Kontokredit eller kreditkort?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Kontokredit eller kreditkort?

En kontokredit fungerar i stort sett som ett kreditkort men kan vara bättre om du vill ha en mer flexibel återbetalningsplan. Fördelen med ett kreditkort är att det oftast kommer med förmåner såsom reseförsäkring, allriskförsäkring och bonussystem. Har man en god kreditvärdighet så kan också kreditgränsen på ett kreditkort vara högre än vad du kan få med en kontokredit.

Att välja rätt finansiella verktyg kan vara svårt, särskilt när det gäller kontokredit och kreditkort. Båda kan ge dig ett tillfälligt ekonomiskt svängrum, men vilken är det bästa alternativet för dina behov? Läs vidare för att lära dig mer om skillnaderna mellan kontokredit och kreditkort och vilket alternativ som kan vara det bästa valet för dig.

När du behöver låna pengar, kan det vara svårt att välja mellan alla de olika finansiella verktygen som finns tillgängliga. Två vanliga alternativ är kontokredit och kreditkort. Båda ger dig tillgång till kredit när du behöver det, men det finns några viktiga skillnader som du bör känna till innan du fattar ett beslut om finansieringsalternativ.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit fungerar som en reserv av pengar som du kan använda när du behöver det. Det är som ett stående lån som du har tillgång till när som helst, upp till en viss gräns. Det är vanligt att ha en kreditgräns på mellan 2 000 och 50 000 kronor. Du betalar bara ränta på det belopp som du använder och du kan betala tillbaka det när som helst. Du kan använda kontokrediten för att täcka oväntade utgifter eller för att betala räkningar när du inte har tillräckligt med pengar på ditt vanliga bankkonto.

Jämför Bästa Kontokrediten

Jämför kontokrediter och utvärdera deras villkor och avgifter.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar på samma sätt som en kontokredit, men med några viktiga skillnader. Istället för att ha tillgång till en kreditgräns på ett separat konto, har du en kreditgräns direkt på ditt kreditkort. Du kan använda kreditkortet för att köpa varor och tjänster precis som du skulle med ditt vanliga bankkort, men du kan också använda det för att ta ut kontanter från en bankomat eller för att överföra pengar till ditt vanliga bankkonto.

I slutet av varje månad får du en faktura på dina inköp, betalar du hela beloppet så utgår inga andra avgifter för dina köp. Betalar du en del av fakturan eller väljer att utnyttja krediten så tillkommer ränta och andra eventuella avgifter.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Kontokredit eller kreditkort? Vilket är bäst för dig?

Både kontokredit och kreditkort har sina fördelar och nackdelar. En kontokredit kan vara bättre om du vill ha tillgång till en mindre kredit om du har en oväntad utgift som du behöver täcka. Det kan också vara ett bra val om du vill ha en mer flexibel återbetalningsplan. Å andra sidan kan ett kreditkort vara bättre om du vill ha en mer bekväm lösning för dagliga inköp eller om du vill ha förmåner som reseförsäkring, allriskförsäkring och bonussystem kopplat till dina inköp.

Oavsett om du väljer ett kreditkort eller en kontokredit så är det viktigt att jämföra villkoren mellan dem. Om du vid en jämförelse mellan kontokrediter ser en varning om att det är en högkostnadskredit så bör du försöka undvika den aktören. Konsumentverket införde 2018 en ny bestämmelse som innebär att lån med en effektiv ränta på minst referensräntan plus 30 procentenheter måste förses med en varningstext likt nedan (Konsumentverket 2018).

Hantera skulder och krediter ansvarsfullt

Att välja mellan en kontokredit och ett kreditkort kan vara svårt då dom fungerar på ett liknande sätt, men det är viktigt att veta skillnaderna mellan dem för att enklare kunna välja det alternativ som passar dig och din ekonomiska situation bäst. Tänk på vad du behöver krediten för och hur du vill betala av den. Oavsett vilken kreditlösning du väljer, se till att du alltid hanterar dina skulder på ett ansvarsfullt sätt och betalar tillbaka i tid för att undvika höga räntor och avgifter. Tveka inte att söka råd från din bank eller en finansiell rådgivare hos din kommun om du är osäker på vilket alternativ som passar dig bäst.

Summering

Att ha tillgång till kredit kan vara en livräddare i vissa situationer, men det är viktigt att använda det på rätt sätt för att undvika att hamna i en skuldfälla. Om du behöver låna pengar, ta dig tid att undersöka olika alternativ och välj det som passar dina behov och ekonomiska situation bäst. Det är viktigt att jämföra så att du verkligen hittar det bästa kreditkortet eller den bästa kontokrediten för din situation då det kan vara stor skillnad mellan villkor och ränta hos dom olika aktörerna.

Relaterad information till kontokredit eller kreditkort
Kontokredit eller snabblån
Kontokredit eller privatlån


Källangivelser

Konsumentverket (2018). Högkostnadskrediter.
https://www.konsumentverket.se/for-foretag/regler-per-omradebransch/finansiella-tjanster/krediter/hogkostnadskrediter/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.