Safenode kreditupplysningar

Safenode

Ett nyare kreditupplysningsföretag som ibland syns som källa för kreditupplysningar för lån är Safenode. Detta är ett svenskt kreditupplysningsbolag som har väckt ett intresse bland låntagare för att de inte registrerar kreditupplysningarna hos UC. Vi ska se lite närmre på Safenode och deras tjänster.

Vad är Safenode?

Safenode AB grundades år 2002 av Lars Save och är numera en del av Nordeus Group för vilken Save också är VD. Nordeus Group driver flera företag som är verksamma inom det som vi kan kalla för företagsinformation där kreditupplysningar är en självklar del.

Nordeus Group står bakom kända tjänster som Bolagsfakta, Ratsit och sajten Kreditupplysning.se. Intressant att notera är att Lars Save har en bakgrund hos Bisnode som är ett företag som liksom Safenode används som alternativ till UC för kreditupplysningar för snabblån.

Bisnode och Safenode har snarlika namn och vi kan ju gissa att Save har inspirerats en del av sin tidigare arbetserfarenhet.

Vi bör också notera att det finns två dotterbolag till Safenode:

 • Kreditupplysning Safenode Sverige AB
 • Safenode Assessment AB

Safenode har kreditupplysningstillstånd och de verkar inom KUL-lagstiftningen.

En uppstickare i kreditupplysningsbranschen

Själva kallar de sig för uppstickare i kreditupplysningsbranschen. Liksom Bisnode och Creditsafe så jobbar Safenode med att ta fram tjänster som kan fungera som stöd för företag som ska fatta beslut om att ge ett lån eller inleda ett samarbete.

För att kunna ge information om en privatperson till en kreditgivare så köper Safenode en del av sin information från Ratsit.se och Kreditupplysning.se som alltså ingår i samma företagskoncern som Safenode.

Det är särskilt inom området smålån till privatpersoner som Safenode lägger sitt fokus. Det finns inte så många kreditgivare som använder sig av denna kreditupplysningstjänst vilket kan ha att göra med att de är ganska nya på marknaden samt att de inte erbjuder ett brett spektra av informationstjänster och analys.

Kreditupplysning från Safenode – vad finns med?

En kreditupplysning från Safenode har informationen som kan förväntas att finnas med i en seriös kreditupplysning. Det finns information både från Kronofogden och Skatteverket så saker som betalningsanmärkningar och obetalda skulder kommer att finnas med.
Safenode listar:

 • Anmärkningar
 • Skuldsaldo
 • Taxeringsuppgifter

De kommer att ge en samlad bedömning av en persons kreditvärdighet. Här tar de också hänsyn till saker som boende och inkomst. Precis som de andra kreditupplysningsföretagen gör.

Du kan kontrollera din kreditvärdighet gratis

Om du är nyfiken på vad som framkommer om dig då ett företag använder sig av Safenode för kreditupplysning så kan du ta reda på detta gratis på kreditupplysning.se. Där kan du skapa ett konto och logga in med ditt BankID.

Därefter kan du se vilka uppgifter som finns om dig i Safenodes register. Om du är osäker på om du har tillräckligt god kreditvärdighet för att söka ett privatlån så kan det vara klokt att göra detta först.

Safenodes bedrägerispärr

Safenode kan också hjälpa dig med det som kallas för bedrägerispärr. Detta är viktigt om du blir utsatt för ID-stöld. Om den som har utsatt dig för den här typen av bedrägeri försöker handla i ditt namn på kredit så kommer det inte att fungera när denna spärr är aktiverad. Bedrägerispärren syns nämligen direkt i kreditupplysningen.

Fördelar med kreditupplysning från Safenode

Den främsta fördelen för låntagare med Safenode är att detta är en kreditupplysning utan UC. Därmed handlar det om lån eller ett köp på kredit utan att detta registreras i UCs register. Om du tar lån med Safenode så blir detta inga problem då du vill ansöka om bolån eller om du vill hyra en bostad.

En annan viktig fördel med Safenode är att de långivare som använder detta företag ofta har lägre krav på saker som inkomst. De har också ofta möjlighet att göra direkt utbetalning av lån till utvalda banker.

Nackdelen med detta kreditupplysningsföretag är att det ännu inte används av så många kreditgivare. Detta kan förstås ändras framöver men då gäller det att vara uppmärksam på att fördelarna nämnda ovan ofta kommer till priset av ränta som är mycket hög.

Relaterad information till Safenode kreditupplysningar
Lån med Creditsafe
Lån med Bisnode
Lån utan UC
Creditsafe kreditupplysningar
Bisnode kreditupplysningar


Safenode – Vanliga frågor och svar

 • Vilket företag grundade Safenode och vad är deras koppling till kreditupplysningar?

  Safenode AB grundades av Lars Save och är numera en del av Nordeus Group. Nordeus Group driver företag som är verksamma inom företagsinformation och kreditupplysningar, såsom Bolagsfakta, Ratsit och Kreditupplysning.se.

 • Vad är Safenodes fokus inom kreditupplysningsbranschen?

  Safenode har särskilt fokus på smålån till privatpersoner inom kreditupplysningsbranschen. De erbjuder tjänster som stöd för företag vid beslut om lån eller samarbeten.

 • Vilken typ av information finns med i en kreditupplysning från Safenode?

  En kreditupplysning från Safenode innehåller information som förväntas finnas med i en seriös kreditupplysning, såsom anmärkningar, skuldsaldo och taxeringsuppgifter. De tar även hänsyn till boende och inkomst vid bedömning av kreditvärdighet.

 • Hur kan man kontrollera sin kreditvärdighet gratis med Safenode?

  Genom att skapa ett konto och logga in med BankID på kreditupplysning.se kan man se vilka uppgifter som finns om en i Safenodes register. Detta ger en möjlighet att kontrollera sin kreditvärdighet innan man ansöker om privatlån.

 • Vilka fördelar finns det med att använda Safenode för kreditupplysningar?

  En fördel med Safenode är att det är en kreditupplysning utan UC, vilket innebär att lånet inte registreras i UCs register. Detta kan vara fördelaktigt vid ansökan om bolån eller uthyrning av bostad. Safenode används även av långivare med lägre krav på inkomst och möjlighet till direkt utbetalning av lån till utvalda banker.

 • Vilka konkurrenter finns det till Safenode i sverige?

  I Sverige finns det flera kreditupplysningsbolag som tillhandahåller kreditinformation och kreditupplysningar. Här är några av de kreditupplysningsbolag som är välkända i Sverige:

  UC AB (Upplysningscentralen): UC är det största kreditupplysningsbolaget i Sverige och erbjuder omfattande kreditinformation om företag och privatpersoner.

  Bisnode AB: Bisnode erbjuder kreditupplysningar och riskbedömningar för både företag och privatpersoner. De tillhandahåller också datahanteringstjänster och analyslösningar.

  Creditsafe Sverige AB: Creditsafe är en global leverantör av kreditinformation och har även verksamhet i Sverige. De erbjuder kreditupplysningar, affärsinformation och riskbedömningar Läs mer om att låna med Creditsafe här.

  Soliditet AB: Soliditet är ett kreditupplysningsföretag som specialiserar sig på företagsinformation och kreditupplysningar. De tillhandahåller också tjänster för marknadsföring och försäljning.

  Det är viktigt att notera att denna lista inte är uttömmande och det kan finnas andra mindre kända eller specialiserade kreditupplysningsbolag i Sverige. Det kan vara bra att göra ytterligare efterforskning eller kontakta respektive bolag för att få mer detaljerad information.


Källangivelser

Safenode 2023.
https://www.safenode.se/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.