Startkapital till företag – vilka alternativ finns?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 29 januari 2024.

Startkapital till företag

Hur ska du få ihop pengarna som krävs för att komma igång med din verksamhet? Startkapital till företag kan komma från egna medel, via företagslån eller privatlån såväl som från andra källor. Vi ska ta en titt på möjliga alternativ till startkapital för ett nystartat bolag.

Bootstrapping – starta ditt bolag med egna medel

Med bootstrapping menas att du finansierar ditt bolag med egna resurser (Mittuniversitet 2023). Kanske har du sparat ihop pengar som du nu kan satsa på ditt företag. Det går också att låna pengar genom att ta ett privatlån eller att använda ett kreditkort för mindre summor som startkapital.

Bootstrapping innebär att du tar en personlig ekonomisk risk. Men samtidigt så är detta också något som ger dig total kontroll över ditt bolag. När du väl börjar vända dig till investerare för att få in mer pengar i bolaget så kan din insats ses som ett bevis på ditt personliga engagemang vilket är positivt.

Företagslån som startkapital

Det är inte det enklaste men visst finns det nystartade bolag som får företagslån. Om du kan tänka dig att övertyga en kreditgivare om att låna ditt företag pengarna du behöver för att investera i startkapitalet så kan detta fungera (Företagande 2023). Ett företagslån kan vara mycket större än ett privatlån och det innebär ingen risk för dig som privatperson.

Jämför företagslån

2000030000000JaNejJa
20 000 - 30 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
 • Lån utan säkerhet i företaget
500005000000JaJaJa
50 000 - 5 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Låneförmedlare med flera anslutna långivare
 • Svar inom 24h
3000020000000JaJaJa
30 000 - 20 000 000 kr
3 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med många anslutna långivare
 • 1 kreditupplysning
200005000000JaJaJa
20 000 - 5 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Låneförmedlare med 9 anslutna långivare
 • 1 kreditupplysning
2500060000000JaJaJa
25 000 - 60 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
 • Ränta från 6%
50000010000000NejNejNej
500 000 - 10 000 000 kr
1 mån - 5 år
Endast AB
Nej
 • Svar inom 2 dagar
 • Indikativ ränta ligger på 8-12%
5000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Utbetalning inom 24 timmar
 • Använder inte UC
 • Lån utan säkerhet i företaget
1000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
3 - 48 mån
Alla
Ja
 • Svar direkt på din ansökan
 • Lån utan säkerhet i företaget
250001000000NejNejNej
25 000 - 1 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Första månaden gratis
 • Beviljat lån betalas ut inom 24 timmar
Jämför fler företagslån här

Crowdfunding som alternativ till traditionell finansiering

På senare år så har crowdfunding dykt upp som ett populärt alternativ till traditionell finansiering. Det finns plattformar online som GoFundMe, Indiegogo och Kickstarter där entreprenörer kan samla in pengar till ett nystartat projekt.

Via den här typen av plattformar kan du nå många och därmed på kort tid få in pengarna du behöver som startkapital till företag (Verksamt.se 2022-02-18). Det går att göra detta med en belöning till de som hjälper till. Detta kan vara att du erbjuder en produkt eller tjänst eller rentav en andel av din verksamhet i utbyte mot investeringen.

Bidrag och tävlingar kan vara en väg att gå

Det händer då och då att myndigheter drar igång projekt med särskilda bidrag för startups. Inom teknik, vetenskap och social påverkan är det inte alls ovanligt att kommuner kan vara med och finansiera företag.

Det finns också tävlingar där du med en bra affärsplan och ett lovande projekt kan vinna belöning i form av kontanter för ditt startkapital såväl som uppmärksamhet för ditt nya varumärke.

Det är förstås inte så lätt att vinna en tävling och bidrag ges inte till alla som ber om dem. Men detta kan ändå vara något att se lite närmre på som källor till kapital som du sedan inte måste betala tillbaka. Bidrag och tävlingsvinster kommer ju heller inte att leda till att fler äger ditt bolag.

Förskottsbetalningar är inte ovanligt

Det är numera ganska vanligt att mindre företag och nystartade verksamheter kräver betalning i förskott. Detta för att få råd med att genomföra arbetet som har beställts. När du har fått in pengarna för uppdraget från start så kan du komma igång med ditt bolag utan ett stort startkapital. Dessutom minskar risken för springnotor från kunder som du ännu inte känner särskilt väl.

Avtal med säljare och samarbeten med andra företag

Det kan finnas lösningar som går ut på att en leverantör ger dig de varor du behöver för att kunna starta ditt företag och att du sedan betalar tillbaka när du börjar generera intäkter. Detta är också en form av lån men det kan vara utan ränta.

Om du får till den här typen av samarbete så kan det minska den kostnad du har i starten och då blir det enklare att få ihop ett startkapital. Men detta kräver förstås ett förtroende och en god relation mellan dig och leverantörer.

En annan form av samarbete som kan vara en hjälp då du behöver startkapital till företag är strategiska partnerskap mellan ditt bolag och andra företag med liknande intressen. Detta kan vara så enkelt att du kommer åt kunder som du annars hade fått betala för att nå med hjälp av marknadsundersökningar och telefonförsäljning. Företaget som ger dig tillgång till en kunddatabas kan i gengäld få tillgång till dina produkter, tjänster eller andra förmåner som du kan erbjuda.

Relaterad information till denna artikel:
Krea företagslån
Lendo företagslån
Credinord företagslån
Fakturino företagslån
Almi företagslån
Corpia företagslån
Fedelta företagslån
Capcito företagslån
OPR-Företagslån
Svea Bank företagslån

Startkapital till företag – Vanliga frågor och svar

 • Vad innebär bootstrapping när det gäller att starta ett företag?

  Bootstrapping innebär att finansiera sitt företag med egna resurser, antingen genom att använda sparade pengar, ta ett privatlån eller använda kreditkort för mindre summor som startkapital.

 • Vad är positivt med att använda bootstrapping för att finansiera sitt företag?

  Genom att använda bootstrapping visar du personligt engagemang och tar en personlig ekonomisk risk, vilket kan vara positivt när du vänder dig till investerare för att få in mer pengar i företaget.

 • Vad innebär crowdfunding?

  Crowdfunding har blivit ett populärt alternativ till traditionell finansiering. Crowdfunding innebär att finansiera ett projekt, företag, produkt eller idé genom att samla in små mängder pengar från många personer, vanligtvis via internet. Det finns olika former av crowdfunding, inklusive donationer, belöningar, lån och aktier.

 • Finns det alternativa sätt att få startkapital till företaget?

  Avtal med säljare och samarbeten med andra företag kan vara en väg att gå. Det kan innebära att en leverantör ger dig varor som du behöver för att starta företaget och du betalar tillbaka när du börjar generera intäkter. Strategiska partnerskap med företag med liknande intressen kan också ge tillgång till kunddatabaser och öppna nya marknader.


Källangivelser

Företagande (2023), Hur du finansierar start av eget företag.
https://foretagande.se/hur-du-finansiera-starta-eget-foretag

Mittuniversitetet (2023), Utvecklade bootstrapping-metoder behövs.
https://www.miun.se/Forskning/forskningscentra/cer/cer-bloggen/2021-2020/utvecklade-bootstrapping-metoder-behovs/

Verksamt.se (2022-02-18), Crowdfunding.
https://www.verksamt.se/starta/finansiera-starten/crowdfundning

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.