GRAFIKKORT - JÄMFÖR EGENSKAPER OCH FUNKTIONER

Grafikkortet är en ytterst viktig komponent i en dator och det är genom detta som du ser alla skarpa färger och som gör att upplevelsen blir så stark som möjligt. Utan grafikkort skulle det vara en ganska trist och färglös upplevelse att sitta framför dataskärmen.

Jämför Grafikkort

Hitta rätt grafikkort för dina behov. Jämför grafikkort idag.

  Fel grafikkort, i det här sammanhanget, handlar om ett som har för lite kraft. Om du däremot enbart använder din dator till att surfa, kolla på lite film eller för att skriva olika texter så är ett mindre kraftfullt grafikkort något som ofta räcker mer än väl. Naturligtvis så skiljer det i pris mellan ett kraftfullare grafikkort och ett svagare sådant också och ett råd i sammanhanget är att verkligen se över vilka vanor man har.

  Det är i sammanhanget lika lätt att överköpa och betala dyra pengar för ett grafikkort vars kapacitet man egentligen inte har ett konkret behov av som det är att göra det motsatta: att snåla och köpa ett svagare sådant som inte täcker de egentliga behoven. Tänk efter före!

  Integrerade grafikkort är vanliga

  Många bärbara datorer har grafikkort integrerade i sig och dessa sitter då antingen direkt på moderkortet eller på processorn. Till mångt och mycket så startade allt detta med Intel och deras lösning Intel HD Graphics och det var något som skedde för ungefär tio år sedan.

  För många räcker denna lösning och i synnerhet om man har den integrerade grafikkrets som slutar på 620; med den kan man lätt se film uppspelad i 4K samt även sköta enklare redigering av olika saker. Intel har emellertid även mer exklusiva lösningar och i synnerhet kan man vid köp av en ny laptop hålla utkik efter Intel Iris och Iris Pro.

  Dessa klarar av de flesta spel om man inte ställer inställningarna för högt. Man bör dock vara medveten om att ett integrerat grafikkort stjäl minne från datorn och att det kan handla om att datorn i fråga blir väldigt långsam som en följd av detta. Kolla - i det här sammanhanget - alltid upp vilket RAM-minne som finns och uppgradera detta om behovet finns. För mer avancerade program - 3-D ritningar exempelvis - så räcker sällan ett integrerat grafikkort - där behöver man ofta investera i ett dedikerat sådant.

  Vi ska även tillägga att du kan stöta på två stycken förkortningar - GPU och VGA - i samband med din jakt på grafikkort. Dessa är helt enkelt olika benämningar på grafikkort som normalt brukar användas gällande anslutningen till din dator.

  Köp grafikkort online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  Se över din budget

  Ett grafikkort kan kosta allt ifrån några hundralappar till tiotusentals kronor. Det gör att man som konsument kan vara extra utsatt och där man riskerar att köpa ett grafikkort vars fulla potential man aldrig kommer i närheten av. Ta gärna hjälp med köpet och kontakta en återförsäljare där du förklarar dina behov och där denne därefter tar fram några lämpliga alternativ.

  Söker du ett dyrare och mer avancerat grafikkort som ger det lilla extra så kan vi tipsa om att söka efter termen Overclocked - OC . Ett sådant ger nämligen högre prestanda än vad det vanliga standardkortet från fabriken gör. Står det OC bakom så är det också ett grafikkort som ger dig bättre effekt av exempelvis en spelupplevelse.