Vad är skillnaden mellan Visa, Mastercard och American Express?

 | Lästid: 5 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Vad är skillnaden mellan Visa, Mastercard och American Express

Visa, Mastercard och American Express (Amex) är tre stora kreditkortsföretag som erbjuder olika typer av kreditkort med liknande men ändå distinkta skillnader när det kommer till förmåner och nackdelar. Visa och Mastercard accepteras överallt i världen, medan American Express-kort har en något lägre acceptansgrad utanför USA. American Express-kort erbjuder fler förmåner, medan Visa- och Mastercard-kort vanligtvis har lägre årliga avgifter.

Bakgrund och betydelse av kreditkort

Kreditkort har blivit en integrerad del av det moderna samhället och används dagligen av miljontals människor över hela världen. Kreditkortsföretagen VISA, MasterCard och American Express är bland de mest kända och använda på marknaden. Dessa kreditkort har blivit en självklarhet i och med dagens moderna livsstil, där människor vill ha enkelhet och bekvämlighet i alla sina ekonomiska transaktioner. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa kort och vilket är det bästa kreditkortet?

Introduktion till Visa, Mastercard och American Express

Visa, Mastercard och American Express är de tre största kreditkortsföretagen i världen. Dessa företag är ansvariga för att utfärda kreditkort, bearbeta transaktioner och erbjuda tjänster till företag och konsumenter över hela världen. Trots att de erbjuder liknande tjänster, finns det skillnader mellan dessa tre företag som är viktiga att förstå. I den här artikeln kommer vi att undersöka skillnaderna mellan Visa, Mastercard och American Express så att du kan välja rätt kreditkort för just dina behov.

Visa

Historik och grundläggande information om Visa
Visa grundades 1958 i Kalifornien som BankAmericard, men bytte sedan namn till Visa. Visa-kort accepteras nu över hela världen och är ett av de mest populära kreditkorten i världen. Företaget är en del av Visa Inc., som är noterat på New York-börsen.

Typer av Visa-kort
Visa erbjuder ett brett utbud av kreditkort, inklusive kreditkort för resor, bonuskort, cashback-kort mm. Visa erbjuder också debetkort, förbetalda kort och företagskort.

Fördelar och nackdelar med Visa
Visa-kort accepteras i större delen av världen och erbjuder en mängd olika fördelar, inklusive bonusar, förmåner och cashback-program. Visa-kort har också låga avgifter och erbjuder en hög grad av säkerhet. En nackdel med Visa-kort är dock att inte alla företag accepterar dem, särskilt i vissa delar av världen.

Mastercard

Historik och grundläggande information om Mastercard
Mastercard grundades 1966 i USA som Interbank Card Association och bytte sedan namn till Mastercard International. Företaget har idag sitt huvudkontor i Purchase, New York, USA och är noterat på New York-börsen. Mastercard-kort accepteras nu över i stort sett hela världen och är ett av de mest populära kreditkorten i Europa.

Typer av Mastercard-kort
Mastercard erbjuder olika typer av kreditkort för olika livsstilar och behov, inklusive bonuskort, bensinkort, cashback-kort, resekort, företagskort och mycket mer. Mastercard erbjuder också debetkort och förbetalda kort som kan laddas på med pengar och användas på samma sätt som kreditkort.

Fördelar och nackdelar med Mastercard
Mastercard-kort erbjuder en mängd olika fördelar, inklusive bonusar, förmåner och cashback-program. Många Mastercard-kort har också låga avgifter, vilket gör dem till ett populärt val för konsumenter. Mastercard har också utvecklat innovativa tekniker för att öka säkerheten för kortinnehavare, till exempel Mastercard SecureCode som ger extra skydd för online-köp.

En nackdel med Mastercard-kort är att inte alla företag accepterar dem i vissa delar av världen. Detta kan vara ett problem för resenärer som behöver använda sina kreditkort i länder där Mastercard inte är lika vanligt förekommande. Avgifter kan också variera beroende på vilken typ av Mastercard-kort som används, så det är viktigt att läsa villkoren noggrant för att undvika överraskningar.

American Express

Historik och grundläggande information om American Express
American Express, även känt som Amex, grundades 1850 som ett expressföretag och utvecklades senare till ett finansiellt företag som erbjuder kreditkort, försäkringar och resebokningstjänster. Amex är känt för att erbjuda högkvalitativa tjänster och erbjudanden till sina kortinnehavare. Företaget har sitt huvudkontor i New York, USA.

Typer av American Express-kort
American Express erbjuder ett brett utbud av kreditkort som passar olika livsstilar och användarbehov, inklusive bonuskort, cashback-kort, resekort, företagskort etc. American Express erbjuder också förbetalda kort och sina exklusiva Centurion-kort som är tillgängliga endast för utvalda kunder.

Fördelar och nackdelar med American Express
American Express-kort har en rad fördelar, inklusive belöningar, förmåner och cashback-program. Amex-kort är också känt för att erbjuda högkvalitativa tjänster och kundsupport. American Express-kort erbjuder också en hög grad av säkerhet och skydd mot bedrägerier.

En av de mest kända förmånerna med American Express är deras exklusiva Centurion-kort, också kallat ”Black Card”, som endast är tillgängligt för utvalda kunder. Centurion-kortet erbjuder en mängd exklusiva förmåner som personlig service, speciella evenemang och VIP-access till olika platser runt om i världen.

En nackdel med American Express-kort är att de inte accepteras överallt, särskilt utanför USA. Många företag accepterar inte Amex-kort på grund av högre avgifter och lägre acceptansgrad bland konsumenterna. American Express-kort har också högre årliga avgifter jämfört med andra kreditkort.

Jämför Kreditkort

Hitta rätt kreditkort för dina behov. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Jämförelse mellan Visa, Mastercard och American Express

Acceptans och användning av korten
Visa och Mastercard accepteras oftast överallt i världen, medan American Express accepteras på färre platser, särskilt utanför USA. Detta beror på att företagen har olika avtal med olika företag och banker runt om i världen. American Express-kort är vanligare inom företagsbranschen och bland höginkomsttagare. Enligt kortföretagens egna uppgifter så ser användningen ut som följer:

  • Visa, 46 miljoner uppkopplade handlare i över 200 länder (Visa 2024).
  • MasterCard, 37 miljoner uppkopplade handlare i över 210 länder (Nilsonreport.com 2021).
  • American Express, 66 miljoner uppkopplade handlare i över 130 länder (American Express 2024).

Bonus och förmåner
Alla tre företag erbjuder bonusar och förmåner för sina kortinnehavare, inklusive cashback-program, bonuspoäng, rabatter, försäkringar och mycket mer. American Express är känt för att erbjuda exklusiva förmåner, särskilt för sina Centurion-kortinnehavare.

Kostnader och avgifter
Kostnaderna för Visa-, Mastercard- och American Express-kort varierar beroende på vilken typ av kreditkort som används och vilka förmåner som erbjuds. Visa och Mastercard-kort har oftast lägre årliga avgifter än American Express-kort. American Express-kort har dock vanligtvis högre bonuspoäng, cashback-erbjudanden och exklusiva förmåner.

En annan skillnad mellan VISA, Mastercard och AMEX är försäkringarna som erbjuds. Samtliga kortföretag erbjuder en rad olika försäkringar, som exempelvis reseförsäkringar och förlängt köpskydd. Det är dock viktigt att notera att detaljerna i försäkringarna kan skilja sig åt beroende på vilken utgivande bank som ger ut kreditkortet. Det är viktigt att jämföra kostnader och avgifter för olika kreditkort innan du väljer det som passar dina behov bäst.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att Visa och Mastercard är de vanligaste kreditkorten och accepteras oftast överallt i världen. American Express-kort är mer exklusiva och erbjuder högre förmåner och bonusar, men accepteras inte överallt.

Det är också viktigt att välja rätt kreditkort baserat på dina specifika behov och livsstil. Är du ofta på resande fot och besöker olika länder kanske du bör välja Visa eller Mastercard, medan om du vill ha exklusiva förmåner kan American Express-kort vara ett bra val. Det är också viktigt att jämföra avgifter, bonusar och förmåner innan du väljer ett kreditkort.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn


Källangivelser

American Express (2024). Spend with Amex: Card Acceptance More than Doubles Globally.
https://www.americanexpress.com/en-us/newsroom/

Nilsonreport.com (2021). Global Brand Card Acceptance Locations Exceed 100 Million.
https://nilsonreport.com/mention/1514/1link/

Visa (2024). Visa Fact Sheet.
https://www.visa.co.uk/dam/VCOM/download/corporate/media/visanet-technology/aboutvisafactsheet.pdf

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.