Olika typer av lån – vilket passar dig?

Olika typer av lån

Det finns många olika typer av lån att välja mellan om man är i behov av att låna pengar för att köpa någonting. Oavsett om du ska köpa en bostad, en bil eller låna pengar för att exempelvis investera i en värmepump till din villa, så kommer det att finnas olika alternativ för dig att välja mellan.

Viktigt oavsett är emellertid att du dels tar dig tid att verkligen undersöka dina möjligheter hos olika långivare och att du dels också inser att det faktiskt handlar om ett lån. Du lånar pengar som du ska betala tillbaka – med ränta.

Vissa lån är säkrare än andra att ta och till största del så handlar det om just nämnda ränta. Det är viktigt att du som låntagare är införstådd med att det lån du tar kommer att innebära att du betalar tillbaka mer pengar än vad du lånar. Detta som en följd av just räntan.

Det är viktigt att du tänker igenom förutsättningarna för lånet innan du tar något beslut. Behöver du låna pengar och klarar du av att betala tillbaka den summa du lånar? Ska du exempelvis köpa en bostad så är det att anse som ett viktigare lån än om du exempelvis planerar att låna för en resa.

Undvik att låna för ren konsumtion

En tumregel att försöka förhålla sig till handlar om att undvika att låna till ren konsumtion – och en annan handlar om att undvika att ta ett för stort lån. Låna till det du ska köpa, men ingenting annat – även om det kan vara frestande så kan det påverka din ekonomiska situation i framtiden.

Som vi ovan nämnde så är det också viktigt att se över vilka villkor du kan erbjudas hos olika långivare. Att du idag har en specifik bank innebär inte att du är bunden till denna. Genom att byta – vilket idag är enklare än någonsin – kan du erbjudas betydligt bättre lånevillkor. Dessutom kan det sätta dig i ett bättre förhandlingsläge mot den bank du redan har.

Så ser de olika lånen ut

Om vi snabbt går igenom några av de vanligaste lånen som finns så ser det ut enligt följande:

Bolån

Ett bostadslån eller bolån som det ofta förkortas, är ett lån som du tar för att finansiera ett köp av en villa, en bostadsrätt eller en bostadsfastighet – eller liknande. Ser man till räntan så är den i jämförelse med andra lån låg. Specifikt för ett bostadslån är att du också sätter bostaden som säkerhet.

Blancolån/Privatlån

Ett lån som tas utan säkerhet kallas för ett blancolån eller privatlån. Denna typ av lån tas i stor utsträckning för konsumtion. Det du som låntagare gör är att du litar fullt ut på att du kommer att kunna betala tillbaka den summa – plus ränta – som du lånar. Du har inte, som vid ett bolån, en säkerhet som kan säljas om du inte klarar avbetalningarna.

Snabblån/sms-lån

Ett snabblån är ett lån som kommer med hög ränta och som är dyrare än andra lån att ta. Det kommer med en kort avtalstid och den enda egentliga fördelen är att du snabbt får pengar – vilket också, givetvis, kan vara en enorm nackdel för den oförsiktige.

Billån

Ett lån är ofta en förutsättning för att kunna köpa en bil och vid ett billån så har du också bilen i fråga som säkerhet. Vanligast är att man tar ett billån hos sin bank eller hos bilfirman och att man då också ska kunna betala en insats som ligger på 20% av köpeskillingen.

Har man inte den möjligheten så brukar det innebära att man kombinerar ett blancolån och ett billån: du lånar pengar för insatsen – till en högre ränta – och lånar sedan pengar genom ett billån. Idag ser man att många istället väljer att leasa snarare än att köpa en bil. Ett tips är att du jämför de båda alternativen innan du bestämmer dig.

Samlingslån

Ett samlingslån innebär att du ges en möjlighet att baka ihop alla mindre lån till ett större sådant – där räntan blir lägre. Utöver detta så är det också enklare att hålla reda på ett lån snarare än en massa mindre krediter. Det finns olika modeller för hur ett samlingslån ser ut – och det finns också väldigt många olika långivare.

En annan viktig faktor handlar också om att alla inte ges möjligheten att samla mindre lån på detta sätt. Har man exempelvis betalningsanmärkningar och låg inkomst så har man också sämre möjligheter. Det kan emellertid definitivt vara värt att se över både möjligheterna och de villkor man eventuellt erbjuds hos olika långivare.

Lån utan UC

Alla kreditgivare är enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning på en person som ansöker om ett lån. Det innebär att man undersöker och utvärderar den potentielle låntagarens möjligheter att betala tillbaka lånet inom den löptid man satt. Hur stora är inkomsterna, finns det skulder – och hur stora? – och finns exempelvis betalningsanmärkningar? Det är några av de faktorer som spelar roll.

Det vanliga är att denna kreditupplysning sker hos UC – tidigare Upplysningscentralen – och det innebär också att den egna kreditvärdigheten kan påverkas negativt. För många kreditupplysningar hos UC kan innebära att man bedöms som mindre pålitligt.

Ett lån utan UC innebär att kreditupplysningen sker hos en annan aktör än just UC och att det således inte lämnas några spår efter upplysningen i fråga. Det är dock även ett lån som kommer med en högre ränta och som därav också blir dyrare att ta.
Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.