Charter - Att tänka på när du bokar charterresa

Att boka en resa är ofta något som kräver noggrann research. Detta då det finns många falluckor och där man kan begå misstag som i slutändan kostar mycket pengar och detta ofta helt i onödan.

Charter

Hitta rätt charterresa för dina behov. Jämför charterbolag idag!

  Att betala dyrt för en charterresa som man hade kunnat får för en bråkdel av priset är något som kan skapa frustration och som kan ligga och gnaga i bakhuvudet under hela semestern. Det är ingenting som man vill uppleva då semestern i fråga handlar om att kunna koppla bort, koppla av och ladda sina batterier.

  Hur ska man då göra och vad ska man tänka på när man står inför att boka en charter? Vi tänkte sammanställa några vanliga misstag och genom detta - förhoppningsvis - få dig att undvika dessa i samband med att du bokar din charterresa.

  1. Du bokar för sent. Sista-minuten-resor är billiga och det ligger i sakens natur. Därför bortser vi från dessa här. Istället så handlar det om vilken tidpunkt som är allra mest gynnsam att boka en resa på rent ekonomisk. Om detta kan vi säga att det aldrig är bra att boka för tidigt och att man heller aldrig ska boka för sent. Om man ska resa inom Europa så är 20 dagar innan avresedatum en bra tidsintervall att förhålla sig till; för flyg utanför Europa så brukar mellan 50-55 dagar rekommenderas för bästa möjliga pris. Det här handlar emellertid också om att ha is i magen: hur länge kan man vänta innan resorna tar slut? Vår erfarenhet säger att du kan vänta längre än du tror.
  2. Du missar kampanjer. Så, du har bokat din resa och ser att man veckan efter rear ut resor till exakt samma destination. Jobbigt läge och otur? Nja, gällande otur så går det faktiskt att vända turen mot sig själv gällande resor. Se till att börja prenumerera på nyhetsbrev och börja följa olika resebolag online och via sociala medier så riskerar du inte att missa någon kampanj som håller på att sjösättas.
  3. Flyg på dagen eller morgonen. Många väljer att flyga på kvällen, detta av både bekvämlighetsskäl och som en direkt följd av att resorna ofta är billigare då. Vårt råd är att man istället flyger under morgonen eller mitt på dagen. Varför? Jo, för att du då maximerar din vistelse. Istället för att direkt behöva gå och lägga dig så kan du välja att spendera en heldag på exempelvis stranden. Detta till samma pris; hotellet kostar ju ändå pengar, eller hur?
  4. Se över den faktiska kostnaden. Hur mycket kostar det att ta med extra bagage? Många flygbolag har satt detta lite i system, man vet att de flesta behöver extra bagage med sig och är därför inte sena med att ta ut extra avgifter för detta. Det du ska göra är att vara noggrann med att läsa på om priser och hur mycket varje väska får väga. Se även till att väga dessa innan avresa. Om du exempelvis ska spela golf eller åka skidor under semestern så bör du kontrollera avgiften för specialbagage. Du kanske tjänar på att hyra ett golfset på plats snarare än att ta med ditt egna?
  5. Ni bokar för fort. I vissa fall drabbas - speciellt större sällskap - av panik vid bokning och vill slutföra en sådan så fort som möjligt innan resorna försvinner till någon annan. Ta det lite lugnt. Ni kommer att tjäna på att undersöka priserna en extra gång och jämföra priser på olika siter. Tänk även på att det kan vara vettigt att betala med olika kort snarare än att en betalar och resten swishar. Betalar man med kort så ingår normalt en reseförsäkring; men det gäller enbart för de som räknas som närstående. Det finns således en risk i att några i ert sällskap reser med större risk än andra. En sista sak gällande större sällskap: boka in er på samma ställe. Det är tyvärr inte ovanligt att man bokar olika orter, olika områden och olika flygplatser. En sådan sak kan förstöra en hel semester. Kontrollera innan ni bekräftar och dubbelkolla alltid!
  Researrangör Om Besök
  TripX TripX jämför både hotell och flygresor. Mer info
  Supersavertravel Hos Supersavertravel kan du jämföra bland 650 flygbolag och 240 000 hotell, semesterbostäder i över 90 länder samt hyrbilar. Mer info
  Flygvaruhuset Flygvaruhuset ingår i Svenska Resegruppen AB. Här kan du jämföra både flyg och hotell. Mer info
  Airtours Airtours är en av Sveriges största researrangör och specialiserar sig på cityresor och charter till Medelhavet. Mer info
  Apollo Apollo är en av nordens största researrangörer. I koncernen ingår bl a även flygbolaget Novair. Mer info
  Sembo Sembo ingår i Stena Line Travel Group med huvudkontor i Helsingborg. Sembo säljer sina resor i 16 länder. Mer info
  Solresor Solresor ingår i den danska koncernen TravelCo Nordic och erbjuder paketresor, premiumresor och träningsresor. Mer info
  TUI TUI är världens största reseaktör med ca 20 miljoner kunder årligen. Mer info
  Ving Ving ingår i resekoncernen Thomas Cook och är Sveriges ledande researrangör med resor till drygt 400 resmål i över 60 länder. Mer info

  För och nackdelar med charter

  Charter har ett lite sämre rykte som numera håller på att försvinna. Något som är bra då just charter fått utstå väldigt mycket onödigt spott och spe genom åren. Att välja charterresa är definitivt inget dåligt alternativ, men som med allt annat så finns det även vissa saker som kan vara mindre tilltalande. Vi tänkte rada upp några för- och nackdelar med att resa charter och vi tar tre av varje:

  Fördelar

  • Full avkoppling. Reser man på en charterresa så är det avkoppling som står i centrum. Resan är ofta bekväm, maten är bra och resmålet varmt och skönt. Dessutom brukar omgivningen bjuda på tillräckligt med spänning för att man ska kunna unna sig ett äventyr. Jämför det med en cityweekend eller en längre resa alá backpacking - semestrar man behöver semester ifrån då man kommer hem.
  • Prislappen. Du vet vad du betalar och du vet vad du får för pengarna. Ibland behöver man inte mer än då. Charter och kostnaden brukar sitta ganska exakt på kronan och det är således lätt att budgetera för exempelvis en veckas all-inclusive.
  • Bra för barnen. För familjer är charterresor perfekta. Barnen vill bada, äta glass och leka - de vuxna vill slappna av och få lite själslig rekreation. Ofta finns det exempelvis en Bamseklubb som barnen kan delta i och därmed också skaffa goda vänner under tiden resan pågår.

  Nackdelar (och hur du undviker dessa)

  • Boendet. I vissa fall så skiljer sig bilden av ett hotell sig ganska rejält från hur hotellet är i verkligheten. Tyvärr. Läs omdömen innan och dessa kan förhoppningsvis spara er en del bekymmer.
  • Maten. På en charterresa kanske den kulinariska upplevelsen får sidsteppas. Det får du acceptera då maten i fråga är framtagen för att passa alla och inte enbart din känsliga gom. Det kanske finns någon restaurang i närheten som bjuder på en mer autentisk meny? Kolla upp detta innan och slipp bli besviken.
  • Tristess. Att sitta vid poolen är okej i en, två och tre dagar. Men sedan då? Många upplever en slags hotelldöd i samband med charter och även här är rådet att läsa på innna: vad händer i orten, finns det något museum, går det att åka på en utflykt och finns det något annat spännande bortom det inhägnade området? Läs på och slipp tristessen.