Se över dina abonnemang och sänk dina kostnader

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Se över dina abonnemang och sänk dina kostnader

Har du någonsin tänkt på hur mycket pengar du kan spara genom att se över dina abonnemang? Det är en enkel och smidig åtgärd som kan göra en stor skillnad i din månatliga budget. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur du kan se över dina abonnemang och sänka dina kostnader.

Varför ska du se över dina abonnemang?

Många av oss tecknar abonnemang utan att riktigt tänka igenom vad vi behöver och vad vi faktiskt använder. Abonnemangskostnaderna kan lätt rinna iväg och bli en betydande del av vår totala månadskostnad för vårt hushåll. Genom att se över dina abonnemang kan du identifiera vilka du inte längre behöver eller använder, och därmed spara pengar varje månad.

Så här går du tillväga för att se över dina abonnemang

Nedan ger vi dig praktiska tips och råd om hur man kan se över sina abonnemang.

 • Gör en lista över alla dina abonnemang, skriv upp priset och villkoren för abonnemangen.
 • Gå igenom varje abonnemang och fråga dig själv om du faktiskt använder det och om det är nödvändigt.
 • Jämför priset på dina abonnemang med vad andra företag erbjuder för liknande tjänster.
 • Försök förhandla med ditt nuvarande företag om priset på ditt abonnemang eller se om du kan hitta en bättre deal hos en annan leverantör.
 • Kan du slå ihop vissa tjänster i ett abonnemang? Exempelvis så erbjuder Telia familjeabonnemang för Spotify via sitt tjänsteutbud.

Vilka abonnemang bör du särskilt titta närmare på?

I nedan lista ger vi tips på vilka abonnemang som ofta leder till höga kostnader och därmed bör ses över noggrant

 • Mobiltelefonabonnemang – det kan vara lätt att fastna i dyra avtal med mycket data som man egentligen inte använder. Kolla igenom din faktura och se hur mycket data du faktiskt använder. Om du inte utnyttjar all tillgänglig data kan du välja ett billigare mobilabonnemang med mindre mobildata. Titta på olika mobiloperatörer och jämför priser för liknande mobilabonnemang. Du kan också förhandla med ditt nuvarande företag för att få ett bättre pris.
 • TV-abonnemang – många betalar för kanaler som de inte tittar på eller kan hitta billigare alternativ via streamingtjänster. Gå igenom vilka kanaler du faktiskt tittar på och välj ett TV-abonnemang som inkluderar dessa kanaler. Överväg att byta till en streamingtjänst som C MORE eller HBOMAX istället för att betala för dyra kanalpaket. Förhandla med ditt nuvarande företag eller jämför priser på olika TV-abonnemang.
 • Internetabonnemang – Kolla hur mycket hastighet du behöver för att kunna utföra dina dagliga aktiviteter som att surfa på nätet, titta på videor, streama musik och liknande. Du kanske inte behöver den högsta hastigheten som erbjuds. Kontrollera om det finns andra aktörer som erbjuder billigare bredband eller mobilt bredband med liknande hastighet. Överväg att byta till en fiberuppkoppling som kan erbjuda högre hastighet till ett lägre pris.

Relaterad information till denna artikel:
Jämför bredband
Jämför mobilt bredband
Jämför mobilabonnemang
Jämför TV-abonnemang

Summering

Att se över dina abonnemang kan verka som en tråkig uppgift, men det är en enkel åtgärd som kan spara dig pengar varje månad. Genom att följa tipsen och råden i den här artikeln kan du identifiera vilka abonnemang som är onödiga eller kan ersättas med billigare alternativ. Se över dina abonnemang regelbundet för att se till att du inte betalar för något du inte behöver och börja spara pengar redan idag.

Vanliga frågor om abonnemang

 • Hur ofta bör man se över sina abonnemang?

  Det rekommenderas att se över sina abonnemang minst en gång om året för att säkerställa att man inte betalar för abonnemang man inte längre använder eller kan hitta billigare alternativ.

 • Är det värt att byta abonnemang för att spara några hundra kronor i månaden?

  Ja, även om det kanske inte verkar som mycket pengar, kan det spara dig hundratals eller till och med tusentals kronor på årsbasis. Dessutom är det en enkel åtgärd som tar lite tid och arbete.

 • Kan jag förhandla med min nuvarande tjänsteleverantör för att få ett billigare abonnemang?

  Ja, många företag är villiga att förhandla med sina kunder för att behålla dem som lojala kunder. Kontakta ditt företag och se om du kan få en bättre deal.

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.