Aktiebelåning eller portföljbelåning innebär att du lånar pengar med dina aktier som säkerhet för lånet. I den här artikeln kommer vi att titta på hur du kan belåna aktier och beskriva olika typer av lån som finns för att köpa aktier. Vi kommer också att diskutera några av riskerna med att låna pengar för att köpa aktier.
Aktiebelåning
Aktiebelåning eller portföljbelåning innebär att du lånar pengar från din bank eller annan långivare för att köpa aktier. Du använder dina befintliga aktier som säkerhet för lånet. Detta innebär att om värdet på dina aktier ökar så leder detta till högre vinster men skulle aktiernas värde sjunka så kan banken eller långivaren kräva att du säljer en del av dina aktier för att täcka lånets kostnader. Hur mycket du får låna på din aktieportfölj är knutet till vilka aktier du har, en lägre risk i din portfölj ger dig högre belåningsutrymme. Tänk på att det finns stora risker med all slags belåning av aktier.
Vad kostar en Aktiebelåning
Räntan och villkoren på aktiebelåning varierar mellan bankerna, men generellt så är det vilka aktier du har i din portfölj som styr hur mycket du får låna och till vilka lånevillkor. I nedan exempel ser du hur en aktiebelåning hos Avanza respektive Nordnet kan se ut.
Avanza värdepapperskredit
Avanza erbjuder värdespapperskredit med en ränta på mellan 0,99 procent och 7,39 procent. Ordinarie ränta ligger på 7,39 procent men dom även har även tre olika rabattnivåer. På rabattnivå 1 kan man låna upp till 10% av innehållet och maximala lånebeloppet ligger på tre miljoner.
Exempel:
Lånebelopp: 100 000 kronor.
Löptid: 12 månader
Uppläggningsavgift: Fri
Effektiv ränta: 2,54% (rabattnivå 2)
Totalt belopp att återbetala i detta exempel: 102 540 kronor
Nordnet portföljbelåning
Nordnet erbjuder portföljbelåning med en ränta på mellan 2,49 procent och 7,59 procent. Nordnet erbjuder förutom sin ordinarie ränta på 7,59 procent även två olika ränterabattsnivåer. Ränterabatt 1 erbjuder en ränta på 2,52 procent och där får man använda som mest 40 procent av belåningsvärdet.
Exempel:
Lånebelopp: 100 000 kronor.
Löptid: 12 månader
Uppläggningsavgift: Fri
Effektiv ränta: 2,52% (rabattnivå 1)
Totalt belopp att återbetala i detta exempel: 102 250 kronor
Fördelar och nackdelar med att låna pengar till aktier
Fördelar
- Förhållandevis låg ränta om du håller dig till aktiebelåning.
- Kan ge mer avkastning – hävstångseffekt.
- Enkelt och smidigt att snabbt kunna agera på bra köptillfällen.
- Lånet syns inte på en kreditupplysning (om du lånar via aktiebelåning).
Nackdelar
- Förknippat med stora risker.
- Du sätter dig i skuld och måste betala ränta.
- Du riskerar att dina aktier tvångsförsäljs.
- Dina aktiers belåningsvärde kan justeras ner.
Olika typer av lån för att köpa aktier
Det finns två huvudsakliga typer av lån för att köpa aktier: aktiebelåning (kallas vanligen för aktiebelåning, portföljbelåning eller värdepapperskredit hos din aktiemäklare) och ett lån utan säkerhet (blancolån, privatlån eller snabblån).
Aktiebelåning är den vanligaste typen av lån för investeringar och det är den vi har beskrivit ovan. Aktiebelåning är oftast även den mest fördelaktiga typen av lån när det gäller denna typ av affärer, vilket beror på att det finns en säkerhet på lånet i form av dina aktier.
Lån utan säkerhet, å andra sidan, är en annan typ av lån som inte är säkerställt med hjälp av dina aktier. Du måste ha en god kreditvärdighet för att kunna ta ett lån utan säkerhet och räntan är ofta högre än för aktiebelåning. Snabblån som är ett lån utan säkerhet är ett enkelt och snabbt sätt att få tillgång till pengar men detta lån är förknippat med stora risker om man inte sköter sina avbetalningar. Snabblån är också den lånetyp som har högst ränta och avgifter och lämpar sig därmed inte alls till att köpa aktier med.
Risker med att låna pengar till aktieköp
Låna pengar för att köpa aktier innebär en högre risk än att köpa aktier med egna pengar. Om värdet på dina aktier minskar kan du tvingas sälja dem till ett lägre pris än inköpsvärdet, för att täcka lånets kostnader. Detta kan leda till stora förluster, särskilt om du har belånat en stor andel av dina aktier.
Det är viktigt att noga tänka igenom vilka mål du har med din investering och hur mycket du är beredd att riskera. Innan du tar ett lån för att köpa aktier, bör du också säkerställa att du har en god förståelse för aktiemarknaden och inte ta för stora risker när du investerar.
Vanliga frågor och svar
-
Vad är aktiebelåning?
Aktiebelåning är när du använder dina aktier som säkerhet för att låna pengar, vanligtvis från en bank eller en mäklare.
-
Hur fungerar portföljbelåning?
Portföljbelåning innebär att du använder din investeringsportfölj som säkerhet för ett lån.
-
Vilka risker är förknippade med aktiebelåning?
Den största risken är att värdet på dina aktier sjunker, vilket kan leda till att du måste sälja dem till ett lägre pris för att täcka lånet.
-
Hur bestäms lånebeloppet vid aktiebelåning?
Lånebeloppet baseras oftast på en procentandel av aktiernas värde, vilket varierar beroende på aktiens volatilitet och kreditgivarens policy.
-
Kan aktiebelåning påverka min investeringsstrategi?
Ja, aktiebelåning kan påverka din strategi eftersom du måste vara medveten om riskerna och ha en plan för hur du hanterar potentiella värdeförändringar i din portfölj.