RAM-MINNE - JÄMFÖR STORLEK OCH MINNESTYP

Det finns många som sitter och svär över en långsam dator och där man i många fall gör detta helt i onödan. Många tar för givet att den långsamhet som den egna laptopen plötsligt uppvisar är en följd av exempelvis ålder eller att den har börjat sjunga på sista versen - något som kräver en kostsam reparation hos rena experter eller, helt enkelt, en helt ny dator. Om detta kan vi säga att det i många fall säkerligen skett flertalet väldigt onödiga kasseringar av fullt fungerande - men långsamma - datorer. Detta då det i många fall kan ha haft med datorns RAM-minne att göra.

Jämför RAM-Minne

Hitta rätt RAM-minne för dina behov. Jämför RAM-minne idag.

  Ett RAM-minne betyder Random Access Memory och det kan översättas till att det är ett minne i datorn vars uppgift är att lagra information som processorn kommer att behöva inom en snar framtid.

  Hårddisken då, tänker många - lagrar man inte i denna? Jo, det gör man. Men, skulle man lagra den information som processorn ska arbeta mot i hårddisken så skulle detta bli alldeles för långsamt. En hårddisk är en väsentlig del av datorns komponenter, men den kan inte, på grund av långsamhet, lagra data som processorn ska jobba mot. Skulle det vara på det fallet så skulle din dator vara extremt långsam och det krävs ett minne som är snabbt nog för att matcha processorns krav - där kommer alltså ett RAM-minne in i bilden. Hårddisken är, om man ska jämföra, lagret i din dator - RAM-minnet är mer av ett mellanlager.

  Baserat på detta så är även ett RAM-minne en väsentlig komponent i en dator och det är i detta all data som behövs snabbt och inom en kort framtid lagras. Öppnar du din dator så kommer de viktigaste delarna från operativsystemet att hämtas från hårddisken och hamna i ett RAM-minne så att de snabbt kan nås, använder du sedan operativsystemet för att öppna ett program så hamnar även detta i RAM-minnet och detsamma gäller för olika dokument. Avslutar du programmet i fråga så rensas också ditt RAM-minne.

  Hårddisken behöver vara stor för att kunna samla bilder, filmer, dokument, musik och så vidare. Ett RAM-minne behöver vara snabbt, effektivt och stort för att du ska kunna köra olika program samtidigt och utan att tvingas se ett tapp på datorns prestanda. Således så kan alltså en långsam dator snabbas upp på ett effektivt sätt genom att uppgradera till ett större RAM-minne. Något som inte heller vare sig är särskilt svårt eller kostsamt.

  Hur mycket RAM-minne behöver du?

  Orsaken till att din dator börjar bli långsam kan alltså ha med RAM-minnet att göra: det finns inte tillräckligt med plats och den betydligt långsammare hårddisken får därmed gå in och göra jobbet - något som gör processen avsevärt mycket långsammare. Det innebär att en uppgradering av ett RAM-minne kan få igång din dators snabbhet igen och en sådan är en relativt enkel sak att göra.

  Du kan köpa ett RAM-minne från i stort sätt vilken data- och teknikaffär som helst och du kommer heller inte att behöva någon extern expertis gällande installationen av den sticka du köper.

  Köp RAM-minne online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  Kolla vilken minnestyp din dator har

  Det första du ska göra är att se över vilket minnestyp din dator stödjer. Det kan du göra genom att ladda hem och köra något av de gratisprogram som finns tillgängliga - exempelvis CPU-Z är ett sådant och det talar om huruvida din dators minne är av typen DDR3, DDR3 eller DDR4 och i en vanlig laptop så finns det ofta plats för två stycken stickor. Rekommenderas är att du köper två stycken då kombination av en gammal och en ny sticka för RAM-minne sällan ger någon vidare effekt. Rådet är att man byter ut båda.

  Har du en modernare dator så är det troligt att minnet på denna är av typen DDR4 och att det innebär att du, helt enkelt, har hastigheter som vida överstiger DDR2 och DDR3. DDR4 fanns tidigare i rena prestandadatorer, men finns numera - sedan 2015 - i de vanliga datorer som vi konsumenter använder oss av i vår vardag.

  Hur många GB behövs?

  Hur mycket minne man egentligen behöver är en annan fråga och här kan du välja mellan allt från 4GB till 16 GB RAM. Här kan vi direkt säga att våra vanor har gått från ett behov av 4GB till åtminstone 8GB.

  Spelar du mycket spel så är 16 GB RAM att rekommendera och det handlar i många fall om ett krav från spelens sida för att kunna ge en maximal spelupplevelse. Tänk dock på att det även kan krävas mer än ett enbart ett uppgraderat minne för att nå maximal speleffekt; där kan exempelvis en väldigt billig laptop sällan dig valuta för pengarna då ett avancerat och större spel ställer krav på mer kraft inom egentligen alla områden på en dator.

  För vanligt användande så är emellertid allt mellan 8- och 16 GB att rekommendera då du ska uppgradera datorns RAM-minne. Som avslutning kan vi säga att du kanske hört ordet internminne nämnas och att du funderat över vad detta är? Det är samma sak som ett RAM-minne och detsamma gäller för begreppen arbetsminne och primärminne. Idag används nästan uteslutande RAM-minne så man talar om denna extremt viktiga komponent.