BILDSKÄRM/DATORSKÄRM - JÄMFÖR EGENSKAPER OCH FUNKTIONER

Våra krav ökar hela tiden på de upplevelse vi vill ha framför våra datorer och varför inte? Varför ska man välja att hålla sig fast vid en bildskärm av sämre kvalitet då det finns många alternativ som ge avsevärt mycket mer effekt och som heller inte kostar så extremt mycket pengar?

Jämför Bildskärmar

Hitta rätt bildskärm för dina behov. Jämför bildskärmar idag.

  Det senare förklaras av den tekniska utvecklingen och de innovationer som ständigt sker: man kan idag hitta en bild- eller en dataskärm som ger en väldigt bra upplevelse för en ganska billig peng. Den dataskärm du har idag var kanske top-notch för några år sedan, men om man ställer den bredvid dagens alternativ så kommer en markant skillnad att synas. Och, det kommer knappast att vara till fördel för din nuvarande bildskärm heller…

  Därmed dock inte sagt att man per se ska välja den dyraste bildskärmen. Nej, det man ska göra är att utgå från de egna behoven och se till hur pass mycket man använder den, till vad och - naturligtvis - hur mycket pengar man egentligen har att röra sig med. Spelar du mycket spel, sitter du nära - eller längre ifrån dataskärmen, har du din dator mest för att titta på streamingtjänster eller surfa runt i allmänhet eller kräver ditt användande exempelvis extremt hög hastighet för exempelvis gaming? Se över dina behov och delge gärna dessa till den återförsäljare du besöker.

  Gällande just återförsäljare så kan det handla om en knivig balansgång. Dessa sitter på väldigt mycket kunskap och kan väl hjälpa dig att hitta exakt den bildskärm du behöver; fullt ut skräddarsydd efter just dina specifika behov. Men, å andra sidan så har dessa som uppgift att sälja så mycket - och så dyrt - som möjligt. Det kan innebära att du får en väldigt kostsam dataskärm vars fulla potential du egentligen aldrig kommer i närheten.

  Ett tips är därför att du läser på lite innan och att du gärna har lite kött på benen då du kliver in i butiken. Nonchalera inte kunskapen hos säljaren, men lyssna heller inte blint på vad hen säger - det är ett råd att följa.

  Köp bildskärm/datorskärm online

  Butik Om Besök
  1Kjell & Company Om:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2Conrad Om:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarkt Om:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4webhallen Om:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  5NetOnNet.se Om:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  6Clasohlson Om:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  Första steget - upplösning

  Det första du ska tänka på då du står inför att investera i en ny datorskärm handlar om upplösningen. Vi ska direkt säga att de flesta av dagens modeller har en relativt hög upplösning och att gemene man förmodligen kan välja vilken bildskärm som helst och känna sig nöjd. Upplösning är i det här fallet lika med pixlar och ju fler sådana din bildskärm har - desto skarpare bild får du som användare.

  Om du skulle spendera flertalet timmar framför din bildskärm så behöver du definitivt en skärm med full HD. Detta då en sådan kommer att ge dig en upplösning där - minst! - två miljoner pixlar erbjuds. Den upplevelsen är verkligen att rekommendera och den kommer definitivt att göra skillnad för ditt dagliga användande.

  Det finns emellertid en modell som slår Full HD lite på fingrarna och detta i form av en bildskärm med 4K UHD. Denna variant är fyra gånger så skarp som en full HD och det handlar således om åtta miljoner pixlar som samverkar i ett syfte att ge dig maximal effekt och njutning framför din datorskärm.

  Denna variant är för närvarande lite av bildskärmens motsvarighet till bilens Rolls Royce och således så kanske den inte passar för alla; detta med pris i åtanke. De allra flesta klarar sig bra med en vanlig modern bildskärm, några behöver definitivt en full HD och en del har definitivt behovet av 4K uhd. Som sagt: dina behov är det avgörande i denna fråga.

  Speciella gamingskärmar och andra paneler

  Om du spelar mycket och använder din dator för gaming så finns det speciella gamingskärmar som ger en helt annan upplevelse och som, så att säga, tar spelandet till en helt ny nivå.

  Dessa bildskärmar har ofta en IPS-panel och det innebär att högsta kvalitet garanteras jämfört med de andra paneler som finns tillgängliga på marknaden. Här blir en högre prislapp en naturlig följd - men å andra sidan så kommer en sådan gamingskärm att dels ge en extremt bra upplevelse och även hålla under en lång tid. Det är värt att ställa mot den faktiska kostnaden.

  En annan populär panel handlar om curve där skärmen helt enkelt är böj i en slags välvd form. Denna är mycket estetiskt tilltalande och passar särskilt bra för film- och tv-tittande. Detsamma gäller för exempelvis videoredigering. Dock fungerar dessa inte lika optimalt som en IPS-panel då det kommer till gaming.

  Den vanligaste panelen är en TN-panel och den är dels tilltalande sett till priset - går att få för runt en tusenlapp - och dels också sett till effekten. För en vanlig person vars data- eller tv-tittande inte ligger på extrema nivåer så fungerar en sådan ofta utmärkt. Samtliga dessa paneler finns naturligtvis även i olika storlekar samt i exempelvis wide-screen.