Kontokredit eller Snabblån?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 16 april 2024.

Kontokredit eller snabblån

Kontokredit är det bättre valet i jämförelse med ett snabblån då räntan är lägre och man endast betalar ränta på den kredit som utnyttjas. Dock är det dina behov som till stor del styr svaret på denna fråga. I den här artikeln tar vi en närmare titt på vad som talar för och emot när det kommer till kontokredit och snabblån.

Kontokredit – En flexibel lösning

En kontokredit är en form av konto som tillåter dig att låna pengar från banken när du behöver det. Du har alltid tillgång till en viss summa pengar, och du betalar bara ränta på det belopp du faktiskt använder. En kontokredit är en flexibel lösning för din ekonomi, eftersom du har möjlighet att ta ut pengar när du behöver dem, utan att behöva ansöka om ett nytt lån varje gång (Nordea 2024).

Vad talar för kontokredit

 • Flexibilitet: Som nämnts ovan, är en av de största fördelarna med en kontokredit att det ger dig möjlighet att ta ut pengar när du behöver dem, utan att behöva ansöka om ett nytt lån varje gång.
 • Lägre ränta: Jämfört med andra former av lån, som snabblån, är räntan på en kontokredit ofta lägre. Detta gör kontokredit till en billigare lösning i det långa loppet.
 • Möjlighet till räntefri period: Vissa banker erbjuder en räntefri period för kontokredit, vilket innebär att du inte behöver betala någon ränta på det belopp du använder under en viss tid.

Vad talar emot kontokredit

 • Kräver en god ekonomi: För att få en kontokredit krävs det ofta att du har en god ekonomi och en stabil inkomst. Om du har en sämre kreditvärdighet eller en ojämn inkomst kan det vara svårt att bli beviljad en kontokredit.
 • Risk för höga avgifter: Om du inte är noga med att betala tillbaka det belopp du använder från din kontokredit kan det leda till höga avgifter och dröjsmålsränta.
 • Kan leda till överanvändning: Eftersom du har tillgång till pengar när du behöver dem, kan det vara lätt att överanvända ditt kontokredit och hamna i en ond cirkel av skuldsättning.

Snabblån – En snabb lösning för akuta behov

Snabblån är en form av lån där du kan få pengar snabbt, ofta inom några minuter eller timmar. Detta gör snabblån till ett alternativ för akuta behov, när du behöver pengar snabbt och inte har möjlighet att vänta på en traditionell låneprocess.

Vad talar för snabblån

 • Snabbt tillgängligt: Som namnet antyder, är en av de största fördelarna med snabblån att du snabbt kan få tillgång till pengar när du behöver dem.
 • Enkelt att ansöka: Processen för att ansöka om ett snabblån är ofta enkel och snabb, och du behöver inte ha en perfekt ekonomi eller en stabil inkomst för att bli beviljad ett lån.
 • Möjlighet till lån utan säkerhet: Vissa snabblångivare erbjuder lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa någon form av säkerhet för lånet.

Vad talar emot snabblån

 • Hög ränta och höga avgifter: Jämfört med andra former av lån, som kontokredit, är räntan på snabblån ofta hög. Detta gör det till en dyr lösning i det långa loppet.
 • Kort löptid: Snabblån har ofta en kort löptid, vilket innebär att du måste betala tillbaka lånet snabbt. Om du inte har möjlighet att göra det kan det leda till höga avgifter och ytterligare skuldsättning.
 • Kan påverka din kreditvärdighet: Om du inte betalar tillbaka snabblånet i tid kan det påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårt att få lån i framtiden.

Riskerna med kontokredit och snabblån

Att ta en kontokredit eller ett snabblån kan verka som en enkel och smidig lösning när du är i behov av snabba pengar. Men vad många människor inte inser är de dolda kostnaderna och riskerna som följer med kontokredit och snabblån. Innan du tar ett lån, är det viktigt att förstå alla de möjliga konsekvenserna, så att du kan göra ett välavvägt beslut.

En av de största riskerna med kontokredit och snabblån är de höga räntekostnaderna (Konsumenternas 2024). Många långivare tar ut höga räntor på lånen, och om du inte betalar tillbaka lånet i tid kan räntekostnaderna snabbt bli ohanterliga. Dessutom är det vanligt att det tillkommer avgifter, såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter och dröjsmålsräntor, vilket ytterligare ökar kostnaderna för lånet.

Sammanfattning

Så, vilken typ av lån är bäst för dig – kontokredit eller snabblån? Svaret beror på dina behov och din ekonomiska situation. Kontokredit är ett alternativ för de som vill ha en flexibel källa till pengar, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella kostnaderna. Snabblån är en snabb lösning för akuta behov, men det är också viktigt att vara medveten om den höga räntan, höga avgifterna och den korta löptiden.

Innan du bestämmer dig för att ansöka om en kontokredit eller ett snabblån, är det viktigt att göra en noggrann bedömning av din ekonomiska situation och dina behov. Tänk på din kreditvärdighet, din inkomst och dina utgifter, och bedöm om du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom en rimlig tid.

Det är också viktigt att jämföra olika lånealternativ innan du bestämmer dig. Jämför räntor, avgifter, löptider och villkor hos flera olika långivare för att säkerställa att du får det bästa erbjudandet.

Relaterad information till kontokredit eller snabblån
Kontokredit eller privatlån
Kontokredit eller kreditkort


Källangivelser

Konsumenternas (2024). Snabblån, till exempel sms-lån.
https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/konsumtionslan/snabblan/

Nordea (2024). Kontokredit – en kredit på ditt konto.
https://www.nordea.se/privat/produkter/lan/kontokredit.html

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.