Bankkort för barn 

 | Lästid: 6 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Bankkort för barn

Funderar du som förälder på att skaffa ett bankkort till ditt barn? Ett bankkort dedikerat för barn som exempelvis börjat få veckopeng eller för ungdomar som står inför att börja lära sig att hantera den egna ekonomin kan vara en väldigt bra idé. Det finns emellertid saker att tänka på också. I den här texten ska vi titta lite närmare på just detta ämne.

Först och främst: vad är ett bankkort för barn? Ett bankkort för barn ger barnet chansen att ta sina första steg mot att hantera sin egen ekonomi. Detta samtidigt som du som förälder behåller kontrollen och kan ändra inställningar så att barnet inte exempelvis spenderar alla sina pengar direkt.

Fördelar med att ge barn ett bankkort

Den stora fördelen med att ge barnet ett eget bankkort är att man också ger en del av ansvaret för ekonomin till sitt barn. Dels så visar du som förälder ett förtroende och dels så får barnet också en chans att lära sig om hur pengar – rent konkret – fungerar.

Finns det inga pengar på kontot som bankkontot är kopplat till så kan man heller inte genomföra ett köp. Det är logiskt för oss vuxna, men för ett barn så blir det lite av en aha-upplevelse och en läropeng. Barnet lär sig att hushålla med pengarna, spara inför något viktigt och att planera händelser utifrån hur mycket pengar som finns på det egna kontot.

Barnet får ett bättre självförtroende och kan genom detta växa som individer. Detta samtidigt som man också ger barnet en ökad självständighet och en liten knuff mot att klara sig själv. En annan fördel med att ge barnet ett eget bankkort är att du som förälder fortfarande har kontrollen: du kan övervaka kontot, följa de transaktioner som sker – och ändra inställningar om barnet exempelvis använder för mycket pengar.

Vad ska man tänka på innan man ger sitt barn ett eget bankkort?

Det finns givetvis saker att tänka på innan man ger sitt barn ett eget bankkort. Frågan är ytterst individuell och vi ska titta närmare på några faktorer som spelar roll.

Vi ska också, innan detta, tillägga att det kan vara bra att erbjuda barnet ett eget bankkort sett till att vi sällan idag använder oss av sedlar och mynt. Kontanter används i en mindre omfattning idag och det innebär att vi måste lära våra barn andra sätt att räkna pengar på. Ett eget bankkort och en rejäl genomgång om hur allting fungerar och hänger ihop kan vara en viktig del i detta. På samma sätt som man förr lärde barn om fysiska pengar och värdet för olika sedlar så måste man idag lära barnen om digitala pengar och hur mycket dessa är värda. Ett bankkort för barn kan vara ett bra första steg för detta.

Följande faktorer spelar roll i när du ska överväga att ge ditt barn ett eget bankkort:

 • Mognad och ålder. Du ska känna att ditt barn verkligen är moget att börja förstå värdet av pengar. Många ger ett bankkort till sina barn i samband med att man erbjuder barnet veckopeng. Det här måste du känna efter själv. Kan ditt barn förstå de grundläggande principerna i hur pengar fungerar? Vissa banker har också begränsningar för när barn kan få egna bankkort och där man exempelvis måste vara sju år fyllda (Swedbank 2024).
 • Säsongsbetonat. Man kan med fördel prova att ge barnet ett bankkort under sommaren då den årstiden ofta medför olika utflykter och olika typer av inköp – glass, exempelvis. Utvärdera efteråt och tala med barnet om hur hen upplevt att ha ett eget kort.
 • Ansvar. Vissa barn lär sig tidigare än andra om att ta eget ansvar. Det är ytterst individuellt och här måste du själv känna om just ditt barn har den förmågan. Om så är fallet så är ett bankkort en bra idé.
 • Kompisar. Har kompisarna egna bankkort så kan det vara en indikator på att det är dags för ditt barn att testa vingarna. Det ska emellertid inte handla om grupptryck: viktigt är att du känner att ditt barn är redo att axla det ansvar som kommer med att hantera egna pengar. Fördelen med att ha ett bankkort är att du som förälder kan få en överblick av hur barnet spenderar sina pengar.

Se över vilka begränsningar du vill ha på kortet

Du som förälder kan välja ett bankkort med olika typer av begränsningar. Vill du ha total kontroll över kort och konto – eller räcker det med att du kan spärra kortet samt ändra exempelvis inställningar för att barnet inte ska kunna spendera så mycket? Fundera noga över detta.

En annan sak att fundera på gäller vilket typ av kort du vill ge ditt barn. Idag finns det en uppsjö av olika alternativ och där vissa är avgiftsfria, medan andra kort kommer med en årsavgift. Avgifterna, för de kort som kommer med en sådan, ligger som max på strax över 400 kronor/år (Gimi 2024). Denna avgift är emellertid sekundärt i sammanhanget.

Ett råd är att istället se över vilka funktioner som finns tillgängliga. Att kortet går att koppla till exempelvis Swish är något som underlättar. Det du dock bör se över då är en begränsning kring vilka som får överföra pengar till kontot – samt till vilka andra konton en transaktion kan ske. Att kunna använda exempelvis Google Pay eller Apple Pay kan även underlätta och då i synnerhet för ungdomar.

Olika typer av bankkort för barn

Det finns några olika typer av bankkort för barn och vi tittar närmare på dessa här nedan:

 • Förbetalt bankkort:

  Det vanligaste alternativet för barn är att man som förälder använder sig av ett Prepaid-kort. Det fungerar på ett sätt som gör att föräldern ansöker om ett kort med ett tillhörande konto och där man sedan – via en app – kan administrera barnets konto och ekonomi. Detta alternativ möjliggör för föräldern att spärra kortet för exempelvis onlinehandel eller bankuttag.

 • Kreditkort med begränsad kreditgräns:

  Ett annat alternativ är att skaffa ett kreditkort som har en tydlig begränsning vad gäller krediter. Det är lite ovanligare att föräldrar väljer ett sådant kort, men det kan ha sina fördelar då det exempelvis kan ge bonus på olika köp samt att du får en faktura nästa månad. Begränsningen gör att du slipper överraskningar.

 • Debetkort med tillgängliga medel på föräldrarnas konto:

  Du kan även koppla ditt barns debetkort till ditt eget konto och styra insättningar och uttag genom detta (Handelsbanken 2024). Det är möjligt att införa olika begränsningar även med denna typ av kort. Rekommendationen är emellertid att ni även skapar ett eget konto till barnet. Det är enkelt att lära sig funktionerna och sätta över exempelvis veckopengen till det kontot – exempelvis genom en stående överföring.

Välj det bästa kortet för ditt barn – och för dig

Det viktigaste är att du ser över vilka alternativ som finns på marknaden. Jämför vilka funktioner som finns och kolla vilka avgifter som tas ut. Utgå också från er egna ekonomiska situation innan ni bestämmer er. Samma sak för barnets behov: hur mycket pengar ska man egentligen ge ett barn?

Det viktigaste när man väljer ett bankkort för barn handlar egentligen inte om vilket kort som är bäst – det handlar om att säkerställa att barnet verkligen kan hantera det ansvar som kommer med att ha egna pengar och sköta en egen ekonomi. Det kan vara svårt för ett barn att förstå värdet av pengar och i synnerhet om det handlar om digitala sådana. ” Det är väl bara att swisha ”?
Se till att gå igenom hur ekonomi fungerar, gör olika tester – Här finns ett bra – och lär ditt barn om pengar. Det kan vara bra att faktiskt börja lite lätt med kontanter och sedan gå över till ett bankkort när barnet är moget.

Relaterad information till denna artikel:
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort

Vanliga frågor om bankkort för barn

Här nedan kan du läsa några av de vanligaste frågorna rörande bankkort för barn:

 • Har bankkort för barn någon åldersgräns?

  Ja, det finns ofta en åldersgräns för bankkort för barn, men det varierar mellan olika banker och korttyper.
 • Vilket är det bästa betalkortet för barn?

  Det bästa betalkortet för barn beror på barnets behov och de villkor som föräldrarna föredrar. Det är rekommenderat att jämföra olika banker och korttyper för att hitta det bästa alternativet.
 • Vid vilken ålder kan barn få ett bankkort?

  Åldern då barn kan få ett bankkort varierar mellan banker, men många banker erbjuder kort för barn från 7 eller 8 år, under förutsättning att de har föräldrarnas samtycke.
 • Vad kostar ett bankkort för barn?

  Kostnaden för ett bankkort för barn kan variera beroende på banken och den specifika korttypen. Vissa banker erbjuder kostnadsfria kort för barn medan andra kan ta ut en årsavgift eller andra avgifter.
 • Behöver mitt barn ha ett BankID för att hantera sitt bankkort?

  Nej, ett barn behöver inte nödvändigtvis ha ett BankID för att hantera sitt bankkort. Men om barnet ska utföra digitala banktransaktioner eller identifiera sig online kan ett BankID krävas. Åldersgränsen för att skaffa BankID varierar mellan banker.

Källangivelser

Gimi (2024), Vi vill utbilda 10 miljoner barn i privatekonomi till 2025.
https://gimi.com/sv/

Handelsbanken (2024), Bankkort Start – tidigare kallat Maestro.
https://www.handelsbanken.se/sv/privat/konton-kort-och-betala/bankkort-och-kreditkort/bankkort-start

Swedbank (2024), Barn och unga.
https://www.swedbank.se/privat/vara-kundpaket/barn-och-ungdomar.html

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.