Processor/CPU - JÄMFÖR EGENSKAPER OCH FUNKTIONER

En modern dator är långt mer välutvecklad än vad fallet var med gårdagens persondatorer och idag får vi mer minne, vi får snabbare processer, längre batteritid och överlag en mycket angenämare användning.

Processor/ CPU

Hitta rätt processor för dina behov. Jämför priser på CPU och spara pengar.

  Skulle du sitta med en äldre dator idag så skulle du förmodligen ge upp redan efter några minuter - detta då den inte alls skulle kunna möta de krav vi idag ställer. Den här utvecklingen har gått hand i hand med den enskilt viktigaste komponenten i en persondator - nämligen processorn - och den ska vi titta lite närmare på här.

  En processor är datorns hjärna

  Rent krasst så avgör en processor hur pass välutvecklad en dator är och den enheten går till mångt och mycket att likställa med datorns hjärna. En processor utför alla beräkningar och liksom för oss människor så skiljer också en processor sig åt från andra; detta kan innebära att en processor måste arbeta med rätt typ av mjukvaror och på ett påtagligt sätt även instrueras i vad den ska arbeta med för att fullt ge den funktion som den lovar.

  Två olika arkitekturer med olika fördelar

  Detta i sin tur beror på vilken typ av arkitektur som en processor är uppbyggd av och här finns primärt två stycken sådana i form av ARM och X86. Utan att krångla till det för mycket kan vi säga att x86 är den vanliga arkitekturen för processorer som finns i stationära datorer och våra laptops. Anledningen till detta är att exempelvis både Windows och Mac OS är konstruerade att köra på den typen av en processor. ARM å sin sida är den arkitektur som finns i surfplattor och mobiltelefoner och där handlar det således om mer kompakta och föremål vars batteritid och energiförbrukning är överlägsen.

  En naturlig utveckling är att det numera även finns ARM-arkitektur i vanliga laptops - efter att Windows presenterat en ny innovation år 2017 - och det är något som ger mindre, mer kompakta datorer som ger oss användare längre batteritid och mer strömsnåla apparater. En välkommen utveckling som dock emellertid inte är helt lätt att spå i framtiden gällande.

  Det skulle vara lätt att säga att ARM är den den lösning som kommer att gälla, men faktum är att X86-arkitekturen börjat närma sig ARM och att även den motsatta sker. Genom att ARM idag kan komma i rena prestandamaskiner för en processor och att X86 går att få i en mer kompakt- och energisnål modell så är kampen långt ifrån över. Klart står emellertid att utvecklingen ständigt går framåt och att detta enbart är till gagn för oss användare.

  Tilläggas bör, gällande en processor, att det även finns ett annat vedertaget namn som lyder CPU. Det är en förkortning från engelskans Central Processing Unit och den används lika frekvent som vårt svenska ord processor. I den här texten använder vi båda benämningarna.

  Köp processor/CPU online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  En flerkärnig processor ger bättre effekt

  Om man tänker tillbaka lite i tiden så kunde problem uppstå om olika program var igång samtidigt. Exempelvis kunde en musikspelare börja hacka om något annat större program kördes samtidigt. Det berodde på att den tidens CPU enbart hade en kärna och att man numera kan, så att säga, fördela arbetsuppgifterna genom att välja en flerkärnig processor. Här bör dock tilläggas att alla program inte är anpassade och välfungerade för en sådan typ av processor ännu.

  Marknadsnamn gör valet av CPU enklare

  För att underlätta valet av en processor så har tillverkarna - Intel och AMD - satt marknadsnamn på sina produkter. Dessa kan exempelvis heta i3, i5, i7 och i9. Namnen säger emellertid inte så mycket om prestanda, men en ledtråd är att - åtminstone om man ser till Core-familjen är att ju högre siffra det är, desto mer avancerad processor handlar det om. För en normal användare, utan specifika krav, kan en Core i3 modell räcka. Detta medan allt från Core 15 och uppåt är mer anpassade för rena prestandadatorer.

  Även AMD har några flaggskepp och här kan vi exempelvis nämna Ryzen 3, ryzen 5 och Ryzen 7. De två senare - Ryzen 5 och Ryzen 7 - är riktade till rena entusiaster medan Ryzen 3 passar bra för vanliga användare som exempelvis kollar mycket på filmer. Vi ska även passa på att nämna Ryzen Threadripper som är lite av extra allt för vad en processor kan ge. Genom Threadripper kan du utan problem utföra allt du vill utan att förlora prestanda. Den har tillräckligt med kraft för att hantera alla tänkbara arbetsbelastningar.