Betala fakturor med kreditkort – Bra eller dåligt?

 | Lästid: 4 minuter

Betala räkningar med kreditkort

Med hjälp av ditt kreditkort så kan du varje månad tänja på ekonomin något. Räkningen för det du handlar denna månad (med kortet) kommer nästa månad. Det här kan vara användbart då en mindre oförutsedd utgift uppstår. Men ska du verkligen betala fakturor med kreditkort – för att på samma sätt skjuta på det datum då pengarna de facto dras från ditt konto? Vi reder ut frågeställningen nedan både vad gäller fördelar och nackdelar.

Att betala fakturor är en nödvändighet i vuxenlivet. Med teknologins framsteg har fler betalningsmetoder blivit tillgängliga, inklusive möjligheten att betala fakturor med kreditkort. Detta kan knappast ses som något ovanligt idag men hur fungerar det och är det rätt val för dig med tanke på fördelar och risker?

Hur fungerar det att betala fakturor med kreditkort?

Beroende på ditt kreditkortsföretag och din bank kan du ha möjlighet att direkt betala en faktura med ditt kreditkort. Detta fungerar precis som när du handlar med kortet. I vissa fall kan detta kräva en tredjepartstjänst som hjälper till att genomföra betalningen. Detta speciellt om fakturautställaren inte direkt accepterar kreditkort.

Sedan är det förstås så att du har individuella begränsningar för ditt kreditkort. Det finns ett stort potentiellt minus. Om din faktura är större än utrymmet för ditt kreditkort så kommer det inte att fungera att betala med det.

Betala fakturor med Billender och Betalo

Billender och Betalo är två svenska tjänster som erbjuder digitala lösningar för betalningar.

Billender

 • Hjälper privatpersoner och företag med att skicka och hantera fakturor.
 • Ger en översikt över utskickade fakturor, betalningar och påminnelser.
 • Kan integreras med andra bokföringssystem för en smidigare bokföringsprocess.
 • Tillåter privatpersoner att betala, skjuta upp eller delbetala räkningar via sitt kreditkort.

Kostnad för att betala via Billender (Billender 2024):
– Räkningar upp till 500 kr – Fakturaavgift: 19 kr.
– Räkningar 501 – 2 500 kr – Fakturaavgift: 59 kr.

Betalo

 • Tillåter privatpersoner och företag att betala räkningar via sitt kreditkort.
 • Kan vara praktiskt om man vill förlänga betalningstiden eller dra nytta av poäng eller bonusar som vissa kreditkort erbjuder.
 • Har också tjänster för överföring av pengar utomlands.

Kostnad för att betala via Betalo (Betalo 2024):
American Express: 3,0%.
– Mastercard & VISA Debit: 2,4%.
– Mastercard & VISA Kredit: 2,9%.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Fördelar med att betala faktura med kreditkort

Det finns flera fördelar med att kunna betala en faktura med kreditkort. Det är ju också därför som metoden har blivit så populärt.
Du får:

 • Poäng och belöningar
  Många kreditkort erbjuder bonuspoäng, cashback eller andra belöningar för varje inköp. Genom att betala fakturor med kreditkort kan du ackumulera dessa belöningar snabbare. Dessutom så får du ju belöning för en utgift som du annars inte hade fått något extra för.
 • Ökad flexibilitet
  Om du har en tillfällig brist på kontanter kan du använda ditt kreditkort för att betala fakturan nu och sedan betala av kreditkortsskulden när du har pengarna. Du skjuter på detta vis upp räkningen utan att bli straffad med någon extra avgift för det.
 • Automatiserade betalningar
  Vissa kreditkort tillåter automatiserade betalningar vilket minskar risken för försenade eller missade betalningar. För dig som tycker att det är svårt att hålla ordning på räkningar kan detta vara en valbar lösning.

Nackdelar med att betala fakturan med kreditkort

Det finns förstås också några nackdelar med att betala fakturor med kreditkort. Vi måste nämna dessa så att du även inser riskerna som är förknippade med denna betalningsmetod.
Du får:

 • Betala ränta
  Om du inte betalar hela din kreditkortsskuld varje månad kommer ränta att läggas till vilket kan göra din ursprungliga faktura dyrare i det långa loppet. I vissa fall kanske du får en ränta på betalningen som en del av det kreditkortsavtal du har. Då blir det ju dyrare att betala på detta vis.
 • Betala avgifter
  Vissa fakturautställare eller tredjepartstjänster kan ta ut en serviceavgift för betalning med kreditkort. Då är det återigen tal om en metod som leder till att din räkning blir större. Fast det kan kanske vara värt för dig, om du på detta vis undviker att missa räkningens förfallodag, eller helt enkelt klarar av att reglera den då det har varit en tuff månad för dig.
 • Ökad skuldrisk
  Att regelbundet förlita sig på ett kreditkort för att betala fakturor kan leda till en växande skuld om man inte är försiktig. Det gäller ju att du har inkomster som täcker för de fakturor du väljer att skjuta upp på detta vis.
 • Potentiell inverkan på kreditvärdighet
  Om du närmar dig din kreditgräns eller om du inte kan betala tillbaka i tid så kan det påverka din kreditvärdighet negativt.

Vem kan dra störst nytta av att betala räkningar med kreditkort?

Att betala fakturor med kreditkort kan vara mest fördelaktigt för personer som:

 • Har en stark finansiell disciplin och betalar av hela kreditkortsskulden varje månad för att undvika extra räntor och förseningsavgifter.
 • Använder kreditkort som ger generösa belöningar eller cashback.
 • Behöver en tillfällig lösning på grund av en kortsiktig brist på kontanter.
Medan möjligheten att betala fakturor med kreditkort kan erbjuda bekvämlighet och belöningar så finns det risker med detta förfarande. Innan du fattar detta beslut bör du noga överväga din ekonomiska situation, förstå alla avgifter och räntor som kan tillkomma, och vara medveten om potentiella effekter på din kreditvärdighet.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort


Källangivelser

Betalo (2024), Priser.
https://www.betalo.com/priser/

Billender (2024), Vi betalar din räkning när du inte kan.
https://www.billender.se/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.