Tangentbord för gaming eller vardag?

Vilket tangentbord passar dig? Då det kommer till att välja tangentbord så måste man - som inom nästan allt som rör datorer - utgå från sig själv, sina behov och för vad man ska använda tangentbordet i fråga till. Kort och gott: hur du använder din dator ska också påverka ditt val av tangentbord.

Tangentbord

Hitta rätt tangentbord för dina behov. Jämför tangentbord idag och spara pengar.

  Det må låta enkelt, men faktum är att det kan vara svårt att hitta rätt. Detta som en direkt följd av en marknad som nästintill har exploderat under senare år och där man kan se - och välja mellan - en uppsjö av tangentbord av vilt skilda storlekar, funktioner, ljudvolymer och så vidare. Dessutom finns det speciella tangentbord som endast riktar sig mot gaming - dessa ska vi avhandla lite senare i texten.

  Utgå från dig själv och dina behov

  Det vi vill att du tänker på är att ditt eget användande är det som ska sättas i första rummet. Använder du din dator dagligen i jobbet och skriver olika texter i en massa sammanhang så måste ditt tangentbord också vara anpassat för detta. Det innebär att det dels ska vara ergonomiskt och att det ska skönt att jobba vid.

  Till detta kan du även välja exempelvis tangenter som inte låter så mycket. Detta är emellertid mer än fråga om tycke och smak; detta då många faktiskt uppskattar ljudet från tangenterna - i en kontorsmiljö så kan dock ljudlösa - så kallade Rubber dome - bidra till en bättre arbetsmiljö för dina kollegor. På en bärbar dator - som många idag använder - så är tangentbordet ofta mer kompakt och inte sällan kan exempelvis de numeriska siffrorna vara bortplockade.

  Ett kompakt tangentbord behöver definitivt inte vara någon nackdel och till ett sådant finns det också många spännande tillval - som även går att få hos vissa andra tangentbord - och här kan vi nämna att bakgrundsbelysning är en innovation som kan förenkla ditt användande. Bakgrundsbelysning kan innebära att vissa knappar lyses upp i andra färger än andra och att du således i och med detta snabbare kan skriva då de vanliga tangenterna kommer i annan färg än övriga. Skenet möjliggör även arbete i en dunkel miljö - utan att det stör någon annan. Det är ett tillval att hålla utkik efter.

  Budgetalternativen håller god klass

  Priset för tangentbord är ytterst varierande, men en sak går att säga direkt: underskatta inte budgetalternativen. Har du inte speciella behov - känsliga handleder som en följd av mycket skrivande eller är en gamer - så kan du mycket väl klara dig exceptionellt bra med en budgetmodell.

  Tangentbord för gaming

  Gällande gaming finns det lite andra saker att ta hänsyn till då man väljer tangentbord. Ergonomi är en av de allra viktigaste sakerna att basera valet på. Kort och gott: du ska kunna sitta i timmar och spela och du ska inte behöva känna någon som helst smärta efteråt. Det handlar heller inte om smärta direkt efteråt. Nej, här måste man tänka långsiktigt.

  Dina leder ska vara lika rörliga och välfungerande om fem år som de är idag och här kan definitivt ett tangentbord speciellt för gaming vara lösningen. Ett sådant tangentbord kan innebära så kallade Keypads vilket är ett steg bort från det traditionella tangentbordet och som istället påminner om flera mindre enheter. Knapparna har styckats upp och fördelats på mindre enheter snarare än på ett avlångt bräde. Många föredrar denna lösning och detta både sett ur ett ergonomiskt och ett spelperspektiv. En annan lösning är att välja tangentbord med speciella handlovsstöd.

  Den mest populära lösningen är emellertid det mekaniska tangentbordet som innebär att du som spelare får en bättre känsla, att du har fler snabbkommandon att välja bland, att du kan ha flera tangenter nedtryckta samtidigt och att du har en möjlighet att skräddarsy storlek och form på dina tangenter. Dessutom ger mekaniska tangentbord ifrån sig ett smällande ljud och de reagerar snabbare än vanliga tangenter - något som är väldigt tilltalande inom gaming.

  Köp tangentbord online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  Välj ett trådlöst tangentbord för resan

  Personer som reser mycket i arbetet och använder sin dator i jobbet kan med fördel välja ett trådlöst tangentbord. Detta för att slippa en massa strul med sladdar och för att sådana tar mindre plats - det går ofta att vika ihop. Håll koll på batteritiden bara då ett urladdat sådant kan innebära en stor frustration.

  Gällande de trådlösa modeller som går att vika ihop så är dessa - överraskande nog - ofta billigare än vanliga tangentbord. Och, de håller trots detta en väldigt hög klass. Värt att överväga för att göra resan ännu lite smidigare.