Kreditkort med sparränta – hur fungerar det?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 18 april 2024.

Kreditkort med sparränta

Kreditkort med sparränta är ett smart sätt att få ett positivt saldo på kortkontot. När kortägaren har satt in ett belopp som är större än fakturabeloppet, börjar räntan att byggas upp. Varje dag som det finns ett positivt saldo på kontot, kommer räntan att fortsätta att växa.

I tider av hög inflation ökar priser och räntor. Trots detta finns det positiva effekter som gör att det blir mer lönsamt att spara. Dessutom kan besparingar vara ett bra skyddsnät i svåra tider som vid lågkonjunkturer då risken för att bli arbetslös ökar. För att komplettera detta skydd kan ett kreditkort med sparränta vara ett bra alternativ. Dels kan det avlasta i händelse av att oförutsedda utgifter dyker upp och dels kan förmåner som cashback och rabatter också förenkla ens vardag.

Så fungerar ett kreditkort med sparränta

Innan du börjar använda ett kreditkort för att samla in bonuspoäng, rabatter eller ränta är det viktigt att veta hur dessa fungerar. När du handlar med ditt kort dras pengarna från kortets kredit och du får en faktura som sammanställer dina köp. Genom att betala hela beloppet återställs din kredit och du behöver inte betala någon ränta på den tidigare använda krediten.

Vad många inte känner till är att det med de flesta kort är möjligt att när som helst betala in pengar till kortkontot. Det kan göras med hjälp av det OCR-nummer som finns angivet på fakturorna, och du kan betala in vilket belopp du vill (upp till maxbeloppet). Detta innebär att du kan använda kortet för ett köp på 20 000 kr, trots att din kreditgräns är 15 000 kr. För vissa kort innebär detta en möjlighet att ta del av en sparränta på insatta medel som överstiger kreditgränsen. Är din kreditkortsfaktura på 15 000 kr men du betalar in 20 000 kr får du ränta på de återstående 5 000 kr.

Jämför Kreditkort med sparränta

Hitta kreditkort med sparränta. Jämför kreditkort idag från välkända utgivare.

Därför är det bra att ha ett kreditkort med sparränta

Vanliga bankkonton, som ofta benämns som löne- eller räntefria konton, har inte någon ränta. Om du önskar ränta på dina sparade pengar måste du ansöka om ett sparkonto. Detta är ett bra val för ditt långsiktiga sparande, men det är inte lämpligt för att sköta vanliga bankärenden. Om du vill ta ut lite av dina besparingar kan det ta ett par bankdagar. Därför har många en buffert på sitt vanliga räntefria bankkonto för att kunna hantera oförutsedda utgifter.

Ett alternativ till detta är att ha en buffert på ett kreditkort med sparränta. Då får du ränta, samtidigt som du har enkel tillgång till dina pengar. Många kreditkort erbjuder också möjligheten att betala sina räkningar med kortet. Använder du dina insatta pengar för detta tillkommer ingen låneränta.

Hur fungerar sparräntan på kreditkort?

I likhet med ett sparkonto så är sparräntan för kreditkort den procentsats du får på det sparade belopp som lånas ut till banken. Räntan är antingen bunden eller rörlig, beroende på vilket kreditkort du väljer. Sparräntan på kreditkorten varierar beroende på kortutgivaren, men det är viktigt att komma ihåg att det finns ett tak för hur stor summa man kan få sparränta på. Därför ska man inte stirra sig blind på endast sparräntans storlek då även maxtaket spelar in när det kommer till hur stort belopp man kan få sparränta på via sitt kreditkort.

Att använda sitt kreditkort för att spara kan vara fördelaktigt. Många kreditkort ger sparränta som faktiskt är högre än vad vissa sparkonton på bankerna ger. För att få ut mesta möjliga av ditt sparande, bör du därför undersöka om det finns några kreditkort som ger extra hög sparränta. Dessutom kan du få andra förmåner som bonuspoäng eller rabatter på inköp, vilket gör att du får ut ännu mer av dina pengar.

Sparränta med insättningsgaranti

Kredit- och debetkort som erbjuder inlåningsränta tillhandahåller även insättningsgaranti på insatt kapital. På grund av nya lagar som trädde i kraft den 1 januari 2021, är det numera endast konton med insättningsgaranti som kan erbjudas (Riksgälden 2021). Insättningsgarantin innebär att den insatta summan, tillsammans med eventuell sparränta, är skyddat av Riksgälden (Svenska staten). Om kreditkortsföretaget skulle gå i konkurs, garanterar Riksgälden att de pengar som sattes in på kortet eller kontot, betalas tillbaka till privatpersonen inom tre dagar. Det betyder att det inte finns någon risk för att förlora sina pengar om man väljer att spara med hjälp av ett kreditkort med sparränta.

Relaterad information till denna artikel:
Coop Mastercard
American Express
MoreGolf Mastercard
SAS Amex eller SAS Mastercard kreditkort
Vad är skillnaden mellan Visa Mastercard och American Express
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort
Vad ska jag tänka på när jag väljer kreditkort
Kreditkort med bonus – Hur fungerar det?
Vilket är världens mest exklusiva kreditkort
Bankkort för barn

Källangivelser

Riksgälden (2021). Höjt belopp för insättningsgarantin.
https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2020/hojt-belopp-for-insattningsgarantin/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.