Tv via fiber – hur fungerar det? 

 | Lästid: 2 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

TV via fiber

Fiber-tv är idag en både vanlig och populär lösning där allt som krävs är en box samt en internetuppkoppling innan man ges tillgång till de kanaler man vill ha. Fördelen med fiber-tv är att man inte är bunden till någon lösning. Du har säkerligen stött på det faktum att någon bor i ett Comhem-hus och att denne person genom detta också är bunden till de kanaler som just nämnda leverantör erbjuder. Med fiber-tv så är du mer fri och kan välja mellan de operatörer och paket som finns på marknaden.

I grunden så är fiber-tv väldigt likt den klassiska kabel-tvn. Du väljer ett paket som passar dig och du får genom detta tillgång till de kanaler som är intressanta för just dig och din familj. Du väljer en prisnivå, du väljer kanaler, du kanske adderar en lösning för att hyra film och sedan betalar du för dina val månadsvis. Det handlar om det mer klassiska sättet att titta på tv där exempelvis den ordinarie tv-tablån kan följas – men med skillnaden att hastigheten genom fiberkabeln gör att allt går fortare och att kvaliteten på ljud, bild och färg blir väldigt mycket bättre.

Jämför TV-abonnemang

Välj rätt TV-abonnemang. Jämför utbud och villkor innan du gör ditt val.

Fördelen kan också snabbt bli en nackdel. Tv via fiber är egentligen samma sak som ett vanligt tv-abonnemang. Det saknas de möjligheter som exempelvis Netflix och HBO för med sig: du kan inte söka program på samma sätt, du kan inte se en tv-serie från början till slut under en dag (brukar inte ingå i standardpaketen) och du får inte möjligheten att kunna välja mellan filmer på samma sätt. Att du exempelvis behöver en box kan även det vara en nackdel sett till inredningen.

Kan vem som helst välja fiber-tv?

Det som krävs för att kunna välja fiber-tv är att man har fiber inkopplat i hemmet och detta innebär idag att de flesta också kan välja denna lösning. Det krävs inte mer än en nätverkskabel – i vissa fall räcker det dessutom med en router – samt den box man får av operatören man väljer för att komma igång. Själva  installationen är även den väldigt enkel att genomföra.

Tvillingabonnemang och Triple-play

Det finns emellertid några saker att tänka på. Dels så handlar det om vad man vill ha för typ av kanaler inkluderade, men dels även hur pass många enheter som ska kunna användas. Vill du exempelvis ha fiber-tv på fler än en tv så kan detta kosta extra då det kan bli nödvändigt att lösa exempelvis ett tvillingabonnemang. En stor fördel med fiber-tv är att man som konsument kan samla tv, telefoni och internet och välja en och samma leverantör. Detta kallas för triple-play och ger dig dels bättre priser, men även en tydlig kontroll över dina kostnader.

Fiber-tv ger dig en bra bas

På det stora hela så är fiber-tv en bra lösning som – utan tvekan, och tack vare hastigheten – utklassar den gamla kabel-tvn. Har du emellertid ett behov av att se filmer, kolla på en massa tv-serier och annat så kan du behöva komplettera din fiber-tv med ett par tillval från några populära streamingtjänster. Fiber-tv ger dig en väldigt bra bas att utgå från.

Relaterad information till denna artikel:
TV-abonnemang och streamingtjänster
TV-abonnemang för dig som gillar vintersport

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.