Kortbedrägerier ökar kraftigt – Så skyddar du dig

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 6 februari 2024.

kortbedrägerier ökar kraftigt-så skyddar du dig

I dagens digitala samhälle har online-transaktioner blivit normen och gör våra liv mer bekväma än någonsin. Men med ökningen av digitala betalningar har det också skett en ökning av bedrägliga aktiviteter, särskilt kortbedrägerier. I den här artikeln kommer vi att gå igenom effektiva sätt att skydda sig från kortbedrägerier och ge användbara tips för att säkerställa din ekonomiska trygghet.

Kraftig ökning av kortbedrägerier

Enligt NBC (polisens nationella bedrägericenter) så kom det in 21 488 anmälningar om kortbedrägeri under det första kvartalet i år. Det är en ökning på hela 87 procent jämfört med första kvartalet 2022 då 11 518 anmälningar gjordes (Polisen NBC 2023).

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Kreditkortsbedrägerier har sett en betydande ökning de senaste åren, där brottslingar hittar nya och sofistikerade sätt att utnyttja icke ont anande individer. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv.

Här är några viktiga steg du kan ta för att skydda dig mot kortbedrägerier:

 • Håll dina kreditkortsuppgifter säkra

  Att hålla dina kreditkortsuppgifter säkra är avgörande för att minska risken för kortbedrägerier. Här är några viktiga åtgärder du kan vidta:

  Var försiktig med att dela dina kortuppgifter: Ge aldrig ut dina kortuppgifter över telefon eller via e-post om du inte är säker på avsändaren. Bedragare kan utge sig för att vara från betrodda organisationer och försöka lura dig att lämna ut dina uppgifter.

  Skydda din PIN-kod: Var noga med att skydda din PIN-kod och se till att den inte är lätt att gissa. Använd inte enkla kombinationer som din födelsedag eller telefonnummer. Dessutom bör du aldrig skriva ner din PIN-kod eller dela den med någon annan.

  Var försiktig vid användning av offentliga Wi-Fi-nätverk: Använd inte dina betalkort eller genomför känsliga transaktioner när du är ansluten till osäkra eller offentliga Wi-Fi-nätverk. Dessa nätverk kan göra det lättare för bedragare att komma åt din information.

 • Övervaka dina kontoutdrag regelbundet

  Att vara noggrann med att övervaka dina kontoutdrag är ett viktigt steg för att upptäcka eventuella obehöriga transaktioner i tid. Här är några tips för att göra detta effektivt:

  Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet: Ta dig tid att noggrant granska dina kontoutdrag varje månad.

  Var uppmärksam på ovanliga transaktioner: Håll utkik efter några ovanliga eller misstänkta transaktioner. Om du märker något som verkar vara felaktigt eller okänt, kontakta omedelbart din bank eller kortutgivare för att rapportera det.

  Använd mobila bankappar: Många banker erbjuder mobila bankappar som gör det enkelt att övervaka dina transaktioner när som helst och var som helst. Installera en betrodd app från din bank och använd den regelbundet för att hålla koll på ditt konto.

 • Använd säkra betalningsmetoder online

  När du handlar online är det viktigt att använda säkra betalningsmetoder för att skydda dina kortuppgifter. Här är några tips att följa:

  Använd betrodda webbplatser: Handla endast på välrenommerade webbplatser och undvik att ange dina kortuppgifter på misstänkta eller osäkra platser. Kontrollera att webbplatsen har ett säkert SSL-certifikat genom att titta på webbadressen som bör börja med ”https://” istället för bara ”http://”.

  Använd digitala plånböcker: Använd digitala plånböcker som till exempel Apple Pay, Google Pay eller PayPal för att göra dina online-betalningar. Dessa plånböcker använder sig av krypteringsteknik och håller dina kortuppgifter skyddade.

 • Var försiktig med skimming och fishing

  Skimming och fishing är vanliga metoder som bedragare använder för att stjäla dina kortuppgifter. Här är några sätt att undvika att bli offer för dessa:

  Skydda din kortinformation vid betalningsterminaler: Var försiktig när du använder betalningsterminaler på offentliga platser som bankomater eller bensinstationer. Kontrollera noga att terminalen inte verkar vara manipulerad och täck din knappsats medan du anger din PIN-kod.

  Var försiktig med misstänkta e-postmeddelanden och länkar: Bedragare kan skicka falska e-postmeddelanden eller skapa webbplatser som ser äkta ut för att lura dig att lämna ut dina kortuppgifter. Var skeptisk mot oombedda e-postmeddelanden och klicka aldrig på misstänkta länkar. Kontakta istället företaget direkt genom att använda den officiella webbplatsen eller telefonnumret.

Sammanfattning

Kortbedrägerier är en allvarlig och växande problematik i dagens digitala värld. För att skydda dig själv och din ekonomiska trygghet är det viktigt att vara medveten om riskerna och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Genom att hålla dina kortuppgifter säkra, övervaka dina kontoutdrag regelbundet och vara försiktig med skimming och fishing kan du minska risken för att bli offer för kortbedrägerier. Var alltid uppmärksam och lita på din magkänsla när det gäller att skydda dina känsliga uppgifter.

Relaterad information till denna artikel:
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Betala fakturor med kreditkort

Vanliga frågor om kortbedrägerier och svar

 • Vad är kortbedrägerier?

  Kortbedrägerier är när obehöriga personer använder dina kortuppgifter för att genomföra transaktioner utan ditt medgivande.

 • Hur kan jag skydda mig mot kortbedrägerier?

  Du kan skydda dig mot kortbedrägerier genom att vara försiktig med att dela dina kortuppgifter, övervaka dina kontoutdrag regelbundet, använda säkra betalningsmetoder online och se upp för skimming och fishing.

 • Vad är skimming?

  Skimming är när bedragare placerar en enhet på en betalningsterminal för att stjäla kortinformationen när du använder ditt kort.

 • Hur kan jag undvika skimming?

  För att undvika skimming bör du vara försiktig när du använder betalningsterminaler och se till att de inte verkar manipulerade. Täck med din hand när du anger din PIN-kod och var uppmärksam på eventuella ovanliga eller lösa delar på terminalen.

 • Vad är fishing?

  Fishing är när bedragare skickar falska e-postmeddelanden eller skapar falska webbplatser för att lura dig att lämna ut dina kortuppgifter.

 • Hur kan jag undvika att bli offer för fishing?

  För att undvika att bli offer för fishing bör du vara skeptisk mot oombedda e-postmeddelanden och aldrig klicka på misstänkta länkar. Kontakta istället företaget direkt för att säkerställa att informationen verkligen kom från deras organisation.


Källangivelser

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.