BÄST I TEST - JÄMFÖR GASOLGRILLAR & KOLGRILLAR

Finns det någonting som säger lika mycket om den svenska semestern som doften av grillad mat? Var man än vänder sig under perioden mellan juni-augusti så kan man känna den där krispiga doften av kol, kött och tändvätska leta sig in i näsborrarna och skapa ett sug efter att själv få ta fram den egna grillen och ställa sig för att laga till en grandios anrättning. Sommar och grillad mat hör, helt enkelt, ihop och det är förmodligen en nödvändig ventil för oss nordbor att visa att vi överlevt en tuff vinter.

 Jämför Gasolgrillar  Jämför Kolgrillar

Att laga mat ute i det fria är speciellt och just grillandet för även med sig en social aspekt. Vi kan morsa på våra grannar, vi öppnar upp oss, har vi gäster så blir den som grillar inte isolerad och så vidare. Dessutom och inte minst: att grilla är fantastisk gott också. Detta oavsett vad man grillar egentligen.

Våga grilla och hitta en grill som passar dig

Tillhör du den kategori av människor som ännu inte fastnat för grillandets fördelar och vill lära dig mer? Då har du kommit helt rätt. Vår tanke är nämligen att bryta ner denna del av den svenska folksjälen till mindre delar och lägga upp lite matnyttig information som kan hjälpa dig att välja rätt grill.

Vi hoppas att all denna information ska ge dig tillräckligt mycket kött på benen för att rivstarta årets säsong med en hejdundrande fest för dig och din familj, dina vänner och din släkt eller bara för dig själv. Häng med!

Vilken grill ska jag välja?

Att välja grill är inte helt enkelt. I synnerhet inte om man frågar sina kompisar om råd. Det handlar nämligen till stor del om personliga preferenser och där många förvandlas till nästintill rabiata förespråkare för den grill de själva använder. På samma sätt som vissa håller sig till samma bilmärke så kan vissa också känna samma lojalitet mot sin grill.

Bra så - men man måste även veta att det finns för- och nackdelar med alla typer av grillar. Låt oss gå igenom några av dessa här nedan.

 • Klotgrillen

  Klassikern i sammanhanget. En klotgrill kommer i alla tänkbara storlekar och fungerar på samma sätt oavsett vilket märke eller modell man väljer. Kol i botten, ett grillgaller i mitten och ett lock som går att stänga. Klotgrillen ger dessutom allt det vi förknippar med grillning: doften, den sprakande glöden, tändvätska och tändstickor. Ett säkert kort där många hävdar att smaken blir perfekt som en följd av att värmen stannar kvar och att just formen gör att exempelvis en köttbit får en jämnare yta. Det är ett bra alternativ - men även en klotgrill har nackdelar. Dels så är de inte helt enkla att rengöra och dels så brukar de - åtminstone de billigare modellerna - ha en ganska kort livslängd där olika delar faller isär. Rätt vinterförvaring gör skillnad i den senare frågan.

 • Gasolgrillen

  Gasolgrillens stora fördel är att den blir varm direkt och att du således kan grilla mer spontant. Den är dessutom enkel att sköta och i och med att värmen går att reglera så är det också lättare att få till den perfekta måltiden. En gasolgrill ryker mindre också. Nackdelen är priset. Åtminstone sett till att många luras in att köpa en större - och dyrare - grill än de i själva verket behöver. Det är en fråga som man alltid bör ställa sig gällande grillar: är det verkligen värt att köpa den dyraste modellen sett till de egna behoven eller handlar det egentligen om att imponera på grannen? Var också beredd på att gasolen tar slut och där du alltid bör ligga i framkant gällande inköp.

Grilltunnan passar bättre för större sällskap


 • Grilltunna

  En grilltunna är en större pjäs som passar bra för större sällskap och för tillagning av exempelvis kött som kräver en längre tillagningstid - tänk helstekt fläskfile. I ärlighetens namn så är en grilltunna också ett alternativ som sällan passar den stressade barnfamiljen; den lämpar sig ofta bättre för finsmakaren och grillkonnässören än Sven Svensson med familj. En grilltunna ger emellertid ett väldigt bra resultat för den tålmodige som dessutom kan experimentera lite med olika spån och andra alternativ. Väljer du en grilltunna så bör du ha ett enklare komplement till hands också - exempelvis en mindre klotgrill.

 • Andra alternativ

  De tre alternativen ovan är de vanligaste, men det finns även fler grillar. Keramikgrillen är idag ett populärt alternativ som säkerligen kommer att falla många på läppen - detta tack vare den perfekta värmespridningen och som en följd av att i synnerhet asiatiska maträtter lämpar sig exceptionellt bra på grillen ifråga. Här är dock storlek och pris två negativa aspekter att väva in i beräkningen. Gällande engångsgrillen så kan vi bara ge tipset om att det är bättre ur nästan alla synvinklar att välja en mindre, mer mobil, klotgrill att ta med sig till picknicken.

Återförsäljare av grillar online

ButikOmBesök
1webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud från märken som Kamado Joe, Broil King, Big Green Egg och Landmann.Mer info
2NetOnNet.seOm:NetOnNet säljer grillar från bl. a Weber och Austin and Barbeque.Mer info
3GardenstoreOm:Gardenstore har ett stort utbud av allt inom grillning från alla dom större varumärkerna.Mer info
4ClasohlsonOm:Clas ohlson säljer elgrillar, kolgrillar och gasolgrillar från bl. a Landman.Mer info

Stressa inte och tänk på säkerheten

Det många verkar glömma är att kombinationen värme/eld och natur i form av torrt gräs sällan kompletterar varandra så bra. Grillar du så ska du alltid se till att göra det på ett så säkert sätt som möjligt. Blöt gärna marken runt grillen innan du börjar och se alltid till att ha en hink vatten i närheten för att snabbt kunna agera om någonting går snett.

Många stressar sig igenom en grillsejour. Det bör man undvika. Dels så handlar det om att man inte kan påskynda tillagningen på något sätt - rent smakmässigt så är det en katastrof dessutom. Vissa maträtter - kyckling och fläskkött i synnerhet - behöver dessutom bli ordentligt genomstekta innan servering. Om inte så kan folk faktiskt bli ordentligt sjuka. Tro oss - du vill inte bli känd som den som serverade dina gäster salmonella som side-order. Ta dig tid och njut av att du står vid grillen. Känn in den svenska sommaren!

Kolgrill - Bäst i test 2021

 • Big Green Egg Large

  Håller värmen bra
  Bra ventilation
  Bra även som rök
  Dyr
 • Mer info
Betyg 9/10

 • Weber Master-Touch GBS

  Stor grillyta
  Bra ventilaton
  Enkel att rengöra
  Lite ostabil
 • Mer info
Betyg 8/10

 • Kamado SUMO Midi

  Stor grillyta
  Sidobord ingår
  Håller värmen bra
  Dyr
 • Mer info
Betyg 7/10

GASOLgrill - Bäst i test 2021

 • Weber Genesis II S-310 GBS

  Kraftfulla brännare
  Lätt att rengöra
  10 års garanti
  Något dyr
 • Mer info
Betyg 9/10

 • Bluegaz Z-1

  Prisvärd
  4 brännare
  Stor grillyta
  Inga sidobrännare
 • Mer info
Betyg 8/10

 • Landmann Triton PTS 3.0

  Prisvärd
  3 brännare
  Fällbara sidobord
  Få funktioner
 • Mer info
Betyg 7/10


Vanliga frågor om grillar


Det är en smaksak. Fördelen med briketter är dom brinner längre och håller värmen bra. Nackdelen är att det tar längre tid att få bra glöd. Fördelen med kol är att det går snabbt att tända och att det även ger lite smak.

Du slipper vänta på glöd, en gasolgrill får snabbt en hög temperatur. Det är även lättare att få en exakt temperatur med en gasolgrill.

Enkelt att grilla, du behöver inte någon gasol och det är enkelt att flytta runt en kolgrill. Enligt många så smakar den grillade maten även bättre efter att ha grillats på en kolgrill.

Load More