Företagslån utan borgen

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 29 januari 2024.

Lån till företaget utan personlig borgen

Att starta eller utvidga ett företag kräver ofta betydande finansiella resurser. Även om det finns många traditionella finansieringsalternativ, som lån som kräver personliga garantier, passar de inte alla. Det är här företagslån utan personlig borgen kommer in i bilden. Dessa lån ger företagare möjlighet att få tillgång till kapital utan att behöva använda sina personliga tillgångar som säkerhet. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med företagslån utan personlig borgen, vilka företag som är berättigade, vanliga frågor och mycket mer.

Företagslån utan borgen: Vad är det?

Företagslån utan personlig borgen är en finansieringslösning som tillåter företag att låna pengar utan att behöva lämna personliga garantier, så kallad borgen (Konsumenternas 2024). Det betyder att företagaren inte behöver använda sina personliga tillgångar, som bostad eller sparande, som säkerhet för lånet. Istället baseras lånet på företagets kreditvärdighet, affärsplan och andra relevanta faktorer (SEB 2024).

Jämför företagslån utan borgen

2000030000000JaNejJa
20 000 - 30 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
 • Lån utan säkerhet i företaget
500005000000JaJaJa
50 000 - 5 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Låneförmedlare med flera anslutna långivare
 • Svar inom 24h
3000020000000JaJaJa
30 000 - 20 000 000 kr
3 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med många anslutna långivare
 • 1 kreditupplysning
200005000000JaJaJa
20 000 - 5 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Låneförmedlare med 9 anslutna långivare
 • 1 kreditupplysning
2500060000000JaJaJa
25 000 - 60 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Låneförmedlare med 30 anslutna långivare
 • Ränta från 6%
50000010000000NejNejNej
500 000 - 10 000 000 kr
1 mån - 5 år
Endast AB
Nej
 • Svar inom 2 dagar
 • Indikativ ränta ligger på 8-12%
5000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
1 mån - 5 år
Alla
Nej
 • Utbetalning inom 24 timmar
 • Använder inte UC
 • Lån utan säkerhet i företaget
1000015000000NejNejJa
10 000 - 15 000 000 kr
3 - 48 mån
Alla
Ja
 • Svar direkt på din ansökan
 • Lån utan säkerhet i företaget
250001000000NejNejNej
25 000 - 1 000 000 kr
6 mån - 5 år
Alla
Ja
 • Första månaden gratis
 • Beviljat lån betalas ut inom 24 timmar
Jämför fler företagslån här

Fördelar med företagslån utan personlig borgen

Att välja företagslån utan personlig borgen kan ha flera fördelar för företagare. Här är några av de viktigaste fördelarna:

 • Skydd av personliga tillgångar: Genom att undvika att använda personliga garantier kan företagsägare skydda sina personliga tillgångar, som bostäder och besparingar, från potentiell förlust i händelse av företagsproblem.
 • Företagets kreditvärdighet: Genom att bygga upp företagets kreditvärdighet genom att betala tillbaka lån utan personlig borgen i tid och ansvara för företagets ekonomi kan företaget få bättre villkor och räntor för framtida finansiering.
 • Flexibilitet: Företagslån utan personlig borgen ger företagare frihet att använda lånet enligt sina behov, till exempel för att investera i utrustning, för att utvidga sin verksamhet eller för att täcka oväntade kostnader.

Nackdelar med företagslån utan personlig borgen

Det finns även nackdelar kopplade till att välja ett företagslån utan personlig borgen. Här är några som bör tas i beaktning:

 • Sämre lånevillkor: Då långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan personlig borgen, så måste detta kompenseras på något sätt vilket ofta leder till sämre lånevillkor med exempelvis högre ränta och kortare återbetalningstid som några exempel.
 • Annan säkerhet krävs: Andra garantier och säkerheter kommer krävas för ett företagslån utan personlig borgen. Detta kan röra sig om pant, där panten ofta är kopplad till inventarier eller fastigheter.

Hur fungerar företagslån utan personlig borgen?

Företagslån utan personlig borgen fungerar genom att långivaren bedömer företagets kreditvärdighet och ekonomiska ställning för att bestämma lånebeloppet och villkoren. Istället för att kräva personliga garantier använder långivaren företagets affärsplan, tidigare ekonomiskt resultat och andra relevanta faktorer för att bedöma risken och bestämma lånevillkoren.

Jämför Företagslån

Hitta ett företagslån för dina behov. Jämför innehåll & villkor.

Krav för att få ett företagslån utan borgen

För att vara berättigad till ett företagslån utan personlig borgen måste företaget uppfylla vissa krav. Vanliga kriterier inkluderar:

 • Företagets ålder och verksamhetstid: Många långivare kräver att företaget har varit verksamt under en viss tidsperiod, vanligtvis minst ett år.
 • Årlig omsättning: Långivaren kan sätta en minimigräns för företagets årliga omsättning för att bedöma dess kreditvärdighet och förmåga att återbetala lånet.
 • Kreditvärdighet: Även om personliga garantier inte krävs kan företagets kreditvärdighet fortfarande vara en viktig faktor. Långivaren kan begära information om företagets tidigare kreditförhållanden, betalningshistorik och eventuella skulder.
 • Affärsplan och ekonomiskt resultat: En välskriven affärsplan som tydligt beskriver företagets verksamhet, mål och planer kan öka chanserna att få ett företagslån utan personlig borgen. Långivaren kan också titta på företagets tidigare ekonomiska resultat för att bedöma dess stabilitet och lönsamhet.

”Det är viktigt att notera att olika långivare kan ha olika behörighetskriterier. Det kan vara en bra idé att kontakta flera långivare och jämföra deras krav innan du ansöker om ett företagslån utan personlig borgen.”

Sammanfattning

Företagslån utan personlig borgen är en finansieringslösning som ger företagare möjlighet att få tillgång till kapital utan att behöva lämna personliga garantier. Genom att undvika att använda personliga tillgångar som säkerhet kan företagsägare skydda sina personliga tillgångar och bygga upp företagets kreditvärdighet. Med flexibilitet och möjlighet att använda lånet för olika ändamål kan företagslån utan personlig borgen vara ett fördelaktig finansieringsalternativ för företag i olika stadier av tillväxt.

Vanliga Frågor om företagslån utan borgen

Här är några vanliga frågor som företagare kan ha om företagslån utan personlig borgen:

 • Vad är skillnaden mellan ett företagslån utan personlig borgen och ett traditionellt företagslån?

  Ett traditionellt företagslån kräver vanligtvis att företagsägaren ger personliga garantier och använder sina personliga tillgångar som säkerhet. Ett företagslån utan personlig borgen eliminerar behovet av personliga garantier och fokuserar istället på företagets kreditvärdighet och ekonomiska ställning för att bevilja lånet.

 • Vad kan jag använda ett företagslån utan borgen till?

  Du kan använda ett företagslån utan personlig borgen för olika ändamål, såsom att investera i företagets tillväxt, köpa utrustning, hantera kassaflödesbehov, expandera verksamheten eller täcka oväntade kostnader.

 • Vilken ränta kan jag förvänta mig på ett företagslån utan personlig borgen?

  Räntan på ett företagslån utan personlig borgen varierar beroende på faktorer som företagets kreditvärdighet, lånebeloppet och löptiden. Det kan vara fördelaktigt att jämföra olika långivares erbjudanden för att hitta den mest konkurrenskraftiga räntan för ditt företag.

 • Hur lång tid tar det att få ett företagslån utan borgen?

  Tiden det tar att få ett företagslån utan personlig borgen kan variera beroende på långivaren och företagets specifika situation. Vissa långivare kan erbjuda snabbare beslut och utbetalningar än andra. Det kan vara användbart att jämföra långivares behandlingstider och välja en som passar ditt behov av snabb finansiering.

 • Finns det några risker med företagslån utan personlig borgen?

  Precis som med alla lån finns det alltid vissa risker att överväga. Om företaget inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet kan det påverka företagets kreditvärdighet och affärsrelationer. Det är viktigt att noggrant bedöma företagets förmåga att återbetala lånet innan man ansöker.

 • Hur påverkar företagslån utan personlig borgen mitt företags kreditvärdighet?

  Att ansöka om och få ett företagslån utan personlig borgen påverkar vanligtvis inte ditt företags kreditvärdighet negativt, förutsatt att du betalar tillbaka lånet enligt avtalet. Tvärtom kan en ansvarsfull hantering av företagslånet förbättra ditt företags kreditvärdighet på lång sikt.


Källangivelser

Konsumenternas (2024), Borgen – när banken kräver en extra säkerhet.
https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/sa-fungerar-ett-lan/borgen/

SEB (2024), Lån och finansiering för dig som startat eget företag.
https://seb.se/foretag/bli-foretagskund/finansieringsmojligheter-for-nystartade-foretag

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.