Ny eller begagnad bil?

 | Lästid: 3 minuter

Begagnad Audi

När det blir dags att köpa en ny bil eller byta ut den du redan har finns det två huvudsakliga val. Du kan köpa en ny eller begagnad bil. Vad som kommer att bli det bästa valet för dig beror på flera olika saker. Med det billigaste billånet kanske du kan köpa en nyare begagnad modell eller en ny bil från fabriken.

Vi tar en titt på hur du kan resonera när du väljer mellan en ny eller begagnad bil. Både med tanke på saker som lån och hur du kommer att trivas med bilen.

Köpa bil med billigaste billånet

För många blir det nödvändigt med ett lån för bilen oavsett om den är ny eller begagnad. Då är det förstås viktigt att du sätter dig in i hur du kan få det billigaste billånet samtidigt som du får goda villkor.

Dessutom ska du vara medveten om vad som händer vidare när du vill sälja en bil som du fortfarande har lån på. Detta är mycket vanligt och det går ofta bra att sälja bil med lån till bilhandlare som inte ser detta som något hinder såsom privatpersoner kan göra.

När en bil används som säkerhet för ett lån så har den en kreditspärr. Vid försäljning kommer kreditgivaren att begära att denna spärr hävs. En licensierad bilhandlare kan också se till att spärren hävs då det krävs (Wayke 2020-04-05).

Du kan ta lån för en ny eller begagnad bil från en kreditgivare eller få hjälp med detta av bilhandlaren. Det finns också möjlighet att ta över ett lån som finns på en bil som du vill köpa. Då kommer det bland annat att krävas en kreditupplysning om dig. Det här kan vara en väg till det billigaste billånet men det beror förstås på din kreditvärdighet, hur stort lånet är och mer.

Jämför billån

Hitta rätt billån för dina behov. Jämför billån och hitta lån med bäst villkor. Låna till din nya bil till lägsta möjliga ränta.

Fördelar med att köpa en ny bil

Det finns flera viktiga fördelar med att köpa en ny bil hellre än en begagnad om det är möjligt. En ny bil kommer ju med garanti som kan gälla i flera års tid (If försäkring 2023). Dessutom har du tre år på dig till den första besiktningen.

Andra fördelar med ny bil är:

  • Tekniken är uppdaterad

Nya bilar kommer med den allra senaste tekniken som säkerhetsfunktioner, infotainmentsystem och bränslesnåla motorer (If försäkring 2023). Dessa funktioner gör körningen bekvämare, säkrare och trevligare. Om du ändå ska ta ett billån så kan det ju finnas mening med att få en bil som du blir väldigt nöjd med rent tekniskt.

  • Valfrihet

När du köper en ny bil kan du välja saker som färg, tillbehör och annat som bättre passar dina behov och preferenser.

  • Lättare att sälja

En bil förlorar en hel del i värde med första fottrycket på pedalen. Men en ny bil som inte har haft någon tidigare ägare är ofta lättare att sälja.

Nackdelar med att köpa en ny bil

Det finns förstås också några nackdelar med att köpa en ny bil. Den är framförallt dyrare än en begagnad bil.

Andra möjliga nackdelar är:

  • Värdet dalar snabbt

För en ny bil så dalar värdet på ett drastiskt sätt (Suzuki 2020-05-04). En begagnad bil är givetvis mycket billigare men priset rör sig inte lika kraftigt nedåt efter några år på vägen. Särskilt inte om det är en modell som är känd för att erbjuda god hållbarhet.

  • Dyrare finansiering

Även om du får fatt i billigaste billånet så är det vanligtvis dyrare att finansiera en ny bil. Det kostar normalt sett mer per månad och du kan få lägga en större handpenning för att ens kvalificera dig för lånet. Detta beror förstås på hur dyr bilen är och hur mycket du behöver låna för den.

Fördelar med att köpa en begagnad bil

Det blir billigare med en begagnad bil och det är också en av de främsta anledningarna till att så många väljer detta. Värdet går inte ner lika drastiskt som med en ny bil då det blir färre avskrivningar.

Med ett stort urval av årgångar och modeller så kan det också upplevas som lite lättare att välja rätt. Du kan ju snabbt söka online för att se om en viss årsmodell från ett visst märke är billig i drift och service eller inte.

Nackdelar med att köpa en begagnad bil

Den största nackdelen med att köpa en begagnad bil är osäkerheten. Du vet inte hur den tidigare ägaren har hanterat bilen och om det finns dolda skador. Dessutom kan det ju vara så att du får högre underhållskostnader för att en äldre bil behöver regelbundna reparationer (Suzuki 2020-05-04) samt att bilförsäkringen initialt blir högre då du måste köpa till vagnskadeförsäkring efter det att bilen blivit tre år gammal.


Källangivelser

If försäkring (2023), Köpa ny bil.
https://www.if.se/privat/forsakringar/bilforsakring/kopa-ny-bil

Suzuki (2020-05-04), Ny eller begagnad bil? Vi reder ut för- och nackdelarna.
https://suzukibilar.se/artiklar/ny-eller-begagnad-bil

Wayke (2020-04-05), Ska du köpa en bil som har ett registrerat kreditköp på sig? Tänk på det här!
https://www.wayke.se/artiklar/kopa-bil/skuld

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.