GRILLAR BÄST I TEST - JÄMFÖR GASOLGRILLAR & KOLGRILLAR

Finns det någonting som säger lika mycket om den svenska semestern som doften av grillad mat? Var man än vänder sig under perioden mellan juni-augusti så kan man känna den där krispiga doften av kol, kött och tändvätska. Sommar och grillad mat hör, helt enkelt, ihop och det är förmodligen en nödvändig ventil för oss nordbor att visa att vi överlevt en tuff vinter. Vilken grill ska man då välja? Börja med att läsa vårt gasolgrill test nedan, hittar du inte rätt grill där går du vidare med vårt test av kolgrillar längre ner på sidan.

Jämför gasolgrillar Jämför kolgrillar Exklusiva grillar

Att laga mat ute i det fria är speciellt och just grillandet för även med sig en social aspekt. Vi kan morsa på våra grannar, vi öppnar upp oss, har vi gäster så blir den som grillar inte isolerad och så vidare. Dessutom och inte minst: att grilla är fantastisk gott också. Detta oavsett vad man grillar egentligen.

Våga grilla och hitta en grill som passar dig

Tillhör du den kategori av människor som ännu inte fastnat för grillandets fördelar och vill lära dig mer? Då har du kommit helt rätt. Vår tanke är nämligen att bryta ner denna del av den svenska folksjälen till mindre delar och lägga upp lite matnyttig information som kan hjälpa dig att välja rätt grill.

Vi hoppas att all denna information ska ge dig tillräckligt mycket kött på benen för att rivstarta årets säsong med en hejdundrande fest för dig och din familj, dina vänner och din släkt eller bara för dig själv. Häng med!

Vilken grill ska jag välja?

Att välja grill är inte helt enkelt. I synnerhet inte om man frågar sina kompisar om råd. Det handlar nämligen till stor del om personliga preferenser och där många förvandlas till nästintill rabiata förespråkare för den grill de själva använder. På samma sätt som vissa håller sig till samma bilmärke så kan vissa också känna samma lojalitet mot sin grill.

Bra så - men man måste även veta att det finns för- och nackdelar med alla typer av grillar. Låt oss gå igenom några av dessa här nedan.

 • Klotgrillen

  Klassikern i sammanhanget. En klotgrill kommer i alla tänkbara storlekar och fungerar på samma sätt oavsett vilket märke eller modell man väljer. Kol i botten, ett grillgaller i mitten och ett lock som går att stänga. Klotgrillen ger dessutom allt det vi förknippar med grillning: doften, den sprakande glöden, tändvätska och tändstickor. Ett säkert kort där många hävdar att smaken blir perfekt som en följd av att värmen stannar kvar och att just formen gör att exempelvis en köttbit får en jämnare yta. Det är ett bra alternativ - men även en klotgrill har nackdelar. Dels så är de inte helt enkla att rengöra och dels så brukar de - åtminstone de billigare modellerna - ha en ganska kort livslängd där olika delar faller isär. Rätt vinterförvaring gör skillnad i den senare frågan.

 • Gasolgrillen

  Gasolgrillens stora fördel är att den blir varm direkt och att du således kan grilla mer spontant. Den är dessutom enkel att sköta och i och med att värmen går att reglera så är det också lättare att få till den perfekta måltiden. En gasolgrill ryker mindre också. Nackdelen är priset. Åtminstone sett till att många luras in att köpa en större - och dyrare - grill än de i själva verket behöver. Det är en fråga som man alltid bör ställa sig gällande grillar: är det verkligen värt att köpa den dyraste modellen sett till de egna behoven eller handlar det egentligen om att imponera på grannen? Var också beredd på att gasolen tar slut och där du alltid bör ligga i framkant gällande inköp.

Grilltunnan passar bättre för större sällskap


 • Grilltunna

  En grilltunna är en större pjäs som passar bra för större sällskap och för tillagning av exempelvis kött som kräver en längre tillagningstid - tänk helstekt fläskfile. I ärlighetens namn så är en grilltunna också ett alternativ som sällan passar den stressade barnfamiljen; den lämpar sig ofta bättre för finsmakaren och grillkonnässören än Sven Svensson med familj. En grilltunna ger emellertid ett väldigt bra resultat för den tålmodige som dessutom kan experimentera lite med olika spån och andra alternativ. Väljer du en grilltunna så bör du ha ett enklare komplement till hands också - exempelvis en mindre klotgrill.

 • Andra alternativ

  De tre alternativen ovan är de vanligaste, men det finns även fler grillar. Keramikgrillen är idag ett populärt alternativ som säkerligen kommer att falla många på läppen - detta tack vare den perfekta värmespridningen och som en följd av att i synnerhet asiatiska maträtter lämpar sig exceptionellt bra på grillen ifråga. Här är dock storlek och pris två negativa aspekter att väva in i beräkningen. Gällande engångsgrillen så kan vi bara ge tipset om att det är bättre ur nästan alla synvinklar att välja en mindre, mer mobil, klotgrill att ta med sig till picknicken.

Återförsäljare av grillar online

ButikOmBesök
1Bagaren och KockenOm:Bagaren och Kocken säljer grillar från bl. a Weber, Broil King och Big Green Egg. Mer info
2GardenstoreOm:Gardenstore har ett stort utbud av allt inom grillning från alla dom större varumärkerna. Mer info
3HulténsOm:Hulténs har ett brett utbud av grillar från Weber. Mer info
4webhallenOm:Webhallen har ett stort utbud från märken som Kamado Joe, Broil King, Big Green Egg och Landmann. Mer info

Stressa inte och tänk på säkerheten

Det många verkar glömma är att kombinationen värme/eld och natur i form av torrt gräs sällan kompletterar varandra så bra. Grillar du så ska du alltid se till att göra det på ett så säkert sätt som möjligt. Blöt gärna marken runt grillen innan du börjar och se alltid till att ha en hink vatten i närheten för att snabbt kunna agera om någonting går snett.

Många stressar sig igenom en grillsejour. Det bör man undvika. Dels så handlar det om att man inte kan påskynda tillagningen på något sätt - rent smakmässigt så är det en katastrof dessutom. Vissa maträtter - kyckling och fläskkött i synnerhet - behöver dessutom bli ordentligt genomstekta innan servering. Om inte så kan folk faktiskt bli ordentligt sjuka. Tro oss - du vill inte bli känd som den som serverade dina gäster salmonella som side-order. Ta dig tid och njut av att du står vid grillen. Känn in den svenska sommaren!

Gasolgrill bäst i test 2023

Utifrån externa experttester har vi listat de gasolgrillar som fått bäst i test 2023. Gasolgrillar kommer i olika utföranden och med olika funktioner. De mest populära varianterna har antingen tre eller fyra brännare men kan även ibland ha en extra sidobrännare för att exempelvis kunna koka potatis eller dylikt. Vi har utifrån de produkttester som finns att tillgå valt att presentera de grillar som ger mest värde för pengarna men även produkter som ger det där lilla extra. I takt med att nya gasolgrillar når marknaden så uppdateras listan kontinuerligt. Testerna av gasolgrillar uppdaterades: 2023-05-26

68 x 48 cm
Betyg 9/10

Gasolgrill Weber Genesis E-325s

En kraftfull grill med stor grillyta, tre brännare och eltändning. 10 års garanti på delar av grillen.
 • Kraftfulla brännare
 • 10 års garanti
 • Sear Zone
 • Inga sidobrännare
Tack vare de tre brännarna, den stora grillytan samt en stor värmehylla är större menyer inget problem.
61 x 44 cm
Betyg 9/10

Bluegaz Z-3

Testvinnande grill med smarta keramiska IR-brännare och sidobrännare med integrerat elektronisk tändningssystem.
 • Prisvärd
 • Sidobrännare
 • Förvaringsskåp
 • Något mindre grillyta
Bluegaz Z-3 har vunnit prestigefyllda tester för grillar. Grillen har tre brännare + sidorbrännare/kokplatta samt varmhållningshylla.
75 x 55 cm
Betyg 9/10

Weber Genesis S-335

Kraftfull grill med WEBER CRAFTED Gourmet BBQ System och 3 brännare + Sear-brännare. Weber erbjuder 10 års garanti på samtliga delar av grillen.
 • 3 brännare + sidobrännare
 • 10 års garanti
 • Sidoförvaring
 • Något dyr
Med Weber Genesis S-335 kommer man igång snabbt med sin grillning tack vare grillens tre kraftfulla brännare.
86 x 48 cm
Betyg 9/10

Weber Genesis E-435

En kraftfull grill med WEBER CRAFTED Gourmet BBQ System, fyra brännare + sidobrännare. 10 års garanti på samtliga delar av grillen.
 • 4 brännare + sidobrännare
 • 10 års garanti
 • Sidoförvaring
 • Något dyr
Tack vare de fyra brännarna, den stora grillytan samt en Tuck-away-värmehylla på 84 x 15 cm är större menyer inget problem.
86 x 48 cm
Betyg 9/10

Weber Genesis II E-410 GBS

En kraftfull grill med iGrill 3-teknik, fyra brännare och eltändning. 10 års garanti på samtliga delar av grillen.
 • Kraftfulla brännare
 • 10 års garanti
 • Stor grillyta
 • Inga sidobrännare
Tack vare de fyra brännarna, den stora grillytan samt en Tuck-away-värmehylla på 84 x 15 cm är större menyer inget problem.
64 x 50 cm
Betyg 8/10

Bluegaz Z-1

En kraftfull grill med en totaleffekt på 14 kWh,temperaturmätare i huven och integrerat elektronisk tändningssystem.
 • Prisvärd
 • 4 brännare
 • Stor grillyta
 • Inga sidobrännare
Bluegaz Z-1 har vunnit prestigefyllda tester för grillar. Grillen har fyra brännare som är tillverkade av rostfritt 443-stål.
60 X 46 cm
Betyg 8/10

Weber Spirit II E-320 GBS

En av de mest prisvärda gasolgrillarna i sitt prissegment med bra byggkvalitet och kompatibel med iGrill 3-teknik.
 • Prisvärd
 • 3 brännare
 • 10 års garanti
 • Inget avlastningsgaller
Weber Spirit II E-320 GBS är en mycket populär instegsmodell som utnämnts till bästa gasolgrill inom sin prisklass.
63 X 45 cm
Betyg 8/10

Weber Q 3200

En rymlig och smidig grill i ett kompakt format med många funktioner och en behändig grillyta.
 • Kompakt
 • Inbyggd lampa
 • 10 års garanti
 • Dyra tillbehör
Weber Q 3200 har elektronisk tändning, avlastningsgaller, lampa, brödhylla mm - en perfekt grill för mindre ytor.
64 x 40 cm
Betyg 7/10

Gasolgrill Landmann Rexon PTS 3.1

3 brännarrör och en sidobrännare samt ett varmhållningsgaller där livsmedel som inte kräver direkt värme kan placeras.
 • Prisvärd
 • 3 brännare + sidobrännare
 • Varmhållningsgaller
 • Få funktioner
Utrustad med Power Thermal Spreading-system (PTS),som bidrar till att optimera och fördela värmen jämnt över hela grillytan.

Kolgrill bäst i test 2023

Med hjälp av externa experttester har vi tagit fram de kolgrillar som fått bäst i test 2023. Kolgrillar kommer numera inte bara i formen av den klassiska klotgrillen utan finns i en rad olika utföranden med Green Egg som den kanske mest populära produkten bland nymodigheterna inom kolgrillssegmentet. Även mindre grillar som är lätta att ta med på utflykten/picknicken börjar dyka upp i olika varianter. Så fort nya kolgrillar kommer ut på marknaden så uppdateras listan löpande. Testerna av kolgrillar uppdaterades: 2023-05-26

Ø 46 cm
Betyg 9/10

Big Green Egg Large

Toptestad grill tillverkad i keramik som delvis utvecklats av NASA. Extremt isolerande egenskaper.
 • Håller värmen bra
 • Bra ventilation
 • Bra även som rök
 • Tung, väger 73 kg
Inbyggd termometer som visar temperaturer på mellan 70 och 350 °C
Ø 57 cm
Betyg 8/10

Weber Master-Touch GBS

Webers klassiska grill, denna versionen är uppdaterad med kraftigt GBS-grillgaller i rostfritt stål
 • Stor grillyta
 • Bra ventilation
 • Enkel att rengöra
 • Lite ostabil
Inbyggd termometer. Finns mängder med tillbehör från Weber att köpa till.
Ø 46 cm
Betyg 7/10

Kamado SUMO Midi

En bra Kamado grill från varumärket SUMO. Stor och lättrengörbar grillyta. Du kan få upp grillen till över 350°C.
 • Stor grillyta
 • Sidobord ingår
 • Håller värmen bra
 • Dyr
Inbyggd termometer. Finns bra utbud med tillbehör från Kamado att köpa till.
Ø 47 cm
Betyg 7/10

Weber Compact

En smart och lite mindre brikettgrill till ett bra pris med två briketthållare och ett porslinsemaljerat lock.
 • Smidigt format
 • 10 års garantiprogram
 • Måttkopp för briketter
 • Saknar termometer
Riktigt bra utbud med tillbehör från Weber att köpa till.

Exklusiva Premium Grillar – Världens Lyxigaste Grill

De flesta av oss är vana vid att en grill är antingen en vanlig koleldad klotgrill eller så är det någon form av gasolgrill som finns att välja i en uppsjö av olika modeller och prisklasser. Men sen finns det de där grillarna som är på en helt annan nivå än vad de flesta av oss någonsin har kommit i kontakt med – de exklusiva premiumgrillarna – som kostar lika mycket som en bil!

Dessa grillar ligger alltid i framkant vad gäller funktioner, materialval och design. Funktioner som rotisserie, innerbelysning, wifi-termometer, rökspånsfack, infraröd sidobrännare, infrasound-teknologi för snabbare uppvärmning och sizzle zone, är några exempel på funktionalitet som kan ingå i en ”top of the line” premiumgrill. Fantastiska matlagningsredskap i en klass för sig som gör grillningen till en njutning. Men smakar det så kostar det. Exempelvis får du betala dryga 400 000 kr för en hybridgrill från Kalamazoo som ger dig det bästa från två världar - kolgrill och gasolgrill i ett exklusivt paket.

Idag är det egentligen bara plånboken som sätter stop för vilken typ av grillupplevelse du har möjlighet att testa på. I och med att det blir allt mer populärt med utomhuskök så har även efterfrågan på mer exklusiva grillösningar tagit fart. Det är idag inte svårt att hitta kompletta lösningar med både spisplattor, grill och diskho i ett, där även stor hänsyn lagts på ypperlig design och kvalitet. Här kan vi exempelvis lyfta fram Röshults exklusiva serie av grillar och utekök som får det att vattnas i munnen på de flesta grillentusiaster.

117 x 56 cm
Betyg 10/10

Kalamazoo K1000HS-EU

En fantastisk premiumgrill som kombinerar det bästa från två världar - kolgrill och gasolgrill i ett exklusivt paket.
 • Kolgrill & Gasolgrill i ett
 • 25 års garanti
 • Två sidobrännare
 • Dyr
Kalamazoo K1000HS-EU är utrustad med fyra kraftfulla brännare i gjuten mässing tillsammans med två sidobrännare.
90 x 44 cm
Betyg 10/10

Röshults Booster BBQ Grill 94

En kraftfull kolgrill i karaktäristisk design som har glöden klar på bara 3-5 minuter tack vare infraljudsteknik.
 • Infraljudsteknik
 • Snygg & diskret design
 • Stor grillyta
 • Dyr
Infraljudstekniken bidrar till endast en tredjedels kolkonsumtion och temperaturen justeras enkelt mellan 150-400 grader.
80,5 x 49 cm
Betyg 9/10

Weber Gasolgrill Summit S-670

En utmärkt grill som kommer med rotisserie, infrabrännare, sidobrännare och röklåda som standard.
 • 10 års garanti
 • 6 brännare
 • Stor grillyta
 • Dyr
Weber Summit S-670 är en premiumgrill ut i fingerspetsarna med påkostad design och fullspäckad med funktioner.
119 X 92 cm
Betyg 9/10

Napoleon Gasolgrill PRO825-3

En unik gasolgrill med kraffulla brännare samt dubbla grillytor, kokplatta och Sizzle Zone för riktigt höga temperaturer.
 • Sizzle Zone
 • Två grillytor
 • Kokplatta
 • Dyr
Napoleon PRO825 är även utrustad med inbyggd belysning vilket förenklar grillningen under sena sommarkvällar.
Ø 74 cm
Betyg 9/10

Big Green Egg Kolgrill 2XL

En rymlig grill med väldigt jämn spridning av värmen som gör den idealisk för både grillning och rökning.
 • Stor grillyta
 • Jämn värme
 • Fungerar även som rök
 • Tung, väger 192 kg
Med Big Green Egg Kolgrill får man snabbt upp temperaturen och det är enkelt att bibehålla och justera värmen under grillningens gång.
81 x 41,5 cm
Betyg 9/10

Everdure HBCE2BSCAN Hub 2 kolgrill

Everdure Hub 2 kolgrill är den ultimata kolgrillen framtagen för grillentusiasten av stjärnkocken Heston Blumenthal.
 • Elektrisk tändning
 • Inbyggt rotisserie
 • Stort förvaringsutrymme
 • Krävande rengöring
Smidig kolgrill som är utrustad med en tyst eldriven rotisserie som installeras enkelt och är klar att användas på ett par minuter.

Vanliga frågor om grillar


Det är en smaksak. Fördelen med briketter är dom brinner längre och håller värmen bra. Nackdelen är att det tar längre tid att få bra glöd. Fördelen med kol är att det går snabbt att tända och att det även ger lite smak.

Du slipper vänta på glöd, en gasolgrill får snabbt en hög temperatur. Det är även lättare att få en exakt temperatur med en gasolgrill.

Enkelt att grilla, du behöver inte någon gasol och det är enkelt att flytta runt en kolgrill. Enligt många så smakar den grillade maten även bättre efter att ha grillats på en kolgrill.