En energideklaration är ett dokument som ger en översikt över en fastighets energiprestanda. Den innehåller detaljerad information om byggnadens energianvändning, inklusive energiklassificering och eventuella åtgärder för att förbättra energieffektiviteten. Denna deklaration är inte bara ett nödvändigt verktyg för fastighetsägare och potentiella köpare, utan den spelar också en central roll i att främja energibesparing och miljömedvetenhet. Genom att förstå och utnyttja informationen i en energideklaration kan fastighetsägare göra medvetna val som bidrar till både ekonomiska besparingar och minskad miljöpåverkan.
Vad är en energideklaration?
En energideklaration är ett dokument som ger en översikt över en byggnads energiprestanda. Det är inte bara ett viktigt verktyg för fastighetsägare och presumtiva köpare, utan även för dig som konsument som vill spara på både energi och pengar.
Varför är energideklarationen viktig?
Energideklarationen hjälper till att identifiera hur energieffektiv en byggnad är. Detta är inte bara bra för miljön, utan också för din plånbok. Med tanke på de höga elpriserna så finns det pengar att spara genom att energieffektivisera sin bostad. Genom att förstå din bostads energideklaration kan du göra informerade val som kan leda till lägre energiräkningar och ett mer hållbart liv.
”Genom att göra en energideklaration får byggnadsägaren en god överblick över byggnadens energistatus och inomhusmiljö. Det går också att se hur det är möjligt att använda mindre energi utan att sänka kvalitén på inomhusmiljön. Genom att använda mindre energi kan byggnadsägaren spara pengar och göra en insats för miljön.” Källa: Boverket (2025).
Hur upprättas en energideklaration?
Processen för att skapa en energideklaration involverar anlitandet av en certifierad expert som undersöker och bedömer byggnadens energianvändning (Fastighetsägarna 2025). Detta inkluderar inspektion av isolering, fönster, uppvärmningssystem och andra faktorer som påverkar energiförbrukningen. Energideklarationen är giltig i 10 år och det är byggnadsägaren som är ansvarig för att en giltig sådan finns på plats. För ägare av egnahem (radhus och villor som inte är ägda av en bostadsrättsförening) så behövs inte en ny energideklaration förrän byggnaden ska säljas, ifall den nuvarande energideklarationen har gått ut.
Vad kostar en energideklaration?
En energideklaration kostar mellan 5 000 – 8 750 kr (inkl. moms) beroende på om det är ett enfamiljshus eller ett flerfamiljshus (OVK Center 2025). Om det rör sig om ett flerbostadshus så avser priset per byggnad. Ju fler byggnader som ingår i energideklarationen desto mindre blir priset per byggnad.
Tips för att förbättra din energiförbrukning
Att förbättra din energiförbrukning behöver inte vara svårt, börja med några små steg i taget. Här är några snabba tips:
- Byt till energieffektiva LED-lampor: De kan vara dyrare i inköp, men sparar mer energi och håller längre. Läs mer här: Byt ut vanliga glödlampor mot led lampor.
- Isolera ditt hem bättre: Kontrollera att fönster och dörrar är täta. Ett välisolerat hem behåller värmen bättre. Använd rätt fönster- och dörrlister med rätt dimensioner för att uppnå en optimal isolering. Tänk även på att materialet i listerna har olika hållbarhet, ofta lönar det sig att köpa den dyrare varianten för att undvika extra jobb.
- Använd smarta termostater: Dessa kan hjälpa dig att kontrollera och optimera ditt hems uppvärmning. De flesta moderna termostater har även funktioner för att programmera olika scheman för när exempelvis golvvärmen i badrummet ska vara påslagen.
Läs på och använd din energideklaration effektivt
- Gå igenom din energideklaration
När du har din energideklaration, är det viktigt att förstå dess innehåll. En energideklaration inkluderar typiskt uppgifter om byggnadens energianvändning, som energiklass, energiprestanda, värmesystem och specifika rekommendationer för förbättringar. - Genomför rekommenderade åtgärder
Baserat på din energideklaration, kan du vidta specifika åtgärder för att förbättra din byggnads energieffektivitet. Dessa kan inkludera installation av energieffektiva fönster, uppdatering av värmesystemet, eller tillägg av extra isolering. En rekommendation är att börja med de enklaste rekommenderade åtgärderna först för att på så vis komma igång med energieffektiviserings-arbetet. - Ta del av energideklarationen vid köp och försäljning av bostad
Energideklarationen spelar en viktig roll vid köp och försäljning av fastigheter. En bra energideklaration kan öka en fastighets värde och locka miljömedvetna köpare. För dig som säljare kan detta också vara ett ypperligt tillfälle att enkelt åtgärda eventuella energitjuvar innan en försäljning.
Framtidens energieffektiva bostäder
- Hållbarhet och energieffektivitet
Att sträva efter en mer energieffektiv bostad är inte bara bra för plånboken, utan också för miljön. Genom att minska energiförbrukningen bidrar vi till en mer hållbar värld. Idag är kravet för en ny byggnad energiklass C, (Boverket BFS 2018:11). De flesta nybyggnationer har dock oftast bättre energiklass än så. - Innovativa lösningar
Teknologiska framsteg erbjuder nya möjligheter för att förbättra energieffektiviteten i våra hem. Detta inkluderar allt från solpaneler till smarta hem-system som hjälper till att kontrollera och optimera energianvändningen.
Framtidssäkring genom energiomvandling
- Planering för energiförändringar
I en värld där energikraven ständigt förändras, är det viktigt att vara förberedd. Detta innebär att planera för framtida energibehov och potentiella förändringar i energimarknaden. Att se över sitt hems energiförbrukning och vilka möjligheter till förbättring som finns har aldrig varit mer aktuellt än idag. - Investera i framtidens energi
Att investera i förnybar energi och energieffektivitet är inte bara bra för miljön, utan kan också vara ekonomiskt fördelaktigt på lång sikt. Idag är det enkelt att utreda exempelvis effekten av att installera solpaneler på en villa i ett visst väderstreck – och få svar direkt. - Lagstiftning och regleringar
Med ökande fokus på hållbarhet och klimatförändringar, är det viktigt att vara uppdaterad med de senaste lagstiftningarna och regleringarna kring energianvändning och byggnads-standarder, speciellt vid nybyggnation.
Sammanfattning och framtidsutsikter
Energi i framtiden
Som vi har sett är energideklarationer inte bara en laglig nödvändighet, utan de spelar också en central roll i att styra oss mot en mer hållbar och energieffektiv framtid. Genom att förstå och agera på informationen i dessa deklarationer, kan vi göra betydande framsteg i våra strävanden att minska vår miljöpåverkan och leva mer hållbart.
Relaterad information till denna artikel:
– Förnybar energi – Vad är det?
– Elnätsavgift
– Hur kan jag jämföra olika elavtal?
– Vad påverkar elpriserna och varför varierar de så mycket?
– Fördelarna med timpris
– Hur fungerar automatisk laddning av elbil
Vanliga frågor och svar
-
Hur ofta behöver en energideklaration uppdateras?
Energideklarationer är vanligtvis giltiga i 10 år. Det är dock bra att uppdatera dem om stora förändringar görs i byggnaden som påverkar energiprestandan.
-
Vad kan jag göra om min energideklaration är dålig?
Det finns flera åtgärder du kan vidta, såsom att förbättra isoleringen, byta till energieffektiva fönster eller installera en mer effektiv värmekälla.
-
Påverkar energideklarationen värdet på min fastighet?
Ja, en god energideklaration kan öka fastighetens värde och attraktivitet på marknaden.
-
Är energideklarationen ett krav vid försäljning av fastighet?
Ja, i Sverige är det lagkrav att ha en giltig energideklaration vid försäljning eller uthyrning av byggnader.
-
Var kan jag hitta en certifierad energiexpert?
På Boverkets sida ”Hitta energiexperter” kan du hitta en lista över certifierade experter i ditt område (Boverket 2025).
Källangivelser
Boverket (2025), Hitta energiexperter.
https://behorighetsregister.boverket.se/energiexperter/
Fastighetsägarna (2025), Energideklaration.
https://www.fastighetsagarna.se/fakta/fakta-for-fastighetsagare/energi-miljo-klimat/energideklaration/
OVK Center (2025), Vad är ett rimligt energideklaration pris?
https://www.ovkcenter.se/energideklaration-pris