Internet speed test – vad är det?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Internet speed test.

Ett internet speed test är ett online-verktyg som mäter kvaliteten på din internetanslutning. Det testar vanligtvis tre huvudaspekter: nedladdningshastighet (hur snabbt data kan hämtas från internet till din enhet), uppladdningshastighet (hur snabbt data kan skickas från din enhet till internet), och ping (fördröjningen i kommunikationen mellan din enhet och servern). Dessa tester utförs genom att skicka och ta emot små datamängder från en server.

Resultaten från ett hastighetstest kan hjälpa till att fastställa om din internetanslutning är tillräckligt snabb för olika aktiviteter som strömning av video, onlinespel eller videokonferenser. Det är ett användbart verktyg för att diagnostisera nätverksproblem eller för att kontrollera om din internetleverantör levererar den hastighet du betalar för.

När hastigheten på din internetanslutning är usel så kan det innebära flera saker. Kanske betalar du för mycket för den hastighet du faktiskt får och då är det ju viktigt att ta upp detta med bolaget som förser dig med uppkopplingen. I den digitala tidsåldern är en snabb och pålitlig internetuppkoppling mer kritisk än någonsin.

Oavsett om det handlar om att streama filmer, spela online-spel eller delta i videokonferenser så är en stabil internetanslutning en nödvändighet. Med ett internet speed test så kan du se hur det står till med hastigheten på ditt bredband eller mobila bredband. Du kan se om den lever upp till vad du betalar för.

Vad är ett internet speed test?

Ett internet speed test är ett online-verktyg som mäter hastigheten på din internetanslutning (PTS 2024). Detta inkluderar både nedladdningshastighet (hur snabbt du kan hämta data från internet till din enhet) och uppladdningshastighet (hur snabbt du kan skicka data från din enhet till internet).

Med testet så kan du snabbt se om du har den hastighet som du önskar. Du kan också upptäcka om det finns variationer i hastigheten under olika tidpunkter på dagen.

Jämför Bredband

Jämför bredband och hitta rätt abonnemang för dina behov.

Hur fungerar ett hastighetstest online?

När du startar ett internet speed test så skickar testservern en fil till din dator. Filen kommer att laddas ner och laddas upp igen. Testet mäter tiden det tar för filer att överföras vilket sedan används för att beräkna din internetanslutnings hastighet (Bredbandskollen 2024). Följande aktörer tillhandahåller internet speed test online:

 • Bredbandskollen: Kostnadsfritt verktyg som tillhandahålls av Internetstiftelsen (Bredbandskollen 2024).
 • Speedtest av Ookla: Kostnadsfri tjänst som levereras av Ookla (Ookla 2024).
 • MLAB: Ett antal kostnadsfria verktyg för prestandatester som backas av Google, Internet Society, Cloudflare och Mozilla. Open Source (MLAB 2024).
 • FAST: Webbaserad kostnadsfri tjänst från Netflix (FAST 2024).

Vad mäts med ett internethastighetstest?

Med internet speed test så kommer flera viktiga parametrar att mätas:

 • Nedladdningshastighet
  Mängden data som kan laddas ner från internet till din dator per sekund. Mäts i megabit per sekund (Mbps).
 • Uppladdningshastighet
  Mängden data som kan laddas upp från din dator till internet per sekund. Mäts också i Mbps.
 • Ping
  Tiden det tar för data att resa från din dator till en server på internet och tillbaka igen. Mäts i millisekunder (ms) och en lägre siffra är bättre.
 • Jitter
  Variationen i pingtider. Lägre jitter är bättre. Detta särskilt för aktiviteter som online-spel och videokonferenser.

Varför är ett internet speed test så viktigt?

Att ha insikt över hastigheten på din internetanslutning kan hjälpa dig att identifiera problem och se till att du får den tjänst du betalar för. Om din internetanslutning är långsam så kan ett internet speed test hjälpa dig att fastställa om problemet är på din sida eller hos din internetleverantör (Telekområdgivarna 2024).

Det här kan ju också klarlägga för dig varför saker som spel inte fungerar så bra. När du vet var problemet ligger så blir det mycket enklare att göra något åt saken. Du kan sätta press på din internetleverantör eller aktivt söka efter en bättre lösning där fokus ligger på hög hastighet.

Så får du exakta resultat vid ett internet speed test

Det är av största vikt att mätningen av din internetanslutning blir så korrekt som möjligt. Ju mer exakta resultat, desto lättare är det att ta ställning till vad som måste åtgärdas vid eventuella brister i din uppkopplings hastighet. Detta kan du uppnå genom att göra följande:

 • Anslut via Ethernet
  För att få det mest exakta resultatet ska du ansluta din dator direkt till din router med en Ethernet-kabel (RJ45).
 • Stäng av andra program
  Se till att inga andra program använder internetuppkopplingen medan du genomför testet.
 • Testa vid olika tider
  Internetanslutningens hastighet kan variera beroende på tiden på dagen så prova att göra flera tester vid olika tider för att få en helhetsbild.

Vad gör jag om hastigheten är låg?

Om ditt internet speed test visar låga hastigheter kan du prova att starta om din router. Kolla att inga andra enheter använder internet samtidigt och kontakta din internetleverantör om problemet kvarstår.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att uppgradera ditt internetabonnemang eller byta internetleverantör för att få bättre hastigheter. Detta är något du får ta ställning till genom att se på de möjligheter som finns och vad det kommer att kosta.

Anledningar till låg bredbandshastighet

Det finns flera anledningar till varför du kan uppleva låg bredbandshastighet. Här är några vanliga orsaker:

 • Överbelastat nätverk
  Om många enheter är anslutna och använder nätverket samtidigt kan det leda till trängsel och långsammare hastigheter.
 • Avstånd från routern
  Ju längre avståndet är mellan din enhet och routern, desto svagare blir signalen, vilket kan minska hastigheten, särskilt med Wi-Fi.
 • Föråldrad utrustning
  Gamla eller defekta routrar och modem kan inte hantera högre hastigheter effektivt.
 • Begränsad bandbredd från internetleverantören
  Din internetleverantör kanske inte erbjuder den hastighet som du förväntar dig, eller så kan det vara trafikbegränsningar under vissa tider på dygnet.
 • Trådlös störning
  Störningar från andra trådlösa enheter, som mikrovågsugnar eller andra Wi-Fi-nätverk, kan störa din anslutning.
 • Programvara eller hårdvara på enheten
  Äldre eller överbelastade enheter, eller enheter med föråldrad programvara, kan begränsa hastigheten.
 • Tjocka väggar och byggnadsmaterial
  Vissa material, som betong och metall, kan blockera eller försvaga Wi-Fi-signaler (Telekområdgivarna 2024).
 • Nätverksinställningar
  Felaktiga eller suboptimala inställningar på din router eller enhet kan påverka hastigheten.
För att förbättra bredbandshastigheten kan du prova att starta om din router, minska antalet anslutna enheter, uppgradera din utrustning, eller kontakta din internetleverantör för att diskutera dina hastighetsalternativ.

Jämför mobilt bredband

Jämför mobilt bredband och hitta det rätta abonnemanget för dina behov.

Se till att du har en uppkoppling du är nöjd med

Ett internet speed test är ett enkelt och snabbt sätt att kontrollera hastigheten på din internetanslutning. Genom att förstå vad resultaten innebär och hur du kan använda dem för att diagnostisera problem kan du säkerställa att du alltid har den uppkoppling du behöver för att hålla dig uppkopplad i den digitala världen.

Relaterad information till denna artikeln:
10 tips för att få bättre WiFi
Mobilt bredband – Vad ska jag tänka på
Vad är WiFi 6
Bredbandskollen – så förbättrar du din internethastighet


Källangivelser

Bredbandskollen (2024), Mer om Bredbandskollen.
https://www.bredbandskollen.se/om/mer-om-bbk/

FAST (2024), Mät din internethastighet.
https://fast.com/sv/

MLAB (2024), Internet Measurement Tests.
https://www.measurementlab.net/tests/

Ookla (2024), Speedtest.
https://www.speedtest.net/sv

PTS (2024), Mät din surfhastighet.
https://www.pts.se/sv/privat/internet/bredband/mat-din-surfhastighet/

Telekområdgivarna (2024), Hastighet.
https://telekomradgivarna.se/abonnemang/kunskapsbank/hastighet/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.