Fråga på annat fordon – Sök fordonsuppgifter - Vem äger bilen?

Vem äger bilen? Är den begagnade bilen du är i färd med att köpa påställd? Har den försäkring och får framföras i trafiken? Alla dessa frågor får du enkelt svar på när du använder exempelvis Transportstyrelsens tjänst fråga på annat fordon. Men finns det andra alternativ som också kan vara ett bra val? Vi reder ut begreppen i nedan artikel.

Fråga på fordon hos Carfax  Jämför Billån  Jämför Bilförsäkring

VAD ANVÄNDER MAN TJÄNSTEN FRÅGA PÅ ANNAT FORDON TILL?

Idag är det väldigt enkelt för dig som privatperson att ta reda på utförlig information om de fordon som framförs på våra vägar. Genom att endast ange fordonets registreringsnummer kan du få reda på allt ifrån vem som äger bilen, grundläggande fordonsdata, besiktningsuppgifter, uppgifter om bilens skatter och avgifter samt mer utförliga tekniska data.

All denna information om Sveriges alla registrerade fordon får du tillgång till gratis via Transportstyrelsen och det svenska vägtrafikregistret. Informationen är öppen för alla att använda och nyttja.

Tjänsten fråga på annat fordon används ofta för att söka data och information kring ett fordon inför ett bilköp. Tack vare att man enkelt kan söka uppgifter om exempelvis vem som äger bilen, kan man säkerställa att den som säljer fordonet är dess rättmätige ägare.

Andra användningsområden är exempelvis att kolla upp felparkerade bilar, ta reda på ägaruppgifter vid pågående trafiköverträdelser eller andra brott. Då är det smidigt att kunna fråga på annat fordon och snabbt och enkelt få informationen tillgänglig vid tex en polisanmälan eller dylikt.

UPPGIFTER ANNAT FORDON

Tjänsten fråga på annat fordon har funnits i många år och är mest känd under just detta namn. Nyligen har dock Transportstyrelsen ändrat sökvägen till tjänsten som numera har namnet Uppgifter annat fordon. Detta innebär dock inte någon förändring i tjänstens utförande utan bara att den fått en ny benämning.

VEM ÄGER BILEN? - FRÅGA PÅ ANNAT FORDON

Ägs fordonet av en privatperson är det enligt dataskyddsförordningen (GDPR) inte tillåtet att visa personrelaterade uppgifter i tjänsten fråga på annat fordon. Detta är exempelvis uppgifter som namn på nuvarande ägare eller tidigare ägare, körförbud eller användningsförbud.

Behöver du ta reda på dessa uppgifter kan du beställa denna information via mail eller använda Transportstyrelsens sms-tjänst. När du beställer information om fullständiga fordons- och ägaruppgifter får du ett utdrag med följande uppgifter:

 • Vem som är ägare till fordonet
 • Vilka de tidigare ägarna till fordonet var
 • Om fordonet har användnings- eller körförbud
 • Om fordonskatten är betald
 • Om fordonet införskaffats med leasing eller kreditköp

Fråga på annat fordon vid bilköp

Som vi nämnt tidigare används tjänsten fråga på annat fordon ofta inför ett bilköp. Men vilka uppgifter är då viktiga att få reda på? Här går vi igenom de viktigaste delarna av informationen du får när du söker fordonsuppgifter.

 • Status

  Är fordonet påställt eller avställt? Tänk på att även om du bogserar fordonet så måste det vara påställt och ha minst en trafikförsäkring.

 • Import

  Är fordonet svensksålt eller importerat? Denna information är viktig för dig att få reda på då importerade bilar många gånger har ett lägre värde än en svensksåld bil. Det är även svårare att kontrollera bilens servicehistorik när bilen är importerad.

 • Besiktning

  Det är viktigt att veta när bilen besiktigades senast och om den gick igenom besiktningen. Här ser du även vid vilken mätarställning bilen besiktigades senast.

 • Skatt och avgifter

  Är fordonet skattepliktigt? Vad är i så fall årsskatten? Är fordonet trängselskattepliktigt? All denna information hittar du enkelt under fliken Skatt och avgifter.

 • Tekniska data

  Här får du reda på allt som rör bilens tekniska data såsom kaross, mått och vikt, axlar och hjul mm. Här kan du även ta del av information kring bilens kopplingsanordning om sådan finns. Här har du även en länk till Transportstyrelsens släpvagnskalkylator som hjälper dig avgöra om du får dra ett specifikt släp eller husvagn med ditt fordon.

 • Bilens totalvikt

  Denna uppgift är viktig att känna till då fordonets totalvikt aldrig får överskridas när du använder fordonet. Bilens totalvikt utgörs av bilens tjänstevikt samt den maximala lastvikten.

 • Motor och miljö

  Under denna avdelning hittar du viktig information om bilens utsläppsnivåer samt vilken euroklassning bilen har. Detta är framförallt viktigt att veta om du bor i ett storstadsområde som infört miljözoner. I dessa miljözoner får oftast bilar med en äldre euroklassning inte framföras.

 • Uppgifter om ägare/brukare

  Dessa uppgifter lämnas inte ut via tjänsten fråga på annat fordon om fordonets ägare är en privatperson på grund av GDPR. Du kan dock få tillgång till dessa uppgifter om du använder Transportstyrelsens sms-tjänst eller beställer hem dem via mail.

 • Tilläggsinformation

  Ibland registreras viktig information med färdigbestämda dispens- eller textkoder och ibland som fritext. Denna information används som upplysning för bland annat fordonsägare, besiktningsföretag vid kontrollbesiktningen eller av polisen vid exempelvis flygande inspektioner.

Vilka tjänster erbjuder möjligheten att fråga på annat fordon?

Carfax - Med över 14 miljarder fordonsuppgifter insamlade från besiktningsföretag, registreringsmyndigheter, polismyndigheter, verkstäder och serviceställen, bilhandlare, Transportstyrelsen, försäkringsbolag, bilhandlare, mfl. är Carfax vision att fungera som en oberoende källa för bilrelaterade uppgifter och på så vis förbättra upplevelsen av den begagnade bilmarknaden i Sverige och övriga delar av världen där de är verksamma. Deras tjänst riktar sig både till privatpersoner och bilhandlare med devisen att ingen borde köpa en begagnade bil utan att först ta del av bilens kompletta historik.

Läs mer på Carfax

Car.info - Grundades av Jonas Bonde, Franz Hänel och Jonatan Jarbo. De har skapat en bildatabas vars mål är att genomlysa bilmarknaden och göra den mer transparent både för privatpersoner och professionella användare. Syftet med databasen är att den ska innehålla all möjlig data om alla bilar och göra det lättare att hitta rätt information du som användare eftersöker.

Transportstyrelsen - Transportstyrelsen är en del av Infrastrukturdepartementet vilket är en statlig myndighet. Deras målsättning är att tillhandahålla så mycket öppen data som möjligt till samhällets medborgare effektivt och med en hög servicenivå. Det ska således vara enkelt och smidigt att tillgodogöra sig den information man har tillgänglig i sina register. Idag kan du enkelt hitta fordonsuppgifter antingen direkt via deras webbplats, via deras app eller via Transportstyrelsens SMS-tjänst. Utöver detta kan du även få informationen mailad till dig om så önskas.

Fråga på annat fordon - Fordonsuppgifter - jämförelse

Uppgifter i rapportCarfaxCar.infoTransportstyrelsen
Fordonsuppgifter
Ägare/Brukare
Fordonets utrustning och funktioner
Mätarställningshistorik
Fordonshistorik
Besiktningshistorik
Servicehistorik
Annonshistorik
Importhistorik
Förmånsvärde
Statistik fordon i Sverige
Gratis bilvärdering
Professionella recensioner
Rapporterad stulen
Återkallelser (USA)
Vattenskador (USA)
Salvage-titlar (USA)
Fordonsskuld
Använd som taxi
Skrotad

Vanliga frågor om fordonsuppgifter


Ja, med hjälp av Carfax rapporter kan du snabbt se om det finns en skuld på den begagnade bil du är intresserad av. På så vis slipper du obehagliga överraskningar och att dra på dig någon annans skulder.

Ja, med följande förbehåll, bilen måste vara såld i USA och du måste använda dig av en Carfax-rapport för att få reda på dessa uppgifter.

Vad vi vet så är det endast Car.info som har denna funktionalitet inbyggd i sin tjänst. Du hittar enkelt all information om vilken utrustning din bil levererades med när den såldes som ny.

Ja, både Carfax och Car.info har denna information i sina rapporter. Bara ange registreringsnumret i deras tjänst så får du upp denna information direkt i webbläsaren.

Genom att ange ditt registreringsnummer på Car.info så får du reda på bilens rekommenderade nypris samt fordonets förmånsvärde.

Ja, du kan enkelt hitta denna information i den rapport som Carfax tillhandahåller. Bara ange bilens registreringsnummer så får du reda på om bilen använts i yrkestrafik.

För att få reda på ägaruppgifter om ett fordon måste du använda dig av Transportstyrelsens SMS-tjänst då dessa uppgifter inte får lagras direkt i tjänsten Fråga på annat fordon. Du kan även få uppgifterna mailade till dig.