Flyg - Att tänka på då du bokar flygresa

Vi reser mer idag än vad vi gjorde förr och detta är dels ett tecken på att världen blivit öppnare och därmed också mindre. Dels så handlar det också om att antalet aktörer på flygmarknaden vuxit och att man i och med detta, som konsument, kan välja och vraka mellan de olika resmålen som erbjuds.

Billigt flyg

Hitta rätt flygresa för dina behov. Jämför flygpriser idag och spara!

  Så långt är allting bra, men vi måste även peka lite på den elefant som står mitt i rummet innan vi fortsätter. Att flyga är också att bidra till en sämre miljö. Varje flygresa påverkar vår miljö negativt och det bör man också vara medveten om. Vi uppmanar ingen att sluta - för de flesta så handlar det om resor som sker någon gång vartannat, var tredje år - och det är inte så att vi vill förhindra exempelvis barnfamiljer från att unna sig en resa. Det man däremot kan överväga är att klimatkompensera och därigenom - via några hundralappar - bidra till en lite bättre värld.

  Med det sagt så fortsätter vi. Den nya konkurrensen mellan flygbolag är på det stora hela positiv, men det har även ökat risken för att råka ut för missöden. Dessa ska vi försöka få dig att undvika och vi tänkte därför rada upp några tips som kan vara användbara att använda innan du bokar din flygresa.

  Tips för flygresan

  Här följer således några råd och tips som du kan titta lite närmare på:

  • Jämför, jämför och åter jämför. Se över vilka alternativ som finns och ta dig tiden att verkligen undersöka prisbilden. Det kan skilja väldigt mycket mellan olika aktörer och du kan göra betydligt roligare saker för dessa pengar under din semester. Ta inte första bästa erbjudande utan se till att se till att utesluta de absolut dyraste alternativen.
  • Läs avtalet. Har du avbokningsskydd och - om inte - hur mycket kostar det att addera ett sådant? Hur pass mycket bagage får du ta med och vad gäller för exempelvis specialbagage - barnvagn, golfklubbor, surfbräda och skidor? Kolla alltid igenom sådant innan. Se även över att du har en reseförsäkring. Den brukar ingå om du betalar med kort och den kan även finnas i din hemförsäkring. I vissa fall kan du tjäna på att lösa olika tilläggsförsäkringar. Ska du resa inom EU så rekommenderas att du beställer ett EU-kort som möjliggör att du kan få sjukvård till samma pris som de lokala medborgarna. Kortet är gratis att beställa från Försäkringskassan.
  • Slarva inte. Se till att namn, personnummer och alla datum är korrekta då du fyller i dina uppgifter. Kolla även upp att du har ett giltigt pass. Skulle du tvingas korrigera dessa saker i efterhand så kostar det ganska mycket. Se även till att du har allt tillgängligt då du väl är på plats på flygplatsen.
  • Boka inte enbart på priset. Visst, en billig resa är alltid lockande - men hur ser det ut i själva verket? Det kan handla om sena avgångstider, flygplatser som ligger långt ifrån semesterorten och en massa tilläggskostnader för exempelvis bagage. Ibland kan det billiga priset ätas upp av alla utgifter som krävs för exempelvis transfers, extranätter på hotell och så vidare. Läs på och var förberedd.

  Hitta flygresa

  TravelagentOmBesök
  1SupersavertravelOm:Hos Supersavertravel kan du jämföra bland 650 flygbolag och 240 000 hotell, semesterbostäder i över 90 länder samt hyrbilar.Mer info
  2BigtravelOm:BigtravelMer info
  3ExpediaOm:ExpediaMer info
  4FlygstolenOm:FlygstolenMer info
  5MrjetOm:MrjetMer info
  6ResfeberOm:ResfeberMer info
  7ResiaOm:ResiaMer info
  8Seat24Om:Seat24Mer info
  9TicketOm:TicketMer info
  10TravellinkOm:TravellinkMer info
  11TravelpartnerOm:TravelpartnerMer info
  12TravelstartOm:TravelstartMer info

  Solresor, billigt flyg och sista minuten

  Vart vi reser idag är också väldigt talande för hur vårt svenska klimat ser ut. Här har ingenting ändrats - det är fortfarande rena solresor som tilltalar oss mest. Och, det är även där det finns som allra störst utbud. Detta gör att rådet är att du har lite is i magen innan du bokar och därigenom också kan få ett väldigt billigt flyg som belöning.

  Man bör aldrig boka för tidigt och man ska heller inte vara alltför kall. Runt tjugo dagar innan brukar vara en bra tid att förhålla sig till om man vill ha ett riktigt bra pris inom Europa. För mer globala resor - USA, Thailand och så vidare - så brukar femtio dagar innan vara en bra intervall att boka en flygresa inom.

  Vi har här bortsett från de riktigt fina erbjudanden som stavas sista minuten. Är du riktigt kall så kan du vänta till dess att flygresorna i stort sett slumpas bort. En sista minuten kan vara både ospecificerad och specificerad. Den senare varianten är lite säkrare och rekommenderas för exempelvis barnfamiljer som vill veta exakt hur hotellet ser ut. Flyger man ospecificerat så kan man också hamna lite varstans och lika gärna bo på ett fyrstjärnigt hotell som på ett enklare vandrarhem.

  Lös försäkring för försenat flyg

  Ett sista tips och råd är att du ser till att ha en försäkring för försenat flyg. Det kostar inte många kronor att lösa en sådan, men det kan vara en absolut nödvändighet om det faktiskt skulle vara så att ditt flyg blir försenat - eller inställt. En sådan försäkring ger extra trygghet.

  Ersättning för försenat eller inställt flyg

  Tänk även på att förseningar kan innebära att du kompenseras av flygbolaget och att detsamma gäller för exempelvis överbokningar. Där brukar minst två timmar gälla som en gräns för när ersättning utgår och ju värre försening det handlar om, desto högre summa kan man som resenär räkna med. Och, det har man naturligtvis rätt till - ett försenat flyg kan trots allt förstöra en hel resa och inte minst påverka humöret negativt.

  FöretagOmBesök
  1FlyghjälpOm:Flyghjälp driver ditt ärende mot flygbolaget och du kan få ersättning på upp emot 6000 kr/passagerare.Mer info

  Vanliga frågor om flygresor


  Enklast är att använda sig av någon av sajterna som jämför flyg i listan ovan för att hitta det billigaste flyget. Var ute i god tid när du letar biljetter så ökar chansen att hitta billiga flygbiljetter.

  Nej, ett körkort räknas inte som en ”giltig resehandling”. Reser du inom EU så kan du resa med ett nationellt ID-kort, men annars är det pass som gäller.

  Normalt stänger incheckningen en timme innan flygets avgång. Ett tips är att vara på flygplatsen ca två timmar innan avgång.

  På långresor brukar det ingå mat och dryck i biljettpriset. Inom Europa så finns möjlighet hos vissa bolag att köpa till detta när man bokar flygbiljetten, alternativt köpa direkt från servicen ombord.

  Det här är något du måste kontrollera när du bokar ditt flyg. Hur mycket bagage man får ta med på flyget varierar mellan dom olika flygbolagen. Normalt ingår inte resväskor i flygpriset utan detta får man lägga till när man bokar.