DATORER OCH TILLBEHÖR

Datorn som förr var exotisk och tillgänglig för endast ett fåtal människor är numera en självklarhet. De kommer i alla olika storlekar, färger och versioner. De har även utvecklats till att vara mer och mer mobila och finns numera även som portabla tablets i var mans hem. Om man vill kan man även innefatta alla våra smartphones och ta det ännu ett steg längre vad gäller mobiliteten.

 Webbkamera  Hårddisk  Grafikkort Moderkort  Processor/CPU RAM-minne  Tangentbord

Köp Dator Online

Hitta rätt dator för dina behov. Jämför priser idag och spara pengar.

  Idag använder vi datorer betydligt mer frekvent än vad vi gjorde förr. Det är en naturlig del av den tekniska utvecklingen och utöver datorer så kan man även se hur våra liv kommit att kräva exempelvis både mobiltelefoner, surfplattor och paddor. Det talande är att vi idag inte enbart använder exempelvis en dator under våra arbetstimmar och på jobbet. Nej, idag så kan vi lika gärna använda datorn i fråga för att surfa, för att se på film via streaming eller för att spela spel.

  Dessutom så har man också kunnat se att linjen mellan arbetsplats och det egna hemmet blivit allt mer otydlig. Idag kan många välja att sköta delar av arbetet direkt från hemmet - eller från exempelvis ett café - och där allt som krävs för att göra detta är en bra dator och en stabil internetuppkoppling (bredband). Denna typ av arbetssituation är också något som spås öka i framtiden då många väljer att starta företag i egen regi och i och med detta också kan styra varifrån man arbetar helt själv.

  Att tänka på vid val av dator

  Det du bör tänka på när du ska välja dator är vad du ska använda den till. Ska den vara främst till jobbet? Ska du jobba med bildhantering? Vill du kunna titta på film med datorn? Ska den vara en gaming-dator? etc. Funktionen är väldigt viktig att ta reda på innan du börjar jämföra datorer med varandra. Sådant som snabbheten på skärmen är av vikt när man exempelvis ska använda datorn till spel. Processorns snabbhet är viktig att tänka på om du ska jobba mycket med bildhantering eller andra processorkrävande uträkningar. Kort sagt kan du inte välja dator innan du vet vad du ska använda den till.

  När du vet vad du ska använda datorn till så är det dags att börja se över utbudet. Vår rekommendation är att alltid köpa en dator som har så bra specifikation som möjlighet då är du säker på att du kommer ha en dator som håller i längden och inte blir seg och långsam bara efter något års användande. En dator blir ganska snabbt omodern och har dessutom en relativt kort livslängd sett till kostnad och prestanda. Att investera i en ny dator bör därför inte ske alltför lättvindigt och utan någon undersökning. Sker det - ja, då riskerar man antingen att sitta med en dator som inte håller måttet i förhållande till det man eftersöker eller också sitter man med en dator vars prestanda inte alls lever upp till de egna förväntningarna och kraven.

  Köp dator online

  ButikOmBesök
  1Kjell & CompanyOm:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
  2ConradOm:Conrad är en hemelektronik kedja med över 750 000 produkter. Mer info
  3MediaMarktOm:MediaMarkt är en av dom större aktörerna och säljer allt inom hemelektronik. Mer info
  4Dustin HomeOm:Dustin Home säljer allt inom hemelektronik såsom datorer, tv och hifi. Mer info
  5Komplett.seOm:Komplett.se säljer datorkomponenter, PCs, hemelektronik och div. tillbehör. Komplett.se är även nordens största PC-producent. Mer info
  6webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud av datorer och dator komponenter. Mer info
  7NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer det mesta inom datorer,tv, Hifi och elektronik från dom största tillverkarna. Mer info
  8ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer komponenter & tillbehör till din dator. Mer info

  En billig dator kan mycket väl möta alla krav

  Står man inför att köpa en dator så bör man alltså utgå från sig själv och sina egna krav. Många överdriver sina egna behov och betalar i och med detta för mycket pengar i förhållande till vad man egentligen behöver. Vi tänkte ge några tips om hur du ska tänka och rada upp några punkter att utgå ifrån inför ett köp av en ny dator:

  • Priset

   En dator kostar någonstans mellan någon tusenlapp och upp till tiotusentals kronor. Det är givet. Ju bättre dator du vill ha - prestanda, vikt, storlek, program, märke och så vidare - ju mer får du också betala. Men, det vi verkligen vill trycka på är följande: hittar du en dator som du verkligen vill ha så ska du se till att jämföra priserna mellan olika återförsäljare. Det kan komma att spara dig många sköna kronor i slutändan. Försök även att hålla dig med inköp till klassiska readagar såsom exempelvis mellandagarna eller den nya shoppingdagen vid namn Black Friday. Där och då ha du verkligen chansen att pressa priset.

  • Vikt

   Hur mycket ska din dator väga? Det finns modeller som väger upp till sju kilo, medan andra väger knappt ett kilo. De flesta ligger emellertid någonstans mellan ett och tre kilo. Vår poäng är att vikten kan påverka användandet mer än du tror. Ska du bära omkring på en koloss så kommer detta att vara extremt påfrestande i längden och där bör du som är mycket på resande fot kanske istället snegla åt en lättare modell. Du som arbetar mycket hemma och som använder din bärbara dator likt en stationär sådan kan mycket väl istället välja en tyngre modell.

  • Personliga val

   Design och utformning är en viktig punkt för många. Man vill, helt enkelt, ha en snygg dator som man slipper skämmas för då man plockar fram den ur väskan. Många sitter med datorn under lejonparten av dygnet och därför är det givet att man ska trivas med den också - även rent utseendemässigt. Här är naturligtvis smaken som baken. Viktigt i denna punkt är att du ser till vad du får för pengarna - utöver en dator med snygg design. Ingår garanti, finns det möjlighet till service och i så fall i vilken skala?

  • Test av dator - vilken är bäst?

   Vid ett köp av en ny dator i butik så är det lätt att både förföras och - till viss del - förledas av vackra ord från återförsäljaren om prestanda, batteritid och andra detaljer. Han kommer att göra allt för att sälja, det ingår liksom i hans arbetsbeskrivning. Du kan definitivt komma bättre förberedd genom att läsa på innan och genom att kolla olika tester på internet kan du skaffa dig ytterligare kött på benen. Många sidor rankar datorer i olika priskategorier och genomför tester av dessa i syfte att hjälpa konsumenterna. Sök gärna efter sådana innan ditt köp, men se till att den sida som genomfört testerna är oberoende också.

  Har du en äldre dator som du vill uppgradera så är internminnet det enklaste att utöka för att få en boost i prestanda. Har du en äldre hårddisk kan även ett byte till en nyare SSD-disk göra att datorn känns yngre än den är. Var dock noga med att kontrollera att datorns moderkort är kompatibelt med de nyare komponenterna.


  Dator - Försäkring & Finansiering

  Om butiken erbjuder dig att köpa produktförsäkring i samband med köpet så tänk på att alltid kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring först. I många hemförsäkringar ingår det en allriskförsäkring, om inte så kan du alltid lägga till detta tillägget, vilket oftast är det mest lönsamma alternativet.

  Behöver du finansiera ditt datorinköp så är detta något som dom flesta butikskedjorna erbjuder. Ett tips är att läsa villkoren noga och även att jämföra kostnaden med vad ett vanligt blancolån skulle kosta dig.