Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort

Betalkort och kreditkort är båda typer av kontokort, men det finns en viktig skillnad mellan de två. Med ett betalkort dras pengarna direkt från ditt konto, medan ett kreditkort fungerar som ett slags lån som du måste betala tillbaka senare. Även om de båda typerna av kort kan användas för att göra inköp, finns det en del skillnader som kan påverka din ekonomi.

I dagens samhälle är det lätt att tappa bort sig bland alla de olika betalningsalternativen som finns tillgängliga. Betalkort och kreditkort är två vanliga sätt att betala för inköp, men många människor har svårt att förstå skillnaderna mellan dem. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad som skiljer betalkort och kreditkort åt, samt vilka fördelar och nackdelar som finns med varje alternativ.

Hur fungerar betalkort?

Ett betalkort är kopplat till ditt bankkonto, vilket innebär att pengarna dras direkt från ditt konto när du använder kortet. Det finns två huvudsakliga typer av betalkort: debetkort och förbetalda kort.

Med ett debetkort kan du göra inköp med de pengar som finns på ditt konto. Alla banker tillhandahåller idag betalkort som är kopplade till ditt bankkonto. När du inte har tillräckligt med pengar på kontot för det köp du vill göra kommer betalningen att nekas och köpet går inte igenom. Förbetalda kort fungerar på samma sätt, men du fyller på kortet med pengar i förväg, utan att det behöver vara kopplat till ett konto och kan sedan användas till att saldot på kortet är noll.

Hur fungerar kreditkort?

Kreditkort fungerar som ett lån som du måste betala tillbaka senare. När du använder ditt kreditkort gör du en affär med kreditkortsföretaget, som betalar inköpet åt dig. Du kommer sedan att få en faktura från kreditkortsföretaget, som visar vad du har köpt och hur mycket du är skyldig att betala tillbaka, vanligtvis per månad.

Kreditkort har ofta en kreditgräns, vilket är det högsta beloppet du kan låna från kreditkortsföretaget under en given period. Om du överskrider denna gräns eller är sen med betalningen så kan du få betala höga avgifter och räntor.

Exempel på företag som ger ut kreditkort är: American Express, Visa, Mastercard, Diners Club och Maestro. De flesta större flygbolagen erbjuder även kreditkort som ger bonuspoäng vid köp, som exempelvis kan växlas in till flygresor.

Tänk på att om man missköter sina betalningar för ett kreditkort, så kan detta registreras i missbruksregistret hos bankerna vilket gör att det kan bli svårt att få lån eller nya krediter. En obetald skuld kan i förlängningen även medföra att du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsbolagen (Konsumenternas 2024).

Vilka är fördelarna med betalkort?

En av de största fördelarna med betalkort är att du inte kan spendera mer än vad du har på ditt konto. Detta kan hjälpa dig att begränsa dina utgifter och undvika att hamna i skuld. Betalkort kan vara ett bra alternativ för personer som har svårt att få ett kreditkort på grund av dålig kreditvärdighet eller som har oregelbundna intäkter och vet att ens betalningsförmåga kan variera.

Debetkort är också vanligtvis gratis att använda, eller har låga avgifter, vilket kan vara mer förmånligt än ett kreditkort. Många banker erbjuder också förmåner till sina kunder, till exempel rabatter på inköp eller återbäring.

Vilka är fördelarna med kreditkort?

En av fördelarna med kreditkort är att de kan ge en extra nivå av säkerhet vid köp på nätet. Om någon skulle få tag på ens kortuppgifter är det lättare att stoppa betalningar med ett kreditkort än med ett betalkort. Många kreditkort erbjuder också försäkringar och andra förmåner, till exempel utökad reseförsäkring och olika bonusprogram.

Kreditkort kan också vara ett bra alternativ för personer som vill köpa något dyrt, men som inte har pengar för att betala hela beloppet direkt. Genom att använda ett kreditkort kan man sprida ut betalningen över längre tid.

Summering

Betalkort och kreditkort är två alternativa sätt för privatpersoner att betala för inköp och du bör känna till skillnaderna mellan de två. Betalkort drar pengarna direkt från ditt konto, medan kreditkort fungerar som ett lån som du måste betala tillbaka senare, vanligtvis på 30 dagar. Båda alternativen har sina för- och nackdelar och vilket alternativ som är bäst för dig beror på dina individuella behov och ekonomiska situation. Oavsett vilket av korten du väljer är det viktigt att använda det ansvarsfullt och att hålla koll på dina utgifter för att undvika att dra på dig en skuld som du inte kan betala tillbaka.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn

Källangivelser

Konsumenternas (2024). Betalningskrav.
https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/fakta/bankfakta/betalningskrav–betala-eller-bestrid-i-ratt-tid/anmarkningar/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Magdalena Kowalczyk
Civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm.