HÅRDDISK/LAGRING - JÄMFÖR EGENSKAPER OCH FUNKTIONER

Idag kan man göra det som var helt omöjligt att tänka sig under 90-talet. Ingen hade egentligen kunnat förutspå vilken enorm utveckling som skett och vilka framsteg som gjorts. Hur vi använder våra datorer idag skiljer sig markant från hur det förr såg ut och att vi numera även har exempelvis läsplattor, mobiler och andra tekniska apparater är ytterligare en detalj som varit fullkomligt otänkbar bara för något decennium sedan.

Jämför Hårddiskar

Hitta rätt lagring för dina behov. Jämför hårddiskar idag.

  Allt går fortare och allting ska dessutom ske på en gång; vi har vant oss vid hög prestanda och vi accepterar inga långsamma processer vid vårt dagliga användande av exempelvis datorer; något som kräver att de processorkretsar som sitter i dem är extremt kraftfulla. Det kräver emellertid även ett minne som lever upp till förväntningarna och som klarar av att lagra information på ett effektivt sätt.

  Denna del är tyvärr ofta bortglömd och därför tänkte vi passa på att titta lite närmare på den detaljen. Levererar inte din lagringsenhet på samma sätt som övriga komponenter så kommer du att få en sämre upplevelse; allting kommer att stanna upp och du kommer att få ditt tålamod testat gång på gång. Genom att välja rätt lösning för lagring så kommer ditt dagliga användande att ske på exakt det sätt du vill: utan uppehåll, utan avbrott och i det snabba tempo vi vant oss vid och förväntar oss idag.

  Hårddisk eller SSD?

  Då det kommer till lagring så har en hårddisk varit det givna alternativet och det är fortfarande så att denna lösning fortfarande är väldigt gångbar. Utvecklingen för hårddiskar har även den varit väldigt stor - där man förr kanske kunde rymma kanske 1GB finns det idag hårddiskar med ett lagringsutrymme om 4 TB. Det är naturligtvis en ganska extrem skillnad, men även om hårddisken ökat rent kapacitetsmässigt så är tekniken till mångt och mycket densamma. Det innebär att magnetiska skivor roterar och där en mekanisk arm läser av och skriver data ifrån.

  Detta fungerar, men det gör även datorn känslig för yttre påverkan. Tappar du din dator eller om den skakas kraftigt så kan hårddisken, helt enkelt, gå sönder. En annan negativ aspekt av en hårddisk handlar om hastighet. Den är inte snabb nog för många användare idag och baserat på dessa minussidor så finns det istället ett annat alternativ i form av SSD.

  SSD-diskar är att jämföra med usb-stickor gällande tekniken och det innebär att det inte finns några rörliga delar; något som minimerar risken för skada och som ger en snabbare upplevelse. SSD är till mångt och mycket en modern - och naturlig - ersättare till en traditionell hårddisk och mycket tyder på att den här lösningen, om än i en modifierad form, kommer att vara legio i framtiden. SSD är snabbare på allt och du kommer definitivt att märka skillnad då du exempelvis startar olika program eller spel.

  Köp hårddisk online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  Kombinera en intern hårddisk med en extern hårddisk

  Nackdelen med SSD är priset. Det är en dyrare lösning och det måste man naturligtvis ta med i beräkningen. Känner du att du är i behov av ett komplement till din nuvarande hårddisk så kan en extern hårddisk vara lösningen. Har du en intern hårddisk så kan denna kompletteras med en extern hårddisk och frågan om lagring är i och med detta också att anse som löst.

  Dock så kommer frågan om snabbhet att kvarstå, men för många så har denna en akademisk betydelse och då kan definitivt denna lagringslösning och kombination vara en sund idé som inte kostar alltför mycket pengar.

  Storleken på en extern hårddisk varierar och beror helt på hur mycket minne du ska ha samt från vilken tillverkare du köper den. Det finns idag externa hårddiskar som inte är större än en smartphone. Gällande prislappen så är, naturligtvis, även den varierande och av samma skäl som ovan. Vi kan dock säga att du kan hitta väldigt bra och effektiva lösningar för under tusen kronor och det är något som definitivt ska tas med i beräkningen av hur man ska kunna lagra så mycket som möjligt i sin dator.