Ljudböcker och böcker - Jämför ljudbokstjänster och provlyssna gratis

Läser ens folk böcker idag? Är det inte så att de allra flesta väljer att sitta med sin mobiltelefon och kolla av flödet på Instagram, Facebook eller Twitter? Faktum är att läsningen av böcker ligger ganska konsekvent hos den gemene svensken och att det - i jämfört med andra länder - ligger på en väldigt hög nivå.

Ljudböcker

Hitta rätt ljudbokstänst för dina behov. Jämför ljudbokstjänster idag!

  Vi läser, och har så gjort genom många år, mer än de flesta och har således en stolt tradition då det kommer till att öppna pärmarna till böcker av allehanda slag. Men, det finns ändå några saker att ta i beaktande innan vi slår oss för bröstet. Läsningen må ligga konsekvent på en relativt hög nivå, men detta är hos den äldre generationen - den yngre generationen visar klart alarmerande tendenser som visar på att böcker och litteratur väljs bort i en hög utsträckning. I synnerhet gäller detta hos unga män och pojkar och det är också någonting som syns i skolan där framförallt läsförståelsen blir lidande.

  Det lyssnar svenskarna helst på när de väljer ljudböcker

  Spänning
  44%
  Skönlitteratur
  25%
  Övrigt
  11%
  Barnböcker
  6%
  Biografier
  5%
  Fantasy/Sci-fi
  5%
  Fakta/Facklitteratur
  3%

  YNGRE MÄN OCH POJKAR BEHÖVER LÄSA MER

  Det är problematiskt. Många pekar på att läsning är som att resa och att man kan göra den resan även genom att spela dataspel eller genom att streama en film eller en tv-serie. Det är till viss del sant; att se en film tar åskådaren med på ett äventyr och en resa - men det sker utan att läsförståelse och förmågan att lära sig nya ord och uttryck löser biljett. Dessutom så är det den enda formen som ger en läsare en möjlighet att på egen hand skapa en värld och forma exempelvis karaktärernas olika estetiska drag. För att låna uttrycket från Mario Puzo - författaren till Gudfadern - om vad han tyckte om den filmatisering som Francis Ford Coppola gjorde: Vad tror du själv - skulle du vilja se din dyra, välmående ko serveras som en buljongtärning? Tilläggas bör att just Gudfadern är ett av få exempel på där kritiker menar att filmerna är bättre än boken…

  Jämför ljudbokstjänster

  Tjänst Egenskaper App för: Pris Info
  1BookBeat Egenskaper:
  Bäst i test
  Ingen bindningstid
  Stort utbud

  Från 149 kr/mån Prova gratis!
  2Nextory Egenskaper:
  Stort utbud
  Ingen bindningstid
  Olika abonnemangsformer

  Från 139 kr/mån Prova gratis!
  3Bokus Egenskaper:
  Bra utbud
  Pausa abonnemang
  Ingen bindningstid

  Från 89 kr/mån Prova gratis!
  4Storytel Egenskaper:
  Brett utbud
  Bra app
  Ingen bindningstid

  Från 169 kr/mån Prova gratis!

  UPPMUNTRA DINA BARN ATT LÄSA

  Därför bör man som förälder uppmuntra sina barn att läsa och ge dem möjligheten att genom detta skaffa sig ett språk och en kunskap som de sedan kommer att ha nytta av genom hela livet. Den som inte behärskar språket blir tyvärr en lätt måltavla och kan riskera att hamna i underläge senare i livet.

  Och - framförallt: man ska heller inte glömma bort att det finns en enorm njutning i att läsa böcker; oavsett om det handlar om skönlitterära alster, om deckare, om självbiografier eller om fackböcker av något slag. Genom att läsa så skaffar man sig ett djup, man lär sig om världen och andra människor och man lär sig om - och av! - historien.

  "Gällande just läsning så finns ett tydligt samband mellan läsande föräldrar och läsande barn..."

  Som förälder så har man ett ansvar och det innebär att man ska föregå med gott exempel. Så även gällande läsning och böcker. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Gällande just läsning så finns ett tydligt samband mellan läsande föräldrar och läsande barn. Det bör man tänka på och i många fall så är det bättre att sitta i soffan med en bok i händerna än att sitta och slökolla på vad alla bekanta ätit till middag via Instagram. Detta både för sin egen skull och för barnen.

  Även många vuxna skulle må bättre av att läsa en bok idag, detta med den stress som hela tiden ligger över oss. En god bok hjälper oss att koppla av och koppla bort tankar på jobb och krav. Kort och gott: låt mobilen vila ett par timmar om dagen. Det tjänar vi på i längden.

  VILKA BÖCKER SKA MAN BÖRJA MED?

  Det är en fråga som man kan ge exakt hur många svar på som helst. Böcker finns för alla och för alla smaker. Att peka på en bok och säga att den här ska alla läsa och alla kommer att gilla den är omöjligt.

  Men, i och med att vi ovan pekat på yngre män och pojkar som riskgrupper så kan vi nämna tre olika böcker som brukar rekommenderas just denna målgrupp: Zlatans självbiografi, Snabba Cash av Jens Lapidus och Åshöjden-böckerna av Max Lundgren. Böcker som brukar öppna dörrarna till en helt ny och underbar värld. Har man läst en bok så brukar man bli sugen på nästa, och nästa och nästa… Lycka till!


  Vanliga frågor om ljudböcker


  Ja du behöver bara ladda ner dom böcker du önskar lyssna på när du är uppkopplad på internet, boken sparas då på din enhet så att du kan läsa den när du är offline.

  Ja om du har ett abonnemang som tillåter detta. Det finns abonnemang som tillåter att upp till 4 personer använder tjänsten samtidigt.

  Dom populäraste tjänsterna är BookBeat och Storytel. Vi rekommenderar dig att jämföra ljudboktjänsternas utbud och pris för komma fram till vilken tjänst som passar just dig.

  Load More