Tips för billigare mat – Använd Matsmart och Mathem

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Billig mat

Livsmedelskostnader utgör en stor del av familjens budget, särskilt efter senare matprisökningar. Men det finns sätt att sänka matkostnaden utan att behöva göra avkall på kvaliteten på maten du äter. Det är där aktörer som Matsmart, Mathem, Matpriskollen och Matspar kommer in. Med hjälp av den här sortens tjänster kan du spara tusenlappar varje år.

Att spendera mindre pengar på mat behöver inte betyda en kompromiss med kvalitet eller smak. Genom att använda onlinetjänster som Matsmart, Mathem, Matpriskollen och Matspar kan du hitta förmånliga erbjudanden, jämföra priser och till och med få din mat levererad direkt till dörren.

Förutom de ekonomiska besparingarna är det bra att planera måltider i förväg och därmed undvika impulsinköp och även minska risken att behöva slänga mat på grund av dålig planering.

Man börjar med att skapa ett konto på någon eller flera av dessa webbplatser. Sen kan man se över vilka erbjudanden som finns tillgängliga och jämföra priser mellan olika butiker och varumärken.

Matsmart – Mer än bara en matbutik

Utöver att vara en onlinebutik för mat fokuserar matsmart på att sälja produkter som närmar sig bäst-före-datum eller har felaktiga etiketter eller förpackningar och bidrar därigenom till att minska matsvinnet i samhället. Alltså inte bara bra för plånboken, utan också för miljön.

Matsmart har ett brett utbud av produkter, från mat och dryck till hushållsartiklar och hygienprodukter. De har även ekologiska och glutenfria alternativ.

Matsmart erbjuder även en app som gör det enkelt att handla var man än befinner sig och de erbjuder leverans direkt till dörren.

Mathem – Matshopping på dina villkor

Även Mathem har en matbutik online och erbjuder leverans direkt till dörren. Utöver att man själv kan plocka ihop sin matkasse på sedvanligt maner kan man köpa färdiga matkassar med färdigplanerade måltider. Varje matkasse innehåller recept och alla nödvändiga ingredienser och finns med olika teman och för olika behov såsom vegetarisk, glutenfri, och barnvänlig.

Mathem jobbar också för ökad hållbarhet. De strävar efter att minska matsvinnet genom att endast beställa produkter från sina leverantörer baserat på kundernas beställningar.

Matpriskollen – Din guide till smartare shopping

Matpriskollen är en prisjämförelseapp för att hjälpa användare att hitta de bästa erbjudandena och få mest värde för pengarna. Man söka efter specifika produkter eller bläddra genom olika kategorier för att se vilka butiker som erbjuder de bästa priserna. Appen kan också beräkna dagsaktuellt pris samt visa vilka butiker som har de lägsta priserna för en specifik inköpslista.

Man kan också sätta bevakning på specifika produkter och få en notifikation när priset på dessa produkter går ner.

Matspar – Din partner för att spara pengar

Matspar är ytterligare en app som samlar in och jämför priser från olika matbutiker, för att hjälpa till att hitta bästa möjliga pris på matinköp.

Med Matspar kan du söka efter specifika produkter och se vilken butik som erbjuder det just nu bästa priset. Även här kan du skapa en inköpslista direkt i appen och beräkna den totala kostnaden för din lista baserat på aktuella priser i olika butiker.

Matspar erbjuder också prisbevakning med notifikation för när priser på specifika produkter ändras.

Sammanfattningsvis

Det går att spara pengar utan särskilt mycket ansträngning. Med dessa verktyg och ett par minuters insats kan du ta kontroll över din matbudget, äta som du alltid gjort och samtidigt spendera mindre pengar. Genom att använda dessa tjänster och dra nytta av de erbjudanden de har kan du spara tusentals kronor varje år.


Källangivelser

Mathem (2024), Enklaste sättet att handla allt för vardag och fest.
https://www.mathem.se/

Matpriskollen (2024), Ladda ner vår gratisapp och jämför matpriser i dina butiker!
https://matpriskollen.se/

Matsmart (2024), Rädda mat. Spara pengar.
https://www.matsmart.se/

Matspar (2024), Jämför priser på mat online.
https://www.matspar.se/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Magdalena Kowalczyk
Civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm.