Kreditkort med bonus – hur fungerar det?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Kreditkort med bonus, hur fungerar det?

Ett kreditkort med bonus ger innehavaren bonuspoäng på de köp som görs med kortet. Poängen kan sedan växlas in mot varor, resor, tjänster och upplevelser. Fler och fler väljer därför att skaffa ett kreditkort med bonus för att nyttja de fördelar ett sådant kort medför. Det finns emellertid även nackdelar, dessa ska vi titta närmare på lite senare i texten, men först ska vi gå igenom de fördelar som finns med kreditkort i allmänhet.

En tydlig sådan innebär att du som innehavare alltid har tillgång till pengar. Går exempelvis en diskmaskin sönder så behöver du inte vara orolig: du kan köpa en ny diskmaskin och betala tillbaka summan senare – antingen hela summan eller dela upp den.

Rabatter och reseförsäkring

En annan fördel är att de flesta kreditkort idag också ger fina rabatter. Det innebär att kortet är knutet till exempelvis ett specifikt företag eller samarbetspartners till företaget i fråga. Rabatterna kan sedan användas i butiken – eller på exempelvis hotell, nöjesparker eller för resor.

Många kreditkort inkluderar idag även en reseförsäkring. Denna ska dock endast ses som ett komplement till hemförsäkringens reseskydd (Konsumenternas 2024). Det innebär att du kan få ersättning om ditt flyg ställs in, är försenat eller om exempelvis ditt bagage försvinner. I många fall så har kreditkortsinnehavaren även ett gratis avbeställningsskydd. Det är annars något som alltid kostar extra. För de flesta så är det emellertid det faktum att man kan erbjudas bonus som är det mest tilltalande med ett kreditkort.

Så fungerar kreditkort med bonus

Ett kreditkort med bonus innebär att du som innehavare erbjuds exempelvis nämnda rabatter i samband med att du använder kortet – men det kan även innebära att du kan få tillbaka pengar, eller att du kan samla poäng som kan användas till resor, nöjen, hotellvistelser eller exempelvis presentkort och olika upplevelser.

Rent konkret – oavsett om du väljer ett kreditkort med cashback som bonus eller ett som ger dig poäng att använda – så innebär ett kreditkort med bonus att du sparar pengar genom att spendera pengar. För varje gång du använder ditt kort så får du tillbaka en belöning. Givetvis är detta en sanning med viss modifikation, men det ger ändå en bra bild och förklarar tydligt fördelen med att använda ett kreditkort med bonus.

Inköp och betalningar som har höga kostnader premieras. Köper du någonting som är dyrt och använder ditt kreditkort så innebär detta också att du samlar fler poäng. Därför kan det exempelvis vara smart att betala räkningar med kreditkortet eller köpa exempelvis den nya diskmaskinen med detsamma: det är summor som hjälper dig att samla fler bonuspoäng som du sedan kan använda till annat.

Ser man till cashback som bonus så innebär det att du får pengar tillbaka för varje gång du använder kortet. Pengar som antingen sätts in direkt på ditt konto – eller som en kredit på ditt kontoutdrag.

Jämför kreditkort – vilken typ av bonus vill du ha?

Ett tips är att du tar dig tid att jämföra kreditkort och vilka typer av bonusar som finns. Utgå från dig själv och dina behov. Reser du mycket så kan ett kreditkort med bonus hos ett flygbolag vara det bästa alternativet. Är du en person som åker mycket bil så kan ett kreditkort som ger dig billigare bensin göra skillnad.

Småbarnsföräldrar kan å sin sida tjäna på att välja ett kreditkort vars bonus innebär billigare livsmedel och mat hos specifika affärer – Coop, Willys eller exempelvis Ica. Det går definitivt att hitta ett kreditkort med bonus som passar för det liv man lever – och de intressen man har.

Se även till att jämföra avgiften hos olika kreditkort. Vissa kan ta ut en ganska hög årsavgift och är du en person som inte använder kortet så ofta så kan det innebära en både hög och onödig kostnad.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Poängshop för dina bonuspoäng

De flesta som ansöker om ett kreditkort med bonus är som vi tidigare nämnt ute efter de bonuspoäng som ett sådant kort erbjuder. Flera kreditkort samarbetar nämligen med en rad olika företag såsom flygbolag, hotell och matvarubutiker. För dig som kortinnehavare innebär detta att du har möjlighet att använda de bonuspoäng du samlat ihop via ditt kreditkort hos dessa samarbetspartners. Utöver detta erbjuder även många kreditkort egna poängshoppar där innehavaren av kortet kan växla in sina bonuspoäng mot produkter, rabattkuponger och upplevelser.

Tips för att snabbt samla in bonuspoäng

  • Betala dina räkningar med ditt bonuskort. Det finns idag ett flertal kreditkort som ger dig bonuspoäng när du betalar dina räkningar med ditt kort. Resurs är ett exempel på en sådan aktör.
  • Använd ditt kreditkort med bonus för större köp. Ska du exempelvis ut och resa eller köpa en bil, så kan du med fördel använda ditt bonuskort för dessa inköp då de ger dig många bonuspoäng.
  • Använd ditt bonuskort i de butiker/shoppar där du får poäng. Vissa kort ger fler bonuspoäng om du handlar i deras butiker och färre eller inga poäng när du gör inköp med kortet utanför dessa butiker.
  • Välj ett kreditkort med bonus som passar dina köpvanor. Att välja ett bonuskort som ger dig bonus på de inköp som du oftast gör kommer självklart vara mer användbart än om du väljer ett kreditkort med bonus som endast ger dig bonuspoäng på köp som du sällan genomför.

Nackdelar med kreditkort

Det man ska säga gällande kreditkort är att de inte passar alla. Kreditkort kan dels locka till onödiga köp och dels så kan exempelvis delbetalning innebära att man i slutändan sitter med kostnader för ränta och avgifter som blir onödigt höga. Missas exempelvis en avbetalning så tillkommer en påminnelseavgift (Verksamt.se 2022).

Det handlar till syvende och sist om frihet under ansvar. Du kan betala med pengar du kanske inte har för tillfället, men det handlar ändå om att du måste betala tillbaka pengarna i fråga. Har du en ekonomi i ordning så kan definitivt ett kreditkort med bonus vara en bra lösning.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn


Källangivelser

Konsumenternas (2024). Bankkort och kreditkort.
https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/betalningar/bankkort-och-kreditkort/

Verksamt.se (2022). Betalningspåminnelse och dröjsmålsränta.
https://www.verksamt.se/driva/ekonomi-och-bokforing/affarsdokument/betalningspaminnelse

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.