Kreditupplysning på sig själv

 | Lästid: 3 minuter

Kreditupplysning på sig själv

Det är fullt möjligt för en privatperson att beställa en kreditupplysning på sig själv via exempelvis tjänsten Min Upplysning, utan att någon förfrågan registreras hos UC (UC 2023). Denna förfrågan har ingen som helst påverkan på din kreditvärdighet. Detta kan vara användbart exempelvis om du är i färd med att ansöka om ett lån. Då får du svart på vitt reda på hur dina utsikter ser ut för att få ansökan beviljad.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning av information om en persons eller företags kredithistorik och ekonomiska beteende. Rapporten innehåller detaljer om befintliga lån, kreditkort, betalningsanmärkningar och ibland även inkomst och arbetsförhållanden.

Syftet med en kreditupplysning är att ge kreditgivare en uppfattning om hur stor risken är att låna ut pengar till den berörda personen eller företaget. Om det visar sig att du har många lån och även betalningsanmärkningar, så minskar chansen för att du får ett lån beviljat. Även snabblån med lägre krav för beviljande kan bli omöjliga att få om din kreditupplysning är usel.

Hur tar jag en kreditupplysning på mig själv?

I Sverige kan du begära en kreditupplysning på dig själv genom olika kreditupplysningsföretag såsom UC (Upplysningscentralen), Bisnode eller Creditsafe. Flera av dessa tjänster erbjuder möjligheten att göra en gratis kreditupplysning en gång per år medan det även finns tjänster som Min Upplysning, som tar betalt för denna service (UC 2023). I detta fall är du dock inte begränsad i antal kreditupplysningar du kan ta, utan du bestämmer själv hur många du vill betala för. För att göra en förfrågan behöver du legitimera dig vilket oftast sker genom att använda en e-legitimation såsom BankID.

Varför ska jag ta en kreditupplysning på mig själv?

Det kan finnas flera skäl till att ta en kreditupplysning på sig själv. Informationen du får på detta vis säger ju en hel del om din ekonomiska situation och hur du framstår som låntagare.
Med kreditupplysningen kan du:

 • Kontrollera din kreditvärdighet
  Att känna till din kreditvärdighet kan vara viktigt när du planerar att ansöka om lån, teckna abonnemang eller hyra bostad.
 • Upptäcka misstag eller oegentligheter
  Genom att granska din kreditrapport noggrant kan du upptäcka eventuella fel eller misstag och vidta åtgärder för att rätta till dem.
 • Skydda dig mot identitetsstöld
  Regelbundna kontroller av din kreditinformation kan hjälpa till att tidigt upptäcka tecken på identitetsstöld.
 • Förstå hur du kan förbättra din kreditvärdighet
  Rapporten ger insikt i vilka faktorer som påverkar din kreditvärdighet vilket kan vara värdefullt för att förbättra din ekonomiska situation.

Vilka uppgifter finns med i en kreditupplysning?

En kreditupplysning innehåller en rad olika uppgifter som:

 • Namn och personuppgifter.
 • Nuvarande och tidigare adresser.
 • Inkomstuppgifter.
 • Information om befintliga lån och krediter.
 • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo.
 • Kreditbetyg eller kreditvärdighet.

Kan jag påverka innehållet i min kreditupplysning?

Ja, du kan påverka innehållet i din kreditupplysning genom att sköta dina betalningar i tid och undvika att dra på dig betalningsanmärkningar. Det är även viktigt att ha koll på din ekonomi och se till att du inte tar på dig för mycket skulder i förhållande till din inkomst.

Förbättra din ekonomiska situation

Du kan inte påverka innehållet i en kreditupplysning omedelbart. Det tar tid att bli av med betalningsanmärkningar och så måste du ju betala av på krediter för att de ska försvinna från upplysningen. En betalningsanmärkning finns kvar i 3 år (IMY 2023).

Du kan behöva hjälp med professionell rådgivning för att på ett snabbt och effektivt sätt få ordning på din ekonomi. När du har en väl fungerande ekonomi där du har rensat bort krediter och inte har några anmärkningar så kommer din kreditupplysning att visa detta.

En sak till att komma ihåg är att kreditupplysningar som görs via UC registreras och det kan också ses som en negativ faktor. Om du måste ansöka om ett privatlån så kan det alltså vara klokt att göra det via en kreditgivare som använder sig av kreditupplysningsbolag som inte använder UC för sina kreditupplysningar. Dessa lån benämns oftast som lån utan UC. Det leder också till att din kreditupplysning ser bättre ut då inga av dessa upplysningar registreras.

Kreditupplysning på sig själv ger värdefulla insikter

Att ta en kreditupplysning på sig själv kan ge värdefull insikt i din ekonomiska situation och hjälpa dig att fatta informerade beslut när det gäller lån och krediter. Det är ett proaktivt sätt att skydda din ekonomiska hälsa och säkerställa att din kreditprofil speglar din verkliga betalningsförmåga.

Relaterad information till denna artikel:
Bisnode kreditupplysningar
Safenode kreditupplysningar
Creditsafe kreditupplysningar


Källangivelser

IMY (2023), Betalnings­anmärkningar.
https://www.imy.se/privatperson/kreditupplysning/betalningsanmarkningar/

UC (2023), Kreditupplysning på dig själv för 29 kr – Min Upplysning.
https://www.minuc.se/min-upplysning

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.