Wifi speed test – vad är det?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 6 februari 2024.

Wifi speed test

Ett Wifi speed test är ett verktyg för att mäta hastigheten på din internetanslutning över ett WiFi-nätverk. Det ger information om nedladdningshastighet (hur snabbt data kommer till din enhet från internet), uppladdningshastighet (hur snabbt data skickas från din enhet till internet) och ping (tiden det tar för datapaket att skickas fram och tillbaka till en server). Dessa tester är enkla att genomföra via onlineverktyg och appar, och de hjälper till att förstå och felsöka din internetanslutnings prestanda.

Det går att mäta och säkerställa kvaliteten på din trådlösa uppkoppling med ett Wifi speed test. Men vad är detta egentligen och hur fungerar det? Vi ska ta oss en närmare titt på vad den här typen av test innebär och vad det kan vara bra för.

Vad är ett wifi speed test?

Ett wifi speed test är ett online-verktyg som mäter hastigheten på din trådlösa internetuppkoppling (PTS 2024). Detta verktyg ger dig värdefull information om tre kritiska aspekter av din uppkoppling:

 • Nedladdningshastighet – Hur lång tid det tar att ladda ner data till din enhet.
 • Uppladdningshastighet – Hur lång tid det tar att ladda upp data från din enhet.
 • Ping – Genom att använda ett verktyg som ping kan du se hur en annan dator svarar på ett dataanrop och om den är åtkomlig via din internetanslutning.

Jämför Bredband

Jämför bredband och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Komponenterna i ett wifi speed test

För att få en bättre förståelse för hur ett wifi speed test verkligen går till, går vi igenom ovan nämnda komponenter mer ingående här nedan.

 • Nedladdningshastighet

  Detta är hastigheten på dataöverföringen från internet till din enhet och mäts i megabit per sekund (Mbps). En hög nedladdningshastighet är viktig för att strömma video, ladda ner filer och surfa på webben.

 • Uppladdningshastighet

  Detta är hastigheten på dataöverföringen från din enhet till internet och är också mätt i Mbps. En robust uppladdningshastighet är avgörande för att skicka stora filer, spela online-spel och kunna genomföra videokonferenser.

 • Ping (Latenstid)

  Ping mäter tiden det tar för ett datapaket (små bitar av information) att skickas fram och tillbaka mellan din dator och en annan dator på internet. Resultatet mäts i millisekunder (ms), och en lägre ping indikerar en snabbare respons från anslutningen.

”Ju lägre ping du har, desto snabbare kan dina speldata göra hela resan så att de handlingar som du aktiverar på en handkontroll kan hända i spelet.” Källa: EA Sports (2024).

Varför är ett wifi speed test så viktigt?

Genom att regelbundet genomföra ett wifi speed test så kan du:

 • Verifiera att du får vad du betalar för
  Kontrollera att din internetleverantörs tjänst lever upp till de hastigheter som utlovats i ditt abonnemang. Du kommer ju att se svart på vitt om det stämmer när du testar.
 • Identifiera anslutningsproblem
  Du kan upptäcka och felsöka problem med din Wifi-uppkoppling för att säkerställa en jämn och stabil internetanvändning.
 • Förbättra din uppkoppling
  Genom att förstå vilka områden av din uppkoppling som behöver förbättras kan du vidta åtgärder för att optimera ditt Wifi. Det blir också lättare för dig att förklara för en tekniker om du skulle behöva ta hjälp för att få eventuella problem med ditt Wifi-nätverk åtgärdade.

Hur genomför man ett wifi speed test?

Att genomföra ett wifi speed test är enkelt och tar bara några minuter. Du bör inte ha några problem med att klara av detta på egen hand, utan hjälp av en tekniker.

Följ dessa steg:

 • Välj en pålitlig testleverantör
  Det finns flera online-verktyg tillgängliga för att genomföra ett wifi speed test, såsom Bredbandskollen, Ookla’s Speedtest eller Fast.com. Dessa wifi-tester är gratis.
 • Stäng andra program
  Se till att inga andra enheter eller program använder din internetuppkoppling medan du genomför testet.
 • Positionera dig nära din wifi-router
  För de mest exakta resultaten ska du se till att du befinner dig i närheten av din wifi-router när du genomför testet.
 • Kör testet
  Följ anvisningarna på webbplatsen för att starta testet. Det kommer att ta några sekunder att slutföra.

Gratis mätverktyg för Wifi speedtest

Följande aktörer tillhandahåller gratis Wifi speedtest via sina webbplatser och ibland även via appar som enkelt kan laddas ner till den enhet som ska testas. För mer ingående information om hur testen utförs och vilka data som presenteras efter utfört test, hänvisar vi till respektive tjänst webbplats.

Tolka resultaten på rätt sätt

När testet är klart kommer du att se dina resultat för nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och ping. Om dina hastigheter är lägre än förväntat, eller om din ping är hög, kan det vara dags att kontakta din internetleverantör eller undersöka möjliga förbättringar av din wifi-uppkoppling.

Jämför Mobilt bredband

Jämför mobilt bredband och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Slutsats – Testa för att kontrollera din internetuppkopplings hastighet

Ett wifi speed test är ett viktigt verktyg för alla som är beroende av en snabb och pålitlig internetuppkoppling. Genom att regelbundet mäta och övervaka din uppkopplings kvalitet kan du säkerställa att du alltid har den bandbredd och hastighet som krävs för en problemfri upplevelse då du surfar online med wifi.

Relaterad information till denna artikeln:
10 tips för att få bättre WiFi
Mobilt bredband – Vad ska jag tänka på
Vad är WiFi 6
Bredbandskollen – så förbättrar du din internethastighet
Internet speed test


Källangivelser

Bredbandskollen (2024), Mät din internethastighet.
https://www.bredbandskollen.se/

EA Sports (2024), Förklaring av ping i ditt spel.
https://help.ea.com/se/help/connection-quality/explaining-ping-in-your-game/

FAST (2024), Mät din internethastighet.
https://fast.com/sv/

MLAB (2024), Internet Measurement Tests.
https://www.measurementlab.net/tests/

Ookla (2024), Speedtest.
https://www.speedtest.net/sv

PTS (2024), Mät din surfhastighet.
https://www.pts.se/sv/privat/internet/bredband/mat-din-surfhastighet/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.