RESOR - ATT RESA ÄR ATT LEVA

Vardagens alla måsten kan vara ytterst betungande och i och med detta också väldigt begränsande. Det är lätt att fastna i ett ekorrhjul som hela tiden snurrar runt och som inte bjuder på några som helst överraskningar. Man stagnerar, man slutar att utvecklas och man finner sig i tristessen som ett liv utan överraskningar för med sig.

 Boka Charterresa  Boka Flyg  Boka Hotell

Därför är en resa något som rekommenderas då det är ett bra sätt att dels bryta mönster och dels också skapar något att se framemot. Har du en resa inbokad så har du också en månad av drömmar framför dig som tillsammans med planering kan föda energi som tar dig genom vardagen. Här tänkte vi tipsa om några resmål att hålla ögonen på, men innan vi gör det så kan vi inte låta bli att peka på den stora elefanten i rummet: klimatet och påverkan som varje resa gör på detta.

  Ska jag avstå från att resa med klimatet i åtanke?

  Varje flygresa ger ett avtryck i vår miljö och därför så bör man också tänka på detta innan man bokar resan i fråga. Det är en bra debatt som kommit - en livsviktig sådan - och här ska vi säga att det finns alternativ att ta. Undersök om det är möjligt att ta tåg eller båt snarare än flyg, se över om det går att klimatkompensera och fundera på om det verkligen är värt att betala för just den här resan?

  På det stora hela dock: det är knappast ditt resande - var femte år - som är problemet. Det ligger istället på halvfulla plan som lyfter utan någon som helst tanke; ett flyg från Sundsvall till Stockholm som knappt har en passagerare, ett flyg Göteborg-Köpenhamn som fraktar fyra morgontrötta affärsmän och så vidare. En satsning på bättre infrastruktur är en fråga för våra folkvalda och för världens regeringar.

  Talar man om flygandets vara eller icke-vara så är det är det lätt att fel personer tar ansvar snarare än de som verkligen har mandat att göra någonting. Ditt ställningstagande förvandlas lätt till ett slag i luften. Ta ansvar och sök olika alternativ, men låt inte klimatdebatten förvandlas till att du som enskild individ är den stora skurken. Det är du inte.

  Tre populära resmål 2023

  Med den tunga stenen lagd åt sidan så fortsätter vi med det vi kan bäst: att tipsa om spännande resmål. År 2022 så har vi några tydliga favoriter och vi tänkte tipsa om tre riktiga guldkorn. Packa väskan och häng med!

  • Colombia

   Colombia har börjat blomstra igen, detta efter år av knarkuppgörelser där baroner som exempelvis Pablo Escobar höll landet och befolkningen som gisslan. Att Farcgerillan viftat med vit flagg är även det ett steg i rätt riktning; ett steg som öppnat för turism. Columbia är ett naturskönt land som bjuder på underbara vandringar och ett spännande nattliv. Även konstscenen är fantastisk och kombinerat med en vänlig och hjälpsam lokalbefolkning så förvandlas din vistelse till ett minne för livet. Columbia är ett land som man gärna återkommer till, den första dosen skapar definitivt ett sug efter mer.

  • Marrakech

   Ett återkommande resmål som aldrig slutar att hänföra. Denna mäktiga - och svårnavigerade - stad är hänförande och en plats som aldrig upphör att locka. Ett besök i Marrakech är som att befinna sig mitt i en filminspelning av Aladdin; ormtjusare, nasare, höga röster, stimmiga miljöer, återvändsgränder och fantastisk mat: allt i en tryckande hetta. Svalka dig med en drink på Churchills favorithotell La Mamounia eller besök Yves Saint Laurent´s fantastiska bostad Jardin Majorelle för inspiration och avkoppling. Närheten till Atlasbergen bör du utnyttja genom en resa och en vandring.

  • Siena

   Florens i all ära, men den riktiga pärlan i Toscana är Siena. En stad som verkligen bjuder på allt som man vill ha ut av en resa till Italien: fantastisk mat, bra shopping, en närvarande kultur, inspirerande arkitektur och en vänlig befolkning. Sök gärna hotell i närheten av det stora torget Piazza Del Campo - ett torg du möjligen känner igen från en viss James Bond film?