10 tips för att få bättre WiFi

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

10 tips för att få bättre wifi

För många är WiFi en nödvändighet för att kunna använda datorer, surfplattor och mobiler. För att få bästa möjliga wifi-upplevelse är det viktigt att följa några enkla steg. Här följer 10 enkla tips för att få bättre wifi och internetanslutning.

1. Flytta routern

För att få bättre WiFi-signal bör du tänka på att flytta din router till ett centralt läge i din bostad. Detta hjälper till att säkerställa att signalen når alla områden i ditt hem. Om routern är nära ett vägguttag eller ett större föremål av stål, keramik eller betong kan det försämra signalen.

Jämför Bredband

Jämför bredband och hitta rätt abonnemang för dina behov.

2. Använd en antenn

Ett annat bra tips som du kan ta till för att få bättre WiFi-signal är att använda en antenn. Det finns olika typer av antenner som du kan använda för att öka signalstyrkan. Dessa antenner kan hjälpa dig att förbättra signalen och göra att du kan ansluta till wifi-nätverket från ett större avstånd.

3. Använd en repeater

En wifi-repeater är ett enkelt sätt att få bättre wifi-signal. En repeater tar in signalen från routern och förstärker den, vilket gör att du kan ansluta till wifi-nätverket från större avstånd. Det är en enkel och kostnadseffektiv lösning för att få bättre wifi-signal. Du bör dock vara medveten om att hastigheten minskas något när man skickar vidare signalen. Ta därför höjd för detta genom att ha ett bredband med god hastighet vid dessa förhållanden.

4. Använd en kabel

Om du inte kan få en bra WiFi-signal, är det bästa alternativet att ansluta datorn eller enheten till routern genom en kabel. I de flesta fall kommer detta att ge dig bättre uppkoppling och snabbare hastigheter.

5. Stäng av andra enheter

Det är viktigt att stänga av andra enheter som kan störa din WiFi-signal. Några av dessa enheter inkluderar trådlösa telefoner, babyvakter, trådlösa högtalare och även andra wifi-enheter. Genom att stänga av dessa enheter minimerar du risken för störningar i ditt trådlösa bredbandsnät.

6. Uppdatera routerns programvara

Om du har haft din router i ett tag kan du behöva uppdatera den. Nya routermodeller har ofta nya funktioner och programvaruuppdateringar som kan förbättra din wifi-upplevelse. Du kommer att kunna ladda ner nya uppdateringar från tillverkarens webbplats. Se till att regelbundet kontrollera om det släppts nya uppdateringar till din router genom att logga in på dess lokala administrationssida.

7. Uppgradera routern

Om din router är gammal kan det vara lämpligt att uppgradera den. Nya routermodeller har ofta bättre prestanda, ökad räckvidd och bättre wifi-signal. Om du har möjlighet att uppgradera din router får du bättre wifi-prestanda – ofta till en inte allt för hög kostnad. I många fall kan du även få med en ny router om du binder om ditt nuvarande bredbandsavtal.

8. Använd 5 GHz-bandet

De flesta routermodeller har både 2,4 GHz- och 5 GHz-band. 5 GHz-bandet har en högre hastighet och är mindre känslig för störningar. Om du har en enhet som stöder 5 GHz-bandet, är det ett bra alternativ för att få bättre wifi-signal då det oftast även är mer trafik på 2,4 GHz-bandet.

9. Använd WPA2-säkerhet

För att förhindra att andra ansluter till ditt wifi-nätverk bör du säkerställa att du har aktiverat WPA2-säkerhet. Detta är ett säkert sätt att skydda ditt nätverk och göra det svårare för obehöriga användare att ansluta till det.

10. Kontrollera hastigheten

För att kontrollera din wifi-hastighet kan du använda ett hastighetstest som Bredbandskollen. Detta kommer att hjälpa dig att se hur mycket hastighet du får från ditt nätverk. Om hastigheten är låg kan du försöka använda några av tipsen ovan för att förbättra den.

Relaterad information till denna artikel:
Vad är WIFI 6
Internet speed test
Bredbandskollen – Så förbättrar du din internethastighet
Mobilt bredband – Vad ska jag tänka på?

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.