Betala i lokal valuta eller sek? – Därför är det smartast att betala i lokal valuta utomlands

 | Lästid: 5 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Därför är det smartast att betala i lokal valuta utomlands

Vid utlandsbesök så uppstår alltid situationer där man genomför betalningar. Du kanske köper en vara, du kanske betalar inträde eller också ska du betala en nota på en restaurang. Oavsett vilket så är frågan vilken valuta som är bäst att betala i – svensk eller den lokala? Svaret är att den lokala valutan alltid är att föredra då du i och med detta val får en bättre valutakurs för ditt köp.

Redan vid köptillfället – eller uttaget – kan du få valutakursen bestämd. Det kommer ett kvitto där totalbeloppet står skrivet i svenska kronor. Det är något som många upplever som väldigt positivt. Man ser direkt vad en vara kommer att kosta och man slipper hålla på att räkna om från en utländsk valuta till svenska kronor.

Ett bra alternativ – eller? Faktum är att detta är långt ifrån en så bra tjänst som många tror. Företaget har nämligen carte blanche att själva sätta valutakursen – vilket får en följd att den ofta blir avsevärt mycket högre än om du skulle valt landets inhemska valuta (Konsumenternas 2024). Det bör du vara medveten om.

Du bör också vara medveten om att butiker och restauranger som tillhandahåller tjänsten också har en skyldighet att informera dig om detta – samt att du inte ska kunna bli nekad att betala i den lokala valutan. Detsamma gäller vid uttag: du ska kunna välja valuta.

Varför betala i lokal valuta?

Vid en första anblick kan det alltså vara frestande att betala ett köp utomlands med svensk valuta. Vi ska här nedan ge några fördelar med att göra det andra valet – att betala med landets inhemska valuta istället. Enligt följande:

 • Du slipper valutaväxlingsavgifter. Genom att betala med utländsk valuta så slipper du de växlingsavgifter som kan tas ut av restaurangen, butiken eller kreditkortsföretaget. Det gör att du sparar pengar (Konsumenternas 2024).
 • Bättre växelkurs. Med lokal valuta så ges du en bättre växelkurs än om du betalar med svensk valuta (Konsumenternas 2024). Hanterar exempelvis en butik själva växelkursen så kommer den – i nio fall av tio – att bli sämre för dig som konsument.
 • Tydlighet – för båda parter. Väljer du att betala med inhemsk valuta så blir det tydligt för både dig och säljaren vad det faktiska beloppet är. Missförstånd vad gäller exempelvis växelkurser kan undvikas.

Jämför kreditkort

re:member Flex

 • Ingen årsavgift
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
 • Avbeställningsskydd ingår
 • Upp till 25% i reward-rabatt
 • Drivmedelsrabatt
 • Mastercard
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
9,74% - 24,74%
Effektiv ränta:
8,12 - 21,62%
Kreditgräns:
10 000 - 120 000 kr
Uttagsavgift:
3,00%, minst 35 kr
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
Upp till 56 dagar

Coop Mastercard

 • Gratis årsavgift första året
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
 • Avbeställningsskydd ingår
 • Poäng på alla köp
 • Köpförsäkring
 • Mastercard
Årsavgift:
295 kr (Gratis år 1)
Ränta:
19,70%
Effektiv ränta:
20,28%
Kreditgräns:
150 000 kr
Uttagsavgift:
1,50 % (min 35 kr)
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
55 dagar

Swedbank Mastercard

 • Köpförsäkring ingår
 • Låg ränta
 • Låg årsavgift
 • Avbeställningsskydd ingår
 • Reseförsäkring ingår
 • Mastercard
Årsavgift:
195 kr
Ränta:
14,77%
Effektiv ränta:
14,77%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
3%
Valutapåslag:
1,65%
Räntefria dagar:
55 dagar

Bank Norwegian

 • Ingen årsavgift
 • Ingen uttagsavgift
 • Reseförsäkring ingår
 • Cashback eller Cashpoints
 • Bonus
 • Visa
Årsavgift:
0 kr
Ränta:
19,99%
Effektiv ränta:
21,93%
Kreditgräns:
100 000 kr
Uttagsavgift:
0%
Valutapåslag:
1,75%
Räntefria dagar:
45 dagar
Jämför fler kreditkort här

Risker med att betala med svensk valuta

De tydligaste riskerna med att använda svensk valuta som betalning utomlands är att man i slutändan tvingas betala mycket mer pengar än vad man räknat med. Betalar du med svenska kronor så måste dessa konverteras till en lokal valuta och det gör att du kan förlora pengar om växelkursen är ogynnsam. Att du kan förlora pengar genom att vissa inrättningar, butiker och restauranger tar ut höga avgifter är en annan nackdel som tillkommer när du väljer att betala med svensk valuta i utlandet (Konsumenternas 2024).

Ser man till andra nackdelar så kan exempelvis kontanta medel vara svåra att växla tillbaka vid hemkomsten. Du kanske har växlat en massa pengar som du inte gjort av med under din vistelse och väl tillbaka i Sverige kan det vara svårt att växla dessa till svenska kronor – på ett prisvärt sätt. Det leder oss också till fördelen med att använda kort utomlands.

Tips för att betala med lokal valuta

Det tydligaste tipset vad gäller betalning i lokal valuta är alltså att använda ett kort – ett bankkort eller ett kreditkort – snarare än att använda kontanter. Detta sagt givetvis med vetskapen om att vissa tillfällen kommer att kräva att du som resenär har tillgång till kontanta medel och där du exempelvis på en marknad sällan kommer att ha möjlighet att betala med kortet. Rådet är att du primärt ser till att betala med kort i den mån det är möjligt att göra så – och att du tar ut pengar vid behov och då genom att välja att göra uttaget i lokal valuta (Konsumenternas 2024).

Det du emellertid bör göra är att se över vad som gäller för just ditt bank- eller kreditkort. Vilka eventuella avgifter tar banken ut? Man bör även se över vad som gäller i det land man ska resa i. Vissa banker tar ut avgifter för uttag om man reser i länder utanför EU och det är något som i längden kan bli kostsamt om man tar ut pengar ofta.

Väljer du kreditkort så har du många fördelar. Dels så brukar reseförsäkring inkluderas i köpet och dels så erbjuder också många kreditkort fria uttag och valutaväxlingar samt cashback på de köp du gör. Även där rekommenderas att du läser på och att du utgår från dina egna behov innan du ansöker om ett kreditkort. Kom även ihåg att det handlar om dina pengar och att du ska ha råd att betala tillbaka.

Slutsats: Betala alltid med lokal valuta

Det kan vara frestande att välja att betala i svensk valuta utomlands. Tryggheten i att se svenska kronor och en faktiskt kostnad för ett köp kan emellertid förvandlas till en väldigt mycket högre totalkostnad då påslag för valutaväxling och sämre växelkurser kan göras av exempelvis en butiksinnehavare.

Erbjuder exempelvis en restaurang möjligheten att betala med svensk eller lokal valuta är de skyldiga att informera dig om detta – och de är också skyldiga att acceptera ditt val.

Det bästa sättet att betala utomlands är att välja den lokala valutan. Du tjänar på det och även om det kan kännas tryggt att se orden svenska kronor så bör du undvika den knappen. Både vid betalning och vid olika uttag.

Relaterad information till denna artikel:
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?

Vanliga frågor om att betala med lokal valuta utomlands

 • Är det smartare att betala i lokal valuta eller i SEK när man använder kreditkort utomlands?

  Det är oftast smartare att betala i lokal valuta när man använder kreditkort utomlands. Anledningen är att växlingskursen brukar vara bättre hos din egen bank än den som erbjuds i utlandet.

 • Vad menas med DCC (Dynamic Currency Conversion)?

  DCC är en tjänst som erbjuds av utländska handlare som låter dig se kostnaden för ditt köp i ditt eget lands valuta direkt. Trots att det kan vara lockande att se priset i din egen valuta, är växelkursen vanligtvis sämre än den du får hos din egen bank.

 • Vad händer om jag väljer att betala i SEK utomlands?

  Om du väljer att betala i SEK, kommer transaktionen att genomgå DCC, vilket betyder att växlingskursen bestäms av den utländska banken. Detta kan resultera i en sämre växlingskurs och därmed högre kostnader för dig.

 • Vilka kostnader är förknippade med att använda kreditkort utomlands?

  Utöver den potentiellt sämre växlingskursen genom DCC, kan det också tillkomma andra kostnader vid användning av kreditkort utomlands. Dessa kan inkludera uttagsavgifter, valutaväxlingsavgifter och eventuella avgifter för internationella transaktioner. Det är bäst att kolla med din bank innan du reser för att vara medveten om alla potentiella kostnader.

 • Hur kan jag undvika extra kostnader när jag använder mitt kreditkort utomlands?

  För att undvika extra kostnader, är det bäst att alltid välja att betala i lokal valuta när du använder ditt kreditkort utomlands. Dessutom bör du vara medveten om eventuella avgifter som din bank kan ta ut för internationella transaktioner och uttag.

 • Kan jag fortfarande välja att betala i SEK även om det kan vara dyrare?

  Ja, det är ditt val. Men var medveten om att det kan leda till högre kostnader på grund av en sämre växelkurs och eventuella extra avgifter.

 • Är det samma regler för alla kreditkort?

  Generella råd gäller för de flesta kreditkort men det är alltid bäst att dubbelkolla med din egen bank eller kortutgivare för att förstå deras specifika regler och avgifter för användning utomlands.


Källangivelser

Konsumenternas (2024), Betala på resa.
https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/guider–checklistor/guider—lan–betalningar/betala-pa-resa/betala-i-sek/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.