Lyssna på ljudböcker gratis - jämför alla ljudboksappar & ljudbokstjänster

Vilken är den bästa ljudbokstjänsten? Vilken ljudboksapp är smidigast att använda? Vilka av ljudbokstjänsterna erbjuder böcker både på svenska och engelska? Kan jag lyssna på ljudböcker gratis? Ljudböckernas snabba framfart har även inneburit att ett flertal frågor kring användandet av dessa nya ljudbokstjänster kommit upp till ytan, vi tänkte reda ut begreppen och ge dig en guide till ljudböckernas förtrollade värld.

Ljudböcker

Hitta rätt ljudbokstänst för dina behov. Jämför ljudboksappar idag!

  Svårt att läsa - prova ljudböcker online

  Upplever du att du har svårt att läsa? Det är du långt ifrån ensam om. Att läsa handlar dels om att skapa - och ta - sig tid, dels också om att träna. Det senare innebär att det tar lite tid innan man kommit igång och innan en vana har skapats. För många så är detta problematiskt. Man har definitivt ambitionen i att läsa - och lära sig saker - och skaffa sig alla fördelar med detta; men så fort boken öppnas så stängs ögonen automatiskt. Man blir, helt enkelt, för trött och tvingas läsa om samma sida kväll efter kväll.

  Där är ljudböcker ett väldigt bra alternativ. Att lägga sig ned i sängen, sätta in ett par bekväma hörlurar, sluta ögonen och lyssna på en ljudbok ger exakt samma känsla som att öppna pärmarna till en vanlig, klassisk bok och exakt samma intressanta och spännande värld öppnar sig.

  Fördelar med ljudböcker

  Vad är då en ljudbok? Det är en bok - men som läst in till ljudformat. Gärna då också av en kändare röst - exempelvis författaren själv eller en skådespelare - som kan göra bokens spänning och dramatik rättvisa. För många så är ljudböcker det självklara valet idag. Man provar och sedan är man fast.

  Även många klassiska bokmalar - som tidigare plöjt böcker på vanligt sätt - upplever att ljudböcker via en app ger det där lilla extra och skulle ha svårt att byta tillbaka till den tid då man snarare läste än lyssnade. Det lilla extra med ljudböcker kan förklaras genom några punkter:

  • Lyssna var som helst

   Med en vanlig bok är du fast – och inte enbart på det bra sättet. Du är även bunden av boken sett till att du inte kan göra andra saker. Du läser och därmed så är A) dina ögon koncentrerade på texten och B) dina armar ockuperade av att hålla i boken i fråga. Med en ljudbok så är du fri att göra andra saker. Du kan lyssna medan du lagar mat, du kan plöja ett kapitel medan du cyklar till jobbet, du kan ha en ljudbok på i bilen och du kan lyssna medan du promenerar, springer eller motionerar på gymmet. Det är en klar fördel. Ljudböcker ger frihet.

  • Snabbare utläsning

   Med en ljudbok så läser man betydligt snabbare. Du blir snabbt en bokmal som kan addera nya upplevelser till ditt personliga bibliotek. Till skillnad mot vanliga bokhyllor så läser man de böcker man laddar hem. Ljudböcker ger en ökad konsumtion av litteratur och skapar dessutom en helt ny dimension av vad man läser. Den vanlige läsaren tenderar att läsa samma saker – gillar man fackböcker så är man väldigt trogen dessa. En ljudboksläsare däremot tenderar att vara mer nyfiken och intressera sig för olika genrer och områden – skönlitteratur varvas med fantasy, fackböcker med självbiografier och så vidare.

  • Bibliotek i fickan

   På samma sätt som du går omkring med – nästan – hela världens musik i din mobiltelefon genom Spotify så kan du ha tillgång till en väldigt, väldigt stor mängd böcker genom att lösa en prenumeration och skaffa en app hos en distributör. Det är naturligtvis en stor fördel. Det gör även att många – på gott och ont – är mindre benägna att vara en bok trogen. Fastnar man inte direkt så väljer man att byta bok. Genom detta kan man också gå miste om riktigt bra böcker.

  • Du stör ingen

   Du har lagt dig i sängen, du tar fram din bok och tänder lampan på nattygsbordet. Bara för att höra en röst bredvid dig fråga om du inte kan släcka? En ljudbok stör ingen. Har du ett par bra hörlurar så är det du – och endast du – som hör bokens handling. Där bör man alltså samtidigt peka på vikten av att unna sig ett par bra, ljudisolerande hörlurar om man fattar tycke för ljudböcker. Det är inte enbart en fördel för att stänga ute ljud – det är även fördelaktigt sett till den egna bekvämligheten.

  • Extra dimension av boken

   Har du någon gång varit på en teater där ensemblen verkligen kan sitt yrke? Det gör en enorm skillnad för hela din upplevelse. En halvdan pjäs kan i rätt händer förvandlas till ett riktigt mästerverk. Samma sak gäller för ljudböcker. Det teatrala kan skapa en extra dimension: en bra uppläsning gör en enorm skillnad. Du kan exempelvis på svenska höra kända svenska inläsare som Persbrandt, Lassgård, Rapace och flera andra ur den svenska skådespelareliten. Samma sak gäller internationellt och vid läsande av utländska böcker. Ett minus med detta ska dock nämnas som avslutning. Många tycker att det är svårt att läsa en annan bok inläst av samma person. Man har just hört den rösten läsa en spänningsroman och sedan ska samma röst läsa ett romantiskt drama – det skapar en slags kortslutning. Ett tips är därför att variera och låta en annan inläsare hamna emellan. Vila mellan böckerna, helt enkelt.

  Lyssna på ljudböcker gratis

  Ljudböcker behöver inte kosta pengar - åtminstone inte initialt. Tvärtom. De allra flesta tjänster ger fina villkor som ett välkomnande till nya kunder där man erbjuds att lyssna på deras utbud av ljudböcker gratis. Detta under viss tid och där denna är varierande mellan dessa olika tjänster. Räkna med åtminstone en-två veckor av fri botanisering och lyssning av respektive bibliotek. I vissa fall till och med en månad!

  Ett annat sätt att lyssna på ljudböcker gratis är att besöka biblioteket. En brasklapp där är emellertid att det finns ett betydligt mindre utbud hos våra svenska bibliotek. En annan sådan är att man enbart kan låna någon bok åt gången - och då under en begränsad tid om en månad. Det är ett klart minus, men bibliotek kan definitivt vara en bra inkörsport till ett lyssnande på ljudböcker. Ingen tvekan om den saken.

  Bästa ljudboksappen - hur ska jag välja?

  Idag finns det en diger lista av ljudbokstjänster och ljudboksappar att välja bland. Det är bra - men det är även något som försvårar för konsumenten. Hur ska man välja en ljudboksapp som passar? Gäller det musik så är nämnda Spotify den enda egentliga distributören (på gott och ont) men vad gäller ljudböcker så råder en större konkurrens. Det är en fördel sett till att konkurrensen skapar lägre priser och överlägsen service, men nackdelen är den att valet försvåras.

  Låt oss säga följande om detta: det är svårt att göra fel. De flesta av det större tjänsterna ligger i framkant och erbjuder väldigt bra lösningar. Det finns emellertid några saker som kan underlätta valet. Vi radar upp dessa här nedan och säger: titta närmare på dessa detaljer innan du väljer den bästa ljudboksappen för dina behov:

  • Utbudet

   Hur många böcker finns det tillgängligt för dig att läsa? Ta dig tid att kolla igenom utbudet hos alla tjänster. Försök att se en helhet. En eller två böcker är kanske inte värt att binda upp sig för?

  • Priset

   Ett abonnemang kostar lite olika beroende på vilken tjänst du väljer att prenumerera på. Kolla efter en lösning som passar din budget. Är ni flera i familjen så kan du även med fördel se över om möjligheten finns att flera kan lyssna samtidigt – vilket är en lösning som många tjänster ger.

  • Testa och jämför

   Var inte blyg för att använda den fria provperioden som erbjuds. Den kan användas för att känna hur appen passar dig – både rent ljudmässigt såväl som funktionsmässigt. Jämför alla och hitta din personliga favorit.

  • Svenska och engelska?

   Utgå från dig själv, ditt eget läsande, dina intressen – och hur du vill att framtidens läsande ska se ut. Finns det många engelska böcker i utbudet så kan det vara ett bra sätt att förkovra sig i det språket. Var inte alltför hemmablind!

  Jämför ljudbokstjänster & ljudboksappar

  Ja
  14 dagar
  Från 99 kr/mån
  BookBeat erbjuder 3 olika abonnemang (Basic, Standard och premium) och du kan testa tjänsten gratis i 14 dagar.
  • Bäst i test
  • Stort utbud
  • Ingen bindningstid
  Abonnemang, Basic: 20 h lyssning/mån, Standard: 100 h lyssning/mån och Premium: Obegränsad lyssning.
  App för:
  Ja
  14 dagar
  Från 139 kr/mån
  Nextory erbjuder 3 olika abonnemang (Silver, Guld och Familj) och du kan testa tjänsten gratis i 14 dagar.
  • Stort utbud
  • 3 Olika abonnemangsformer
  • Ingen bindningstid
  Abonnemang, Silver: Nya böcker efter sex månader, 1 användare, Guld: Nya böcker direkt, 1 användare och Familj: Nya böcker direkt, 2-4 användare.
  App för:
  Ja
  14 dagar
  Från 79 kr/mån
  Bokus erbjuder 2 olika abonnemang (Bas och Premium) och du kan testa tjänsten gratis i 14 dagar.
  • Bra utbud
  • Pausa abonnemang
  • Ingen bindningstid
  Abonnemang, Bas: 1 valfri bok/månad och Premium: Obegränsad lyssning.
  App för:
  Ja
  30 dagar
  Från £7.99 /mån
  Audible som är Amazons egna ljudbokstjänst har ett enormt utbud av engelska ljudböcker.
  • Bra utbud
  • Pausa abonnemang
  • Ingen bindningstid
  Stort utbud av engelska ljudböcker och av podcasts, du får 1 gratis ljudbok varje månad och ljudböckerna får behållas efter uppsägning.
  App för:
  Ja
  14 dagar
  Från 169 kr/mån
  Storytel erbjuder 3 olika abonnemang (Unlimited, Familj och Familj+) och du kan testa tjänsten gratis i 14 dagar.
  • Brett utbud
  • Bra app
  • Ingen bindningstid
  Abonnemang, Unlimited: 1 vuxen + 1 barn, Obegränsad lyssning, Familj: 2 vuxna + 2 barn, Obegränsad lyssning och Familj+: 3 vuxna + 3 barn, Obegränsad lyssning.
  App för:

  Streama böcker på samma sätt som musik

  En ljudbokstjänst fungerar på - återigen - samma sätt som den svenska enhörningen Spotify: Du streamar hem den bok du vill läsa och allt som krävs är A) ett giltigt abonnemang och B) en app som du laddar hem från exempelvis Google Play. Hur abonnemanget ser ut rent kostnadsmässigt är en sak för dig att bestämma. Oavsett hur mycket du betalar så ser betalningen likadan ut: pengarna dras på ett givet datum varje månad från det konto du angivit. Enkelt och smidigt.

  En fördel med detta upplägg är att du slipper köpa ljudböcker - på samma sätt som du slipper lägga ut dyra pengar på att köpa skivor. Du betalar för att kunna lyssna på den bok som intresserar dig, du streamar den och därefter vänder du bara blad och ger dig på nästa intressanta titel. Det går även att ladda hem och lyssna på böckerna offline och utan någon internetuppkoppling; vilket är ännu en stor fördel att använda sig av i samband med exempelvis utlandsresor eller semestern på landet där ett begränsat internet finns tillgängligt.

  På det stora hela så detta upplägg vattentätt. Få klagar på streaming av musik och ännu färre verkar ha klagomål gällande ljudböcker och streaming av sådana. Tiderna förändras och det behöver inte vara negativt. Med ljudböcker så gör man läsning tillgänglig för alla - och hela tiden. Vad kan man egentligen mer begära än det? Ju fler som hittar vägen till den fantastiska värld som litteraturen erbjuder desto bättre är det. Är du skeptisk så är det ju fortfarande möjligt att både läsa och att lyssna. En bok att läsa vid vissa tillfällen och en att lyssna på vid andra. Det låter väl som en rimlig kompromiss, eller hur?

  Det lyssnar svenskarna helst på när de väljer ljudböcker

  Spänning
  44%
  Skönlitteratur
  25%
  Övrigt
  11%
  Barnböcker
  6%
  Biografier
  5%
  Fantasy/Sci-fi
  5%
  Fakta/Facklitteratur
  3%

  Vanliga böcker och läsning

  Läser ens folk böcker idag? Är det inte så att de allra flesta väljer att sitta med sin mobiltelefon och kolla av flödet på Instagram, Facebook eller Twitter? Faktum är att läsningen av böcker ligger ganska konsekvent hos den gemene svensken och att det - i jämfört med andra länder - ligger på en väldigt hög nivå.

  Vi läser, och har så gjort genom många år, mer än de flesta och har således en stolt tradition då det kommer till att öppna pärmarna till böcker av allehanda slag. Men, det finns ändå några saker att ta i beaktande innan vi slår oss för bröstet. Läsningen må ligga konsekvent på en relativt hög nivå, men detta är hos den äldre generationen - den yngre generationen visar klart alarmerande tendenser som visar på att böcker och litteratur väljs bort i en hög utsträckning. I synnerhet gäller detta hos unga män och pojkar och det är också någonting som syns i skolan där framförallt läsförståelsen blir lidande.

  YNGRE MÄN OCH POJKAR BEHÖVER LÄSA MER

  Det är problematiskt. Många pekar på att läsning är som att resa och att man kan göra den resan även genom att spela dataspel eller genom att streama en film eller en tv-serie. Det är till viss del sant; att se en film tar åskådaren med på ett äventyr och en resa - men det sker utan att läsförståelse och förmågan att lära sig nya ord och uttryck löser biljett. Dessutom så är det den enda formen som ger en läsare en möjlighet att på egen hand skapa en värld och forma exempelvis karaktärernas olika estetiska drag. För att låna uttrycket från Mario Puzo - författaren till Gudfadern - om vad han tyckte om den filmatisering som Francis Ford Coppola gjorde: Vad tror du själv - skulle du vilja se din dyra, välmående ko serveras som en buljongtärning? Tilläggas bör att just Gudfadern är ett av få exempel på där kritiker menar att filmerna är bättre än boken…

  UPPMUNTRA DINA BARN ATT LÄSA

  Därför bör man som förälder uppmuntra sina barn att läsa och ge dem möjligheten att genom detta skaffa sig ett språk och en kunskap som de sedan kommer att ha nytta av genom hela livet. Den som inte behärskar språket blir tyvärr en lätt måltavla och kan riskera att hamna i underläge senare i livet.

  Och - framförallt: man ska heller inte glömma bort att det finns en enorm njutning i att läsa böcker; oavsett om det handlar om skönlitterära alster, om deckare, om självbiografier eller om fackböcker av något slag. Genom att läsa så skaffar man sig ett djup, man lär sig om världen och andra människor och man lär sig om - och av! - historien.

  "Gällande just läsning så finns ett tydligt samband mellan läsande föräldrar och läsande barn..."

  Som förälder så har man ett ansvar och det innebär att man ska föregå med gott exempel. Så även gällande läsning och böcker. Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Gällande just läsning så finns ett tydligt samband mellan läsande föräldrar och läsande barn. Det bör man tänka på och i många fall så är det bättre att sitta i soffan med en bok i händerna än att sitta och slökolla på vad alla bekanta ätit till middag via Instagram. Detta både för sin egen skull och för barnen.

  Även många vuxna skulle må bättre av att läsa en bok idag, detta med den stress som hela tiden ligger över oss. En god bok hjälper oss att koppla av och koppla bort tankar på jobb och krav. Kort och gott: låt mobilen vila ett par timmar om dagen. Det tjänar vi på i längden.

  VILKA BÖCKER SKA MAN BÖRJA MED?

  Det är en fråga som man kan ge exakt hur många svar på som helst. Böcker finns för alla och för alla smaker. Att peka på en bok och säga att den här ska alla läsa och alla kommer att gilla den är omöjligt.

  Men, i och med att vi ovan pekat på yngre män och pojkar som riskgrupper så kan vi nämna tre olika böcker som brukar rekommenderas just denna målgrupp: Zlatans självbiografi, Snabba Cash av Jens Lapidus och Åshöjden-böckerna av Max Lundgren. Böcker som brukar öppna dörrarna till en helt ny och underbar värld. Har man läst en bok så brukar man bli sugen på nästa, och nästa och nästa… Lycka till!


  Vanliga frågor om ljudböcker


  Ja du behöver bara ladda ner dom böcker du önskar lyssna på när du är uppkopplad på internet, boken sparas då på din enhet så att du kan läsa den när du är offline.

  Ja om du har ett abonnemang som tillåter detta. Det finns abonnemang som tillåter att upp till 4 personer använder tjänsten samtidigt.

  Dom populäraste tjänsterna är BookBeat och Storytel. Vi rekommenderar dig att jämföra ljudboktjänsternas utbud och pris för komma fram till vilken tjänst som passar just dig.

  Load More