Elavtal är en viktig del av vår vardagliga ekonomi och ett bra avtal för elen kan göra stor skillnad i den månatliga budgeten. Med ett stort antal elbolag och olika avtalstyper att välja mellan kan det dock vara svårt att veta vilket som är bäst för just dig. Genom att kartlägga ditt behov, förstå de olika avtalstyperna och jämföra elpriser online, så kommer du ett steg närmare att hitta det bästa elavtalet för din situation.
Det finns idag omkring 150 leverantörer av el och en mängd olika elavtal som man kan välja mellan (Energimarknadsbyrån 2024). Kanske har du inte ens tänkt på att du skulle kunna spara pengar på att byta elbolag. Här är några steg och tips för att jämföra och välja rätt elavtal. Detta oavsett om du har testat flera bolag tidigare eller om du bara har börjat fundera på möjligheten till en ny lösning.
Kartlägg ditt behov av elektricitet
Innan du börjar leta efter elavtal bör du fundera över ditt eget elbehov. Hur mycket el förbrukar du? När under dygnet använder du mest elektricitet? Har du särskilda krav på elen, till exempel förnybar energi?
Förstå de olika avtalstyperna
Det finns flera typer av elavtal, inklusive:
- Rörligt pris
Priset följer marknadspriset och kan variera från timme till timme, dag till dag eller månad till månad. - Fast pris
Du låser ditt pris för en bestämd period. Detta ger dig förutsägbarhet i dina elräkningar. - Kombinerade avtal
En kombination av fast och rörligt pris. - Gröna avtal
Baseras enbart på förnybara energikällor.
”Har man rörligt pris så är det inte skäligt med mer än 3 månaders bindningstid. Helst ska man kanske välja ett utan bindningstid, annars kan det bli dåligt om priserna sticker iväg, säger Martin Bengtsson, jurist på Konsumenternas elmarknadsbyrå.” Källa: Hem & Hyra.
Använd jämförelsetjänster online
Det finns många online-tjänster som till exempel Elskling där du kan jämföra elpriser och avtal. Dessa tjänster kan ge en översikt över vilka avtal som är mest fördelaktiga baserat på din förbrukning och dina önskemål. Detta är en mycket bra start för dig som inte ens känner till namnen på alla de elbolag som erbjuder sina tjänster i Sverige.
Läs det finstilta
Kontrollera om det finns bindningstider och uppsägningstider. Se om det tillkommer några avgifter, till exempel för fakturering eller avtalsbyte. Undersök hur och när priset kan förändras. Särskilt för rörliga avtal.
Kolla kundomdömen
Utöver priset kan kundservice och hantering av eventuella problem vara avgörande för hur det kommer att fungera med elen i din bostad. Kolla kundrecensioner och omdömen om elbolagen för att få en uppfattning gällande deras servicekvalitet.
Att skilja äkta kundomdömen från falska kan vara utmanande. Tyvärr så finns det företag och individer som manipulerar recensioner för att förbättra eller skada ett varumärkes image. Här är några tips för att identifiera äkta kundomdömen online:
- Varierande detaljnivå – Äkta recensioner har en blandning av långa detaljerade omdömen och kortare kommentarer. Förfalskade recensioner kan antingen vara för vaga eller för överdrivet detaljerade.
- Tid för uttalande – Om ett stort antal recensioner postades samma dag eller inom en kort tidsram kan det vara en indikation på massproduktion av recensioner.
- Språk och ton – Överdrivet entusiastiska recensioner eller de som använder samma fraser kan vara kopierade eller skrivna av samma person. Håll också utkik efter recensioner som fokuserar mer på konkurrenter än själva produkten eller tjänsten.
- Recensionsprofilen – Kolla in recensentens profil. Om personen har lämnat en mängd recensioner inom en kort tidsperiod eller bara ger extremt höga eller låga betyg kan detta vara en röd flagg.
Tänk långsiktigt när du väljer elbolag
Marknadspriset på el kan variera. Medan ett rörligt elavtal kan vara billigare idag så kan ett fast avtal erbjuda större förutsägbarhet på lång sikt. Här gäller det att du tänker till och väljer det som känns rätt för dig. Se också över hur det skulle fungera att byta avtalets villkor för rörligt och bundet om du skulle vilja det längre fram.
Överväg förnybar energi
För dem som är miljömedvetna kan ett avtal baserat på förnybar energi vara värt ett något högre pris. Det bidrar till en hållbar energiframtid och kan även göra det möjligt att sälja din överskottsel om du har en sådan lösning på plats i din bostad.
Se över ditt avtal regelbundet
Energimarknaden förändras ständigt. Genom att regelbundet granska och jämföra ditt nuvarande avtal med andra på marknaden kan du säkerställa att du alltid har det bästa möjliga avtalet på plats.
Skynda inte med ditt val
Att välja rätt elavtal kan verka överväldigande när du har så många val men det är väl värt att lägga lite tid på denna process. Undersök noga vad du har behov av såväl som de erbjudanden som finns just nu. Kom ihåg att regelbundet utvärdera ditt avtal för att på så vis säkerställa att du alltid får bästa möjliga pris och villkor. De flesta jämförelsetjänster av el är idag behjälpliga med själva bytet av elleverantör. Du behöver således inte göra något mer än att ange dina uppgifter så sköter exempelvis Elskling allt det administrativa åt dig.
Relaterad information till denna artikel:
– Förnybar energi – Vad är det?
– Energideklaration
– Elnätsavgift
– Vad påverkar elpriserna och varför varierar de så mycket?
– Fördelarna med timpris
– Hur fungerar automatisk laddning av elbil
Välja elavtal – Vanliga frågor
-
Ska jag välja fast eller rörligt elpris?
Valet mellan fast och rörligt elpris beror på din risktolerans och marknadens svängningar. Fast pris ger stabilitet och förutsägbarhet, medan rörligt pris kan vara fördelaktigt när elpriserna sjunker men innebär större risk vid prisökningar.
-
Är timprisavtal för el ett bra val?
Timprisavtal kan vara ett bra val om du är flexibel och kan anpassa din elförbrukning till timmar med lägre priser. Det kräver aktivitet och uppföljning men kan ge besparingar vid rätt hantering.
-
Vad ska jag tänka på när jag väljer elleverantör?
När du väljer elleverantör, överväg faktorer som prisstruktur, bindningstid, kundservice, ursprung och typ av el (t.ex. grön el), samt eventuella tilläggstjänster och avgifter.
-
Är det lätt att byta elavtal?
Ja, det är oftast enkelt att byta elavtal. De flesta elleverantörer hjälper dig med processen och det krävs vanligtvis lite insats från din sida. Kontrollera dock eventuella uppsägningstider och avgifter associerade med ditt nuvarande avtal.
Källangivelser
Energimarknadsbyrån (2024), Elpriskollen.
https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/valja-elavtal/jamfora-elpriser/elpriskollen/