VILKA BÄNKSKIVOR PASSAR DITT KÖK?

Att förändra i sitt kök har blivit mer populärt under senare år. Köket har blivit en mer central plats - och en plats för alla - och det gör att många också vill renovera och förändra så att platsen i fråga blir både funktionell, stilren och trivsam. Gott så, men en renovering kostar ofta mycket pengar och då dessutom alla kök inte går att förändra rent storleksmässigt så tänkte vi här istället fokusera på en lite bortglömt yta som finns i varje kök. Detta i form av bänkskivor.

Bänkskivor kan skapa en stor förändring och förvandla ett slitet och trist kök till ett mer inbjudande sådant - utan att det kostar alltför mycket pengar. I kombination med ett annat bortglömt alternativ i form av att måla om köksluckorna så kan faktiskt nya bänkskivor få ett äldre kök att kännas nästan som ett fabriksnytt sådant.

  Frågan är bara vilka bänkskivor man ska välja? Helt lätt är det inte. Dels så finns det många material och dels så finns det även en ganska stor spännvidd mellan priserna för dessa. Dessutom så måste man också se bänkskivor både ur ett funktionellt och estetisk perspektiv; något som går att kombinera - men som i många fall står stick i stäv med varandra. Som sagt, helt enkelt är det inte att välja.

  Välj rätt bänkskiva till köket

  Vi tänkte rada upp några alternativ som finns att välja på och gå igenom både för- respektive nackdelar med dessa. Vi kommer även att nämna prisbilden för dessa olika typer av bänkskivor. Genom detta hoppas vi kunna förenkla ditt val och få dig att ta steget att förändra ditt kök genom detta relativt enkla - men ytterst effektiva - metod.

  • Bänkskiva i massivt trä

   Fördelarna med massivt trä är att det är ett levande material som verkligen gör att köket känns genuint, hemtrevligt, varmt och inbjudande. Dessutom så finns det ju onekligen ganska många olika träslag med olika typer av egenskaper att välja bland också. En annan fördel gäller in- och anpassning. Trä är lätt att forma och du kan tack vare detta måttanpassa dina bänkskivor efter dina behov. Och: skulle du spilla eller skada ytan så kan man slipa om bänkskivan i fråga, något som naturligtvis även det hamnar på pluskontot. Negativt då? Den senare fördelen kan också anses som en nackdel. Trä som material kräver en del omsorg och du får vara beredd på att både slipa och olja in materialet för att få den där extra lystern. Tänk även på att trä inte står emot vatten så bra och att exempelvis fuktiga glas kan ge fula ringar. Beroende på vilket träslag du väljer så kan även priset variera ganska mycket.

  • Rostfritt

   En klassiker som återigen tar plats i våra kök. Rostfria bänkskivor är enkla att sköta om, de är lätta att hålla efter och de ger det där sobra, eleganta intrycket som passar sig väl i ett lite modernare kök. Det som talar mot detta material är att det kostar en del att måttanpassa och att det inte går att göra så i efterhand. Lagt kort ligger - har du mätt fel så kan du inte ändra efteråt.

  • Granit

   Devisen som säger att något är hårt som granit är inte tagen ur luften. Faktum är att granit är ett extremt stryktåligt material som lämpar sig väldigt bra som bänkskivor. Det har en väldigt lång livslängd och du kan tappa nästan vad som helst på det utan att skivan kommer att ta skada. Adderar man dessutom att granit går att få in mängd olika utföranden och med olika finish så har du en stor valfrihet som kan anpassas efter hur ditt övriga kök ser ut. Nackdelarna är att granit kan upplevas som ganska kallt och att det är ett känsligt material mot vissa ämnen såsom exempelvis koffein, olja och stearin.

  • Marmor

   De allra flesta förknippar ordet marmor med lyx. Det gör man också rätt i - marmor ger det där lilla extra och adderar den där flärden som många aktivt eftersöker. Väljer man marmor så får man en bänkskiva som andas exklusivitet - men där prislappen också kommer att vara därefter. Man får också vara beredd på att lägga manken till. En välskött bänkskiva i marmor kommer bara att bli vackrare med åren - en bänkskiva som man spiller vinäger, kolsyra eller exempelvis använder något surare rengöringsmedel kommer att se väldigt sunkig ut. Vårt råd är att småbarnsföräldrar sneglar åt ett annan material. Marmor kan man välja då barnen vuxit upp.

  Där hade vi samlat lite matnyttig information om några av de mest populära materialen som finns för bänkskivor. Hoppas det kommer att hjälpa just dig till ett mer trivsamt kök.