Att leva mer hållbart och minska sina utgifter går ofta hand i hand. Genom att göra medvetna val för att minska konsumtionen bidrar du inte bara till en bättre miljö utan kan även förbättra din egen ekonomiska situation. Du kanske har tänkt att det där med ekologiskt och miljövänligt inte är för dig för att det blir för dyrt. Det kan till viss del vara sant. Men när du byter nuvarande vanor till varor och tjänster som minskar din konsumtion, då kan det faktiskt vara möjligt att minska utgifterna och samtidigt leva mer hållbart!
Här är några konkreta tips för att uppnå dessa mål:
-
Minska matavfallet och dra ner på kostnaden för matköp
Planera dina måltider i förväg och gör inköpslistor för att undvika onödiga impulsköp. Du kanske kan börja handla mat online där det är lättare att undvika att köpa saker på impuls. Lär dig använda rester på kreativa sätt, och kompostera det du inte kan äta.
Se också över möjligheten att samarbeta med familj och vänner. Det som inte går åt hemma hos dig kan vara av intresse för din granne och tvärtom. Tillsammans kan ni minska både avfall och kostnader.
-
Byt till energieffektiva lösningar för ditt hem
Byt ut glödlampor till LED-lampor som håller längre och därmed blir billigare. Använd energisnåla vitvaror och släck lampor i rum där de inte behövs. Du kan också använda timers.
Sänk inomhustemperaturen och klä dig varmare. Kanske kan du även se på lösningar för ditt varmvatten. Nuförtiden går det att använda solenergi i Sverige med hjälp av solceller och solpaneler. Investeringen är dyrare men sedan kan du till och med sälja energi tillbaka till elnätet (Svea Solar 2025).
-
Minska bilanvändningen
Använd kollektivtrafik i den mån det går. Du kan cykla eller gå när det är möjligt. Dessutom kan du i vissa fall ta med elcykel eller elscooter på tåget för att komma snabbt fram utan att behöva byta mellan olika tåg och bussar.
Överväg att investera i en bränsleeffektiv eller eldriven bil. Samåkning är ett populärt och smart sätt att ta sig till jobb, skola och aktiviteter.
-
Konsumera på ett medvetet sätt
Fundera på om du verkligen behöver köpa en ny pryl. Kan du laga, låna eller hyra istället? Det finns grupper på Facebook där man hjälper varandra med saker för att dra ner på behovet av att köpa nytt.
När du väl köper något nytt är det klokt att välja kvalitet över kvantitet vilket kan minska behovet av framtida inköp. Det blir kanske lite dyrare idag men snart tjänar du på att ha saker som fungerar och inte behöver bytas ut eller lagas.
-
Minska vattenanvändningen
Installera vattensnåla kranar och duschhuvuden. Använd disk- och tvättmaskin bara när de är fulla. Om du diskar för hand så finns videos som visar hur du diskar på klassiskt vis utan att slösa på vatten.
Lär barn och ungdomar att ta korta duschar. Bad i badkar kräver stora mängder vatten (Miva 2025).
-
Satsa på upplevelser istället för saker
Istället för att köpa fysiska gåvor så kan du ge bort upplevelser som konserter och museibesök. Det finns upplevelser som inte kostar något alls, som lek på utomhuslekparker eller naturvandringar.
-
Odla eget i trädgård eller på balkong
Oavsett om du har en trädgård eller en balkong så kan du odla egna grönsaker och kryddor. Detta minskar behovet av transporterade livsmedel.
-
Utbilda dig inom hållbarhet
Lär dig mer om hållbarhet och ekonomi. Ju mer kunskap du har, desto bättre beslut kan du fatta.
-
Digitalisera och minska pappersanvändningen
Betala räkningar online, säg upp onödiga papperstidningar och använd appar för att läsa böcker och tidningar. Detta kan spara pengar, särskilt med tanke på all information som du kan få helt gratis via din mobiltelefon eller dator.
-
Gör upp en budget
Genom att ha en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter kan du identifiera onödiga utgifter och skapa en plan för att minska dem.
Den hållbara livsstilen är för alla
Att minska dina utgifter och leva mer hållbart är inte bara bra för din plånbok utan även för planeten (Borås Stad 2025). Genom att göra medvetna och genomtänkta val kan du bidra till en mer hållbar framtid och samtidigt förbättra din egen ekonomiska situation.
Relaterad information till denna artikel:
– 10 tips för en bättre privatekonomi
– Hållbar konsumtion
– Räkna på driftskostnader för en bostad
– Tips för att klara årets fattigaste månad
– Hur kan jag öka min inkomst
– Downshifting – Sänk dina kostnader och lev ett friare liv
Källangivelser
Borås Stad (2025), Få pengarna att räcka längre – bra både för plånbok och miljö.
https://www.boras.se/omsorgochstod/ekonomisktochsocialtstod/budgetochskuldradgivning/
Miva (2025), Tips om din vattenförbrukning.
https://miva.se/vatten-och-avlopp/tips-om-din-vattenanvandning/tips-om-din-vattenforbrukning
Svea Solar (2025), Sälj din solel.
https://sveasolar.se/sv-se/solcellsguiden/solel
Denna artikel är faktagranskad och verifierad av: Mia Ingelström |