Tv-abonnemang och streamingtjänster – vad ska jag tänka på? 

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

TV-abonnemang och streamingtjänster

Dagens tv-utbud ser annorlunda ut än hur det såg ut bara för några år sedan – på gott och ont. Den stora skillnaden ligger i streamingtjänster och det faktum att exempelvis Netflix, HBO, Disney Plus och Amazon Prime kommit in på marknaden. Hur ska man egentligen tänka gällande detta?

Det är uppenbart att det finns all anledning att sätta sig in i vilka olika tv-abonnemang som finns och räkna på kostnaderna. Vad vill du ha, vad kan du vara utan och hur mycket är du egentligen beredd att betala?

Det många gör är att man köper dubbelt och därmed också betalar för mycket pengar i förhållande till vad man behöver. Det kan innebära att man tecknar ett tv-abonnemang där exempelvis HBO redan finns inkluderat – men där man ändå betalar för tjänsten separat. I många fall så handlar det om rent slarv där man dels inte har riktigt koll på vilka streamingtjänster man betalar för och dels inte heller har undersökt kring vilka olika abonnemang som finns att välja mellan – och vilka kanaler som inkluderas i de olika paketen.

Jämför TV-abonnemang

Välj rätt TV-abonnemang. Jämför utbud och villkor innan du gör ditt val.

Hur vet jag vilket tv-paket jag ska välja?

Hur ska man då välja ett tv-paket och hur vet man vilken typ av abonnemang som är bäst? Det man alltid bör göra är att utgå från sig själv. Kort sagt: vad är du intresserad av att titta på – och vad kan du vara utan? Det finns idag alla möjligheter i världen att skräddarsy ett paket så att det verkligen passar ens egna intressen. Något som gäller oavsett om man är intresserad av idrott – och oavsett om det handlar om fotboll, ishockey, basket eller någon annan sport. Detta gäller såklart även för om intresset är filmer, dokumentärer eller mer barn-tv. Det första steget är således att reda ut vad du vill ha och vilka kanaler du behöver.

Jämför olika leverantörers erbjudanden

Nästa steg är att titta närmare på de olika leverantörerna och vilka typer av paket dessa erbjuder. Det kan vara en bra lösning att skapa en bas och sedan göra olika tillägg. Exempelvis så har Telenor fina lösningar då det kommer till just detta. Ett exempel på det är att du som kund kan välja ett basutbud där 16 kanaler ingår – och där du sedan kan addera åtta stycken utifrån dina egna intressen. Det är en lösning som brukar passa bra för familjer då tilläggen på ett tydligt sätt kan matcha och möta de olika intressen som finns.

En annan viktig parameter att tänka på är var du du bor. Bor du exempelvis i en lägenhet så finns det ofta ett avtal tecknat och där man som boende genom detta också kan få stora fördelar. Kolla alltid upp detta innan andra val görs.

Play – kolla var du vill

Det är inte bara utbudet av tv-kanaler som kommit att ändras. Även vårt sätt att se på tv har gjort detsamma. Numera så är det inte ovanligt att man använder sig av olika enheter för att se filmer, tv-serier och exempelvis dokumentärer. Du kanske vill slökolla på något i samband med pendling till- och från jobbet och använder din mobil för detta?

Olika play-tjänster blir viktiga om man har som vana att titta på tv via exempelvis surfplatta eller mobilen. Har du detta som vana – eller har du barn som har det – så är det också viktigt att det tv-abonnemang du väljer ger stöd för det. Play-tjänster är även bra i övrigt då du kan pausa, börja om eller spola tillbaka. Givetvis så fungerar dessa även i den vanliga tvn.

Streamingtjänster – vilka behöver du?

Streamingtjänster kan idag ofta inkluderas i olika tv-paket och det bör man titta närmare på. Där kan pengar tjänas i det långa loppet. Telia har exempelvis ett stort paket där C-More Standard, HBO Max och Viasat Film är inkluderat – detta tillsammans med 55 olika kanaler.

I många fall kan man dela konton och där exempelvis två familjer kan köpa två olika streamingtjänster – och sedan ge varandra tillgång till respektive var och ett av dessa. Man kan även låna exempelvis filmer via Biblioteket och ladda hem dessa.

Det man bör tänka på och det man bör undvika är att i ren slentrian välja en massa streamingtjänster som sedan sällan – eller aldrig – används. Dessa kan finnas inkluderade i ett tv-paket och du kan spara pengar genom att istället välja ett sådant paket. Kostnaden kanske inte känns så hög för var och en av dessa streamingtjänster, men när man väl slår ihop dem och räknar på den totala kostnaden per år – då kan det handla om ganska stora summor.

Relaterad information till denna artikel:
TV-abonnemang för dig som gillar vintersport
TV via fiber

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.