En av de vanligaste orsakerna till stress i vardagen handlar om en rädsla för att inte få ekonomin att gå ihop. Det spelar ingen roll hur pass mycket eller lite pengar man tjänar. Den stora anledningen till oron och stressen är att man inte har kontroll över sina inkomster och sina utgifter. Genom att skapa en budget så tar man kontroll över sin egen ekonomi och kan både planera över inköp – och samtidigt också få pengarna att räcka till hela månaden.
Identifiera dina vanliga utgifter
Att skapa en budget handlar om att identifiera sina vanliga utgifter och ställa dessa mot sina inkomster. Genom detta får man en överblick över den egna ekonomin och kan se var man normalt lägger sina pengar varje månad – och även, vid behov, strypa och dra ner på dessa utgifter.
Oberoende av inkomst så finns ett värde i att skaffa sig denna kontroll då den leder till att man som privatperson slipper oro kring sin ekonomi och att man också kan skapa struktur kring exempelvis ett sparande. Planerar man att exempelvis spara ihop till kontantinsatsen för en bostad eller för att köpa en bil – eller åka på en resa – så kommer en budget att vara ett värdefullt verktyg i jakten på att nå hela vägen fram.
Så här lägger du upp en enkel budget för din privatekonomi
Man bör vara medveten om att en budget kan skapas för en kortare period, för exempelvis en månad framåt – eller för en längre tidshorisont. Många som börjar med att exempelvis skapa – och utgå – från en veckobudget ser plötsligt att pengarna räcker längre. Man tar effektivt bort de onödiga utgifterna och man funderar både en- och två gånger innan man tar fram plånboken för annat än det man budgeterat för.
En annan fördel som många pekar på är att en budget har ett tävlingsmoment i sig: man vill inte spräcka den egna budgeten och man tävlar mot sig själv och de dåliga vanor och impulser man haft. Det handlar inte om att vara snål – en budget hjälper dig bara att hushålla med pengarna på ett tydligare sätt.
Hur gör man då? Här nedan följer några steg till hur du skapar en enkel budget för din privatekonomi:
Ett – Samla inkomsterna
Börja med att uppskatta dina inkomster så att du ser hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Lön, pension, försäkringar, bidrag och så vidare – alla pengar in räknas som en inkomst. Räkna emellertid de pengar som du vet kommer in varje månad – och gör detta efter skatt.
Två – Skaffa kontroll över utgifterna
Osäker på vad – utöver dina fasta utgifter – som du lägger pengarna på? Idag finns utmärkta verktyg att använda för att få kontroll över detta. Använd exempelvis din mobil och din app för banken för att gå tillbaka och kolla månaden innan. Många banker har idag även tjänster i sina mobilappar där man kan se uppradat på vad man normalt spenderar pengarna på. Utgifterna kan delas in i två kategorier:
- Fasta utgifter: Dessa är återkommande varje månad och svåra att påverka. Boende, mat, försäkringar, lån, räkningar för mobilen, exempelvis. Det man emellertid kan säga gällande dessa är att de inte ska överstiga 50 % av den disponibla inkomst. Om så är fallet så har man en obalanserad privatekonomi.
- Rörliga kostnader. Denna punkt kan man absolut justera och skruva på. Här handlar det om nöjen, mat ute på restaurang, kläder, resor, spel och så vidare. Målet du ska ha är att dessa ska utgöra maximalt 40 % av den disponibla inkomst.
Tre – Går budgeten ihop?
Det sista steget är att ställa utgifterna mot dina inkomster och se om det går ihop. Överstiger kostnaderna dina inkomster? Om så är fallet så är det dags att börja skruva åt dessa och skapa bättre rutiner.
Vad kan du dra in på i dina månatliga utgifter? Kan du exempelvis skippa luncherna ute på stan och börja med matlåda? Behöver du verkligen tre olika streamingtjänster och måste du ta bilen överallt? Det är de mindre förändringarna som gör skillnad, men du kan givetvis även se över de större utgifterna. Går det att förhandla om ett lån med banken? Kan du byta elavtal och går det att ändra förutsättningarna gällande ditt internetabonnemang? Allt räknas!
Om du däremot ser att du har pengar över så är det inte riktigt läge att klappa dig alltför hårt på axeln. Det finns all anledning att börja med ett sparande. Även om du inte har något som du just nu behöver spara ihop pengar för så kommer det att finnas sådant i framtiden. Ett sparande är viktigt för framtiden. Du ska sikta på att minst 10% – efter skatt – av den disponibla inkomsten placeras i ett sparande av något slag.
Relaterad information till denna artikel:– 10 tips för en bättre privatekonomi
– Hållbar konsumtion
– Räkna på driftskostnader för en bostad
– Hur kan jag minska mina utgifter
– Tips för att klara årets fattigaste månad
– Hur kan jag öka min inkomst