WEBBKAMERA BÄST I TEST - JÄMFÖR BÄSTA & BILLIGASTE WEBBKAMERAN

Fler och fler väljer att jobba en viss del av sin arbetstid hemifrån. Detta har gjort att videomöten och videokonferenser har blivit en större del av vår vardag. Detta i sin tur ställer högre krav på den utrustning vi behöver för att kunna använda dessa videotjänster - nämligen vår webbkamera. Ta del av våra köpråd nedan innan du väljer din kommande webbkamera.

Webbkamera bäst i test 2021

Här hittar du de webbkameror som vunnit bäst i test 2021.

Webbkameran ditt viktigaste verktyg när du jobbar hemifrån

En webbkamera är ett perfekt verktyg för dig som vill hålla kontakten med nära och kära eller jobbar med innehållsproduktion och streaming. Jobbar du en del hemifrån och behöver kunna kommunicera med klienter och kollegor så är webbkameran även där ett smidigt hjälpmedel.

Laptops och all-in-one datorer är oftast utrustade med helt ok webbkameror från fabrik. Dock kan användare av stationära datorer behöva köpa till en kvalitativ webbkamera för att få till en komplett datoruppsättning. Oavsett om du är en YouTuber som gör eget innehåll eller bara jobbar mycket hemifrån och behöver kunna stå i kontakt med dina kollegor, så finns det en webbkamera för dina behov. I stycket nedan hjälper vi dig hitta rätt utifrån ditt tänkta användningsområde.

Att tänka på när du letar efter din nästa webbkamera

För att få ut det mesta av ditt videomöte är det viktigt att veta vad man bör tänka på för att använda utrustningen på bästa sätt. Nedan tar vi upp några punkter du bör gå igenom och säkerställa innan du tar ditt första videosamtal.

 • Upplösning

  En grundläggande funktion är kamerans upplösning. Det är viktigt att du har minst 720p eller full HD om du ska använda webbkameran för videosamtal. Har du tänkt att använda webbkameran för mer krävande ändamål kan det vara en bra idé att även gå igenom kameror som har stöd för 4K.

 • Mikrofon

  De flesta webbkameror som säljs idag kommer med någon typ av inbyggd mikrofon, det kan dock skilja en hel del i ljudkvalitet från kamera till kamera. Den gamla devisen att man får vad man betalar för gäller även för webbkameror. De dyrare modellerna kommer ofta med flera mikrofoner och smidiga inställningar för brusreducering och andra funktioner för att hjälpa till att minimera störande bakgrundsljud.

 • Autofokus

  Har du behov av att kunna röra dig fritt framför kameran och exempelvis förevisa något i helkroppsbild så är en webbkamera med autofokus ett måste. Denna funktionalitet säkerställer att du aldrig hamnar ur fokus och att bilden blir suddig.

 • Stativ / kamerastöd

  En positiv aspekt när det kommer till fristående webbkameror kontra inbyggda kameror i datorn, är att du kan placera webbkameran för en optimal kameravinkel. På så vis försvinner grodperspektivet som det ofta blir när du pratar via din laptops webbkamera. Testa gärna stativet innan köp så att du hittar ett som ger dig många inställningsmöjligheter och är enkelt att justera.

Återförsäljare av webbkameror online

Butik Om Besök
1Kjell & Company Om:Hos Kjell & Company hittar du ett bra utbud inom datorkomponenter. Mer info
2webhallen Om:Webhallen har ett stort utbud av webbkameror och datorkomponenter från Logitech, Microsoft, Razer mfl. Mer info
3Conrad Om:Conrad säljer allt inom hemelektronik Mer info
4MediaMarkt Om:MediaMarkt har ett bra utbud av webbkameror & andra tillbehör till din dator. Mer info
5NetOnNet.se Om:NetOnNet säljer det mesta inom datorer från dom största tillverkarna. Mer info
6Clasohlson Om:Clas ohlson säljer komponenter, webbkameror & tillbehör till din dator. Mer info

Webbkamera - Bäst i test 2021

 • Webbkamera Logitech C920

  Två mikrofoner
  Carl Zeiss-objektiv med autofokus
  Microsoft, Lync och Skype
  Inga RealSense-funktioner
 • Mer info
Betyg 9/10

 • Logitech C922 Pro Stream Webcam

  Bra vid svagt ljus
  Borttagning av bakgrund
  Streaming i 720p/60fps
  Inga RealSense-funktioner
 • Mer info
Betyg 9/10

 • Microsoft LifeCam Studio

  Brett synfält
  Bredbandsmikrofon
  Skype certified
  Dyr
 • Mer info
Betyg 8/10

 • Logitech C270 HD Webcam

  720p videoupplösning
  Inbyggd mikrofon
  Automatisk ljusanpassning
  Bara 28 fps
 • Mer info
Betyg 8/10

 • Logitech PTZ Pro Camera

  Carl Zeiss-objektiv med autofokus
  HD 1080p i 30 fps
  Fjärrkontroll
  Dyr
 • Mer info
Betyg 8/10

 • Logitech - ConferenceCam BCC950

  Carl Zeiss-objektiv
  PTZ-kontroll
  HD 1080p i 30 fps
  Ganska dyr
 • Mer info
Betyg 7/10

Vanliga frågor om Webbkameror


Ska du använda webbkameran till videosamtal på jobbet så räcker 720p eller full HD gott och väl för ändamålet. Då de flesta videosamtalstjänster är begränsade till 720p så är även detta en faktor att ta med i valet av upplösning på din kamera. Ska du däremot jobba som videokreatör så kan en kamera med stöd för 4K vara ett befogat alternativ.

Frames per second eller som det heter på svenska, bilder per sekund, förkortas ofta till FPS. Detta mått mäter hur många bilder per sekund som kameran kan fånga per sekund. Ju högre värde på FPS desto jämnare blir dina filmklipp.

Belysning är inte ett måste men hjälper självklart till att få ut det mesta av din kamera med en bättre bild som resultat. Det finns spotlampor att köpa som placeras på var sin sida om skärmen gärna i höjd med kameran. Har du inte tillgång till denna typ av lampor så kan du även använda mer normal belysning, ljuset behöver inte vara superskarpt för att göra skillnad.

En bra tumregel är att sitta så långt från kameran att halva överkroppen syns i bild. Oftast brukar en armlängds avstånd vara en bra måttstock.

Kamerans placering är viktig. Ofta tittar vi ner på våra kameror när vi använder våra telefoner eller läsplattor. Denna vinkel som ger en bild underifrån är inte så smickrande. För att undvika detta bör webbkameran vara placerad något över ögonlinjen och vinklad något neråt.

Load More