Tandvårdslån – Avbetalning av tandvård

 | Lästid: 5 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Tandvårdslån

Ett tandvårdslån är en finansiell lösning som gör det möjligt för individer att hantera kostnader för tandvård genom att sprida ut betalningen över tid. Detta lån är särskilt användbart för de som står inför höga tandvårdskostnader och inte har möjlighet att betala hela summan direkt. Genom tandvårdslån kan patienter få nödvändig tandvård direkt och betala av kostnaden i mindre, mer hanterbara delbetalningar. Detta kan inkludera allt från akuta ingrepp till mer omfattande tandbehandlingar.

Vad är ett tandvårdslån?

Tandvårdslån är speciellt utformade lån för att täcka kostnader för tandvård. De kan användas för allt från rutinmässig tandvård till mer omfattande procedurer som tandimplantat eller tandreglering (ortodonti). Dessa lån kan vara ett bra alternativ för de som inte har en tandvårdsförsäkring eller tillräckligt med sparade medel för att täcka kostnaderna.

Hur fungerar ett tandvårdslån?

Tandvårdslån fungerar likt andra typer av privatlån. Du ansöker om ett visst belopp för att täcka din tandvårdsbehandling, och om du blir godkänd, får du lånet utbetalt. Därefter betalar du tillbaka lånet över en överenskommen tidsperiod, vanligtvis med ränta. Det är viktigt att noggrant överväga lånevillkoren, inklusive räntesatsen och återbetalningstiden, för att säkerställa att lånet passar din ekonomiska situation.

Varför välja ett tandvårdslån?

Det finns flera anledningar till varför man väljer att ta ett tandvårdslån. För det första, det kan göra det möjligt för dig att få nödvändig tandvård direkt, istället för att vänta tills du har sparat ihop tillräckligt med pengar. För det andra, det kan hjälpa till att sprida kostnaden för tandvård över en längre period, vilket kan göra det mer hanterbart att betala.

Jämför tandvårdslån

5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,30 - 30,40%
1 - 20 år
0 kr
 • 35 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 180 000 kr i 10 år och återbetala totalt 239 262 kr. Effektiv ränta: 6,11%.
Zmarta - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,01 - 29,95%
1 - 15 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 150 000 kr i 12 år och återbetala totalt 215 282 kr. Effektiv ränta: 6,59%.
Compari - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,06 - 29,99%
1 - 20 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 600 000 kr i 12 år och återbetala totalt 932 872 kr. Effektiv ränta: 8,25%.
Lendella - Mer info!
Jämför fler privatlån här

Vikten av att jämföra tandvårdslån

Att hitta det bästa tandvårdslånet för din situation kräver att du jämför olika alternativ. Det är inte bara räntan som är viktig, utan också lånevillkor, avgifter och långivarens rykte.

Hur man jämför tandvårdslån

För att få en rättvis jämförelse av tandvårdslån bör du titta på den effektiva räntan, som inkluderar alla avgifter och kostnader associerade med lånet. Detta ger dig en mer exakt bild av lånets totala kostnad. Vår artikel: Viktigt att jämföra olika lånerbjudanden kan hjälpa dig att förstå hur du jämför olika lån på bästa sätt.

Ansöka om tandvårdslån

När du har jämfört olika tandvårdslån och bestämt dig för det bästa alternativet, är nästa steg att ansöka om lånet. Processen för att ansöka om ett tandvårdslån varierar mellan olika långivare, men det finns några allmänna steg som är bra att känna till.

Förberedelse: Innan du ansöker, se till att du har all nödvändig information och dokumentation till hands. Detta kan inkludera lönespecifikationer, bankutdrag och identitetshandlingar.

 • Besök långivarens webbplats och fyll i ansökningsformuläret. Var noggrann med att fylla i all information korrekt.
 • Långivaren kommer att genomföra en kreditkontroll för att bedöma din återbetalningsförmåga.
 • Om din ansökan godkänns, kommer lånet att betalas ut till dig. Tiden det tar från ansökan till utbetalning kan variera, men oftast har man pengarna inom 1-3 dagar.

Tips innan du ansöker

Innan du ansöker om ett tandvårdslån, är det viktigt att göra din hemläxa. Det innebär att jämföra olika lånealternativ, läsa det finstilta och förstå de totala kostnaderna för lånet. Det är också viktigt att överväga din egen betalningsförmåga och hur lånet kommer att påverka din ekonomi på lång sikt.

 • Se till att din kreditvärdighet är så hög som möjligt innan du ansöker. Detta ökar chanserna för att få lånet godkänt och att du får bättre lånevillkor.
 • Var ärlig och exakt i din ansökan. Felaktig information kan leda till avslag.
 • Se till att du förstår och är bekväm med lånevillkoren innan du accepterar lånet.

Välj rätt tandvårdslån

Det finns många olika långivare som erbjuder tandvårdslån, och det är viktigt att du väljer ett lån som passar just din situation. Några faktorer att överväga inkluderar räntan, återbetalningstiden, och eventuella avgifter.

Tandvårdslån och din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet spelar en stor roll när du ansöker om ett tandvårdslån. Långivare kommer att titta på din kredithistorik för att bedöma din återbetalningsförmåga. Det är därför viktigt att du har en god förståelse för din kreditrapport och hur du kan förbättra din kreditvärdighet. För tips om hur du kan förbättra din kreditvärdighet, läs vår artikel om kreditvärdighet.

Alternativ till tandvårdslån

Om du inte känner dig bekväm med att ta ett tandvårdslån, finns det andra alternativ. Vissa tandläkare erbjuder avbetalningsplaner, och det finns även offentliga stöd och subventioner för vissa typer av tandvård (1177.se 2024).

Räntor och avgifter på tandvårdslån

När du överväger att ta ett tandvårdslån är det viktigt att förstå de olika kostnaderna som är associerade med lånet. Räntor och avgifter kan variera stort mellan olika långivare, och det är avgörande att du har en klar bild av dessa innan du gör ditt val.

 • Räntor på tandvårdslån

  Räntan på ett tandvårdslån är den kostnad du betalar för att låna pengar. Den kan vara fast eller rörlig och varierar beroende på långivare och din kreditvärdighet. En lägre ränta innebär lägre totala lånekostnader, så det lönar sig att jämföra olika alternativ. För mer detaljerad information om hur du hittar lån med låg ränta, besök vår sida: Låna till lägst ränta – 9 tips.

 • Avgifter och övriga kostnader

  Förutom räntan kan det tillkomma olika avgifter, såsom uppläggningsavgift eller aviavgifter. Dessa avgifter kan påverka det totala beloppet du betalar tillbaka och bör därför beaktas när du jämför olika lån. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella förseningsavgifter eller kostnader för tidig återbetalning.

Tandvårdslån via Folktandvården och PayEx

Folktandvården erbjuder ett tandvårdslån i samarbete med PayEx för att underlätta för patienter att hantera kostnader för tandvård genom delbetalning (Folktandvården 2024). Detta lån är avsett för de som finner det ekonomiskt utmanande att betala för tandvård med en engångssumma.

Ansökningsprocess och villkor

 • Finansieringsmöjlighet
  Lånet möjliggör finansiering av tandvård upp till 50 000 kronor (Folktandvården 2024).
 • Ansökningsförfarande
  Ansökan om delbetalning sker direkt på kliniken, vilket är en snabb och enkel process.
 • Flexibilitet
  Efter godkänd ansökan kan patienten genomföra behandlingen när det passar. Det finns även en flexibilitet kopplad till betalningen, där patienten kan välja att betala mer än det lägsta beloppet på fakturan.

Kostnader förknippade med lånet

 • Räntefria och Räntebärande Alternativ
  Delbetalning kan delas upp på 12-24 månader med 0 procent ränta, eller på 60 månader med en ränta på 4,92 procent (Folktandvården 2024-01-31).
 • Avgifter
  En uppläggningsavgift på 349 kronor och en aviseringsavgift på 29 kronor per faktura tillkommer (Folktandvården 2024-01-31).

Exempel på Månadskostnader: Månadskostnaden varierar beroende på lånebeloppet och återbetalningstiden. Exempelvis är månadskostnaden för ett lån på 10 000 kronor 834 kronor över 12 månader, eller 217 kronor över 60 månader (Folktandvården 2024-01-31).

Grundvillkor för ansökan

 • Ålderskrav: Sökande måste ha fyllt 18 år.
 • Inkomstkrav: En deklarerad årsinkomst på minst 120 000 kronor krävs.
 • Anställningskrav: Sökande ska ha en anställning, egen rörelse eller vara pensionär.
 • Kreditkontroll: Sökande får inte ha några betalningsanmärkningar.

Källa: (Folktandvården 2024)

Kreditgivare

PayEx Sverige AB: Lånet administreras av PayEx Sverige AB, som är ett dotterbolag till Swedbank.

Fördelar med Tandvårdslån via Folktandvården och PayEx

Detta tandvårdslån erbjuder en lösning för patienter som behöver tandvård men kanske inte har möjlighet att betala allt på en gång. Med tydliga villkor och flera betalningsalternativ, ger det en möjlighet att sprida ut kostnaden över en tid som passar patientens ekonomiska situation.

Nackdelar med Tandvårdslån via Folktandvården och PayEx

Det kan finnas andra lån som är mer fördelaktiga. Genom att till exempel använda sig av en låneförmedlare så kan man få lånerbjudanden från upp till 40 olika långivare. Detta gör det enkelt att välja lånet med bäst villkor.

Jämför Privatlån

Hitta rätt privatlån för dina behov. Jämför privatlån och få en lägre ränta.

Sammanfattning

Att ta ett tandvårdslån kan vara ett bra sätt att hantera kostnader för tandvård, men det är viktigt att noggrant överväga dina alternativ och din återbetalningsförmåga. Genom att göra välgenomtänkta val kan du se till att din tandhälsa inte kompromissas på grund av ekonomiska begränsningar.

Vanliga frågor och svar

 • Vad är den största fördelen med ett tandvårdslån?

  Den största fördelen är att du kan sprida ut kostnaden för tandvård över tid, vilket kan göra det lättare att hantera större tandvårdsräkningar.

 • Påverkar ett tandvårdslån min kreditvärdighet?

  Ja, precis som med andra lån, påverkar ett tandvårdslån din kreditvärdighet. Det är viktigt att du är säker på att du kan hantera återbetalningarna innan du tar ett lån.

 • Kan jag få ett tandvårdslån trots dålig kreditvärdighet?

  Det kan vara svårare att få ett tandvårdslån med dålig kreditvärdighet, men det finns långivare som specialiserar sig på lån till personer med lägre kreditvärdighet.

 • Finns det alternativ till tandvårdslån?

  Ja, vissa tandläkare erbjuder avbetalningsplaner, och det finns även offentliga stöd och subventioner för vissa typer av tandvård.

 • Hur väljer jag det bästa tandvårdslånet för min situation?

  Jämför olika långivares erbjudanden, titta på räntor, avgifter och återbetalningstider. Se till att välja ett lån som passar din ekonomiska situation och behov.


Källangivelser

1177.se (2024), Stöd om du inte har råd med tandvård.
https://www.1177.se/sa-fungerar-varden/kostnader-och-ersattningar/kostnader-och-ersattningar-inom-tandvard/om-du-inte-har-rad-med-tandvard/

Folktandvården (2024), Tandvårdslån.
https://www.folktandvardenstockholm.se/behandlingar-och-priser/priser/tandvardslan/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.