Billån med restvärde – fördelar och nackdelar

 | Lästid: 3 minuter

Billån med restvärde

Ett billån med restvärde är en typ av finansiering för bilköp där låntagaren betalar av en del av bilens värde under låneperioden med en större slutbetalning – känd som restvärde – vid låneperiodens slut. Denna typ av lån gör månatliga betalningar lägre jämfört med traditionella billån eftersom en betydande del av bilens kostnad förskjuts till slutet av låneperioden. Restvärdet bestäms ofta i förväg och baseras på en uppskattning av bilens framtida värde. Vid låneperiodens slut kan låntagaren välja att betala restvärdet för att äga bilen, lämna tillbaka bilen till långivaren, eller ibland finansiera restvärdet i ett nytt lån.

Vad är ett billån med restvärde?

För att finansiera ett köp av bil så kan du idag välja olika typer av billån. Ett av de alternativ som har blivit alltmer populärt är billån med restvärde. Kan detta vara ett bra alternativ för dig? För att få svar på den frågan så måste vi först gå igenom vad som menas med ett billån med restvärde samt titta på dess fördelar och nackdelar. Ett billån med restvärde är en typ av finansieringslösning där låntagaren betalar av en del av bilens värde under lånets löptid, med en större slutbetalning, känd som restvärde – vid lånets slut (Svedea 2023).

Restvärdet är på förhand bestämt och baseras på en uppskattning av vad bilen kommer att vara värd vid låneperiodens slut. Det här kan göra det enklare att ta ett lån och köpa den bil som du verkligen vill ha.

Jämför billån

15000600000JaJaJa
20 000 - 600 000 kr
3,54 - 28,11%
1 - 15 år
0 kr
 • Över 30 anslutna långivare
 • Samla lån
 • Endast 1 kreditupplysning tas
Lånexempel: Låna 120 000 kr i 5 år och återbetala totalt 142 560 kr.Effektiv ränta 7,23%.
Zensum - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,30 - 30,40%
1 - 20 år
0 kr
 • 35 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 180 000 kr i 10 år och återbetala totalt 239 262 kr. Effektiv ränta: 6,11%.
Zmarta - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,01 - 29,95%
1 - 15 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 150 000 kr i 12 år och återbetala totalt 215 282 kr. Effektiv ränta: 6,59%.
Compari - Mer info!
5000600000JaJaJa
5 000 - 600 000 kr
3,06 - 29,99%
1 - 20 år
0 kr
 • 40 anslutna långivare
 • Ingen administrationsavgift
 • Snabb utbetalning
Lånexempel: Låna 600 000 kr i 12 år och återbetala totalt 932 872 kr. Effektiv ränta: 8,25%.
Lendella - Mer info!
Jämför fler billån här

Fördelar med billån med restvärde

Det finns flera viktiga fördelar med ett billån med restvärde och de kan alla vara ett gott skäl till att välja denna typ av billån.
Exempel på fördelar är:

 • Lägre månadskostnader
  Eftersom du inte betalar av hela bilens värde under lånets löptid så blir de månatliga avbetalningarna lägre jämfört med ett traditionellt billån. Du får alltså bilen som du drömmer om till ett pris som du har råd med.
 • Flexibilitet
  I slutet av låneperioden har du flexibiliteten att välja om du vill betala restvärdet och behålla bilen, byta in bilen och ta ett nytt lån, eller lämna tillbaka bilen. Denna flexibilitet kan också vara viktig för dig då det är något som ökar din ekonomiska frihet såväl som säkerhet.
 • Möjlighet att köra en nyare bil
  Lägre månadskostnader kan göra det möjligt för dig att köra en nyare och dyrare bil än vad du annars skulle ha haft råd med. Det här är ju också det som kan ge ökad säkerhet på så vis att en nyare bil kan ha bättre säkerhetsfunktioner och att risken för att den ska gå sönder under färd är minimal.

Nackdelar med billån med restvärde

Vi måste också påpeka några av de nackdelar som kommer med den här typen av billån. De kan ju vara anledningen till att du avstår och hellre väljer ett traditionellt billån för en billigare bil.
Tänk på att det blir:

 • Större skuld vid lånets slut
  Eftersom du inte betalar av hela bilens värde under lånets löptid kommer du att ha en större skuld kvar att betala i slutet av låneperioden. Det kan bli väldigt tungt och kanske något som gör det omöjligt att behålla bilen trots att du verkligen är nöjd med den.
 • Risk för negativt kapital
  Om bilens verkliga marknadsvärde vid låneperiodens slut är lägre än det förutbestämda restvärdet, riskerar du att hamna i en situation med negativt kapital där du är skyldig mer än vad bilen är värd (Svedea 2023). Du kanske tycker att det är värt risken då bilar som regel alltid förlorar sitt värde snabbt men det är ändå något att beakta.
 • Potentiella begränsningar
  Vissa billån med restvärde kommer med begränsningar, såsom milbegränsningar, och du kan behöva betala extra avgifter om du överskrider dessa gränser (Skoda 2023). Var alltid noga med att syna villkoren och att förstå det finstilta innan du väljer den här typen av lån för din bil.

Är ett billån med restvärde något för dig?

Ett billån med restvärde kan vara ett attraktivt alternativ för dem som vill ha lägre månadskostnader och möjligheten att köra en nyare bil. Dock är det viktigt att noggrant överväga de potentiella nackdelarna och risken för negativt kapital.

Jämför billån

Hitta rätt billån för dina behov. Jämför billån och hitta lån med bäst villkor. Låna till din nya bil till lägsta möjliga ränta.

Det är rekommenderat att du noggrant går igenom lånevillkoren, förstår hur restvärdet beräknas, och har en plan för hur du ska hantera restvärdet vid lånets slut. Att rådgöra med en ekonomisk rådgivare kan också vara ett klokt steg för att säkerställa att du fattar det bästa beslutet utifrån din ekonomiska situation.

Det är viktigt att du förstår hur mycket lånet kommer att kosta dig så att du kan väga detta mot fördelarna du får med ökad flexibilitet och möjligheten att köpa en bil du annars inte hade haft råd med.


Källangivelser

Skoda (2023), Skoda Choice.
https://www.skoda.se/kopa-bil/skoda-choice

Svedea (2023), Restvärde.
https://www.svedea.se/ordlista/restvarde

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.