Hyra bil – när är det billigast?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Hyra bil billigast

Frågan om vilken månad som är billigast när det kommer till att hyra bil i Sverige kan besvaras genom att undersöka prisvariationer över en kalenderårscykel. I detta sammanhang presenterar vi en jämförelse av de genomsnittliga dagliga biluthyrningskostnaderna för varje månad, vilket kan ge användbara insikter för dig som är i färd med att hyra bil.

Följande är den genomsnittliga dagliga biluthyrningskostnaden i Sverige, uttryckt i svenska kronor (SEK):

 • Januari: 457.23 SEK
 • Februari: 722.46 SEK
 • Mars: 683.42 SEK
 • April: 653.30 SEK
 • Maj: 638.41 SEK
 • Juni: 699.55 SEK
 • Juli: 720.09 SEK
 • Augusti: 658.15 SEK
 • September: 510.71 SEK
 • Oktober: 531.01 SEK
 • November: 426.66 SEK
 • December: 582.91 SEK

Källa: DiscoverCars.com 2024-01-31.

Enligt dessa data är November den mest ekonomiska månaden att hyra en bil i Sverige, med genomsnittliga kostnader på 426.66 SEK per dag. Detta pris är 30% lägre än det årliga genomsnittet och 41% lägre än de genomsnittliga kostnaderna i Februari, vilket visar sig vara den dyraste månaden för biluthyrning (genomsnittligt 722.46 SEK).

Det bör dock noteras att detta endast är genomsnittliga belopp och att den faktiska kostnaden för biluthyrning kan variera beroende på en rad faktorer. Dessa kan inkludera typen av fordon som hyrs, hyresperiodens längd och hur lång tid i förväg bokningen görs. För mer precisa priser rekommenderas det att ange specifika datum i sökrutan på relevant webbplats.

Källa: DiscoverCars.com

Hyra bil – vad ska jag tänka på?

Att hyra bil kan vara både en nödvändighet och en njutning, men det är viktigt att förstå vad man ska tänka på innan man tar steget att hyra en bil. Att boka hyrbil när det är som billigast kanske inte är möjligt, men det finns andra aspekter som man bör ha i åtanke såsom självrisker, erbjudanden, hyra med kreditkort, valet mellan bensin eller diesel, och hur man väljer rätt storlek på bil.

Självrisker

När du hyr en bil, kommer du att ställas inför något som kallas självrisk. Självrisken är den summa du behöver betala om något skulle hända med bilen under din hyrestid. Vissa hyrbilsföretag erbjuder möjlighet att sänka självrisken, men detta kan leda till en högre hyreskostnad (Hertz 2023).

Det är viktigt att noga läsa igenom kontraktet innan du skriver under, så att du är medveten om vad självrisken faktiskt innebär. Vissa skador täcks inte av självrisk, vilket betyder att du kan behöva betala mer än vad du initialt trott om du inte är försiktig.

”Självrisken är den summa du behöver betala om något skulle hända med bilen under din hyrestid.”

Självriskreducering eller självriskeliminering

Självriskreducering innebär att du bara får ersättning upp till ett bestämt belopp. Det minskar alltså den självrisk du får betala. Men det innebär också att du fortfarande kan behöva betala en del av självrisken. Med självriskeliminering ersätts hela självriskkostnaden. Med andra ord, om du har tecknat en självriskeliminering och råkar ut för en skada, betalar du ingen självrisk alls (Re:member 2023).

Ibland kan mer heltäckande hemförsäkringar innehålla skydd för självrisken. Så innan du väljer att teckna självriskreducering eller självriskeliminering, undersök först vad du redan har för skydd.

Visste du att många kortföretag står för en del av självrisken om du betalar hyrbilen med kortet? Det kan vara klokt att se över din kortförsäkring innan du väljer att lägga till självriskreducering. Läs mer om att hyra bil med kreditkort nedan.

Vid kollisionsskador kan du bli tvungen att betala två självrisker, en för trafikförsäkringen och en för vagnskadeförsäkringen. Detta är viktigt att känna till när du bedömer vilket skydd du behöver.

Erbjudanden

Många hyrbilsföretag erbjuder särskilda erbjudanden, särskilt under lågsäsong. Dessa erbjudanden kan inkludera allt från rabatterade priser till extra tillbehör utan extra kostnad. Det kan vara värt att jämföra erbjudanden från olika företag för att få bästa möjliga affär.

Vissa företag kan också erbjuda rabatter om du bokar och betalar i förväg, eller om du hyr bilen för en längre period. Kom ihåg att dessa erbjudanden ofta har särskilda villkor, så läs alltid det finstilta noggrant.

Hyra bil med kreditkort

När du hyr en bil, kan det vara en bra idé att använda ditt kreditkort. Många kreditkortsföretag erbjuder försäkringsskydd för hyrbilar som en del av sina förmåner, vilket kan hjälpa dig att spara pengar på hyrbilsförsäkring (Re:member 2023).

Dessutom kan vissa kreditkort även ge dig tillgång till rabatter eller poäng som kan användas vid framtida hyrbilsbokningar. Glöm dock inte att kontrollera med ditt kreditkortsföretag om villkoren för dessa förmåner innan du förlitar dig på dem.

”Många kreditkortsföretag erbjuder försäkringsskydd för hyrbilar som en del av sina förmåner, vilket kan hjälpa dig att spara pengar på hyrbilsförsäkring.”

Bensin, diesel eller el?

När du väljer att hyra en bil, är ett av de beslut du behöver göra om du vill ha en bensin- eller dieseldriven bil, eller tänka miljövänligt och hyra en elbil. De olika drivmedlen har sina fördelar och nackdelar. Bensinbilar och dieselbilar är ofta dyrare att köra på grund av högre bränslekostnader men har oftast längre räckvidd.

Elbilar å andra sidan, är ofta dyrare att hyra, men är mycket billigare att köra, särskilt om du planerar din rutt i förväg. Det är viktigt att jämföra kostnaden för att hyra bilen med kostnaden för att köra den, så att du kan göra det bästa valet för din situation.

Storlek på bil

Slutligen är storleken på bilen en viktig faktor att tänka på när du hyr en bil. En större bil kan vara bekvämare om du reser med familjen eller har mycket bagage, men den kan också vara dyrare att hyra och köra.

En mindre bil kan vara billigare och mer bränsleeffektiv, men kanske inte har all den plats du behöver. Tänk på vad du behöver bilen till och välj storlek därefter.


Källangivelser

Hertz (2023), Skydd för dig, dina passagerare och era tillhörigheter.
https://www.hertz.se/p/produkter/forsakringar

Re:member (2023), Självrisk och självriskeliminering med re:member.
https://www.remember.se/kreditkort/forsakringar/ersattning-sjalvrisk/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.