Private banking – hur mycket behöver du investera?

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 31 januari 2024.

Private banking

Idag har du flera intressanta alternativ för private banking på den svenska marknaden. Detta är en tjänst som omfattar investeringar och andra finansiella tjänster som banker kan erbjuda den som har pengar att investera med. Men hur väljer du bank och private banking tjänst? Det ska vi se närmre på men först bör vi reda ut vad som menas med detta koncept.

Vad är private banking?

Med private banking så menas banktjänster som kan erbjudas till kunder som har utrymme i sin ekonomi för lite större investeringar (Wikipedia 2024). Det är individer som har högre inkomst och kanske stora summor på sitt sparkonto eller pengar i egendom.

Uttrycket private, privat på svenska, används för att det i grund och botten handlar om personlig service som är skräddarsydd för att ge dig bästa möjliga banktjänster för dina behov.

Private banking inkluderar:

 • Traditionella banktjänster
 • Management av egendom
 • Handel med aktier och valuta
 • Skatterådgivning

Dessutom innebär private banking traditionellt sett någon form av concierge-tjänst som ges via en personlig kontaktperson på banken (Wikipedia 2024).

Vem är private banking för?

Private banking-tjänster är till för kunder som har en förmögenhet att förvalta och investera med. Det kan också vara för personer som driver bolag som ger överskott som kan investera i aktier, valutahandel och mer.

Banker erbjuder private banking program som inkluderar rådgivning, särskilda fördelar såväl som events av olika slag. Nuförtiden så är det också populärt att erbjuda den här typen av tjänst med fokus på miljö, hållbarhet och välgörenhet. Det vill säga att du investerar din förmögenhet i projekt som främjar dessa områden.

Vi kan också se att nätmäklare som Avanza och Nordnet har tagit sig in på private banking-marknaden. De konkurrerar med de traditionella bankerna med särskilda erbjudanden till stora kunder.

Många gånger så passar den här typen av tjänster mycket bra för företagare. Men det finns förstås privatpersoner med stora förmögenheter som drar nytta av att få mer uppmärksamhet och hjälp med smarta investeringar.

Jämför Sparkonton med Ränta

Jämför sparkonton med bästa sparräntan. Hitta ett sparande med bra villkor.

Vilka krav ställer banker för Private Banking-tjänster?

Kravet för att du ska kunna få private banking-tjänster är normalt sett att du har minst 5 miljoner kronor i tillgångar (Handelsbanken 2024). Vissa banker har satt gränsen till 3 miljoner och det finns alternativ med ett lägre krav än så. Detta krav är till för att du ska investera tillräckligt mycket så att det blir värt för banken att ge dig personlig service och mer uppmärksamhet än vad ordinarie kunder får.

Det spelar sällan någon roll om du just har blivit tillräckligt rik för private banking eller om du har haft flera miljoner extra på banken i flera årtionden. Om du ärver en större summa pengar kan det alltså bli aktuellt med private banking för dig.

Bolån för private banking

Det finns även bolån för private banking. Dessa kan ges till hushåll där det finns minst en person som har ett kapital på 3 miljoner eller mer (Avanza 2024). Den här typen av bolån kan vara särskilt attraktiva med större flexibilitet såväl som ränta som knyts till styrräntan. Med en större förmögenhet så går det att få stor rabatt på räntan från banken.

Hitta bästa private banking-programmet för dig

Det finns en hel del att tänka på när du vill dra nytta av ett private banking-program för att få ut mer av din förmögenhet.

Ta en titt på saker som:

 • Inträdeskrav. Det gäller ju att din förmögenhet matchar de krav som banken ställer för att ge private banking-stödet.
 • Tjänster för företag. Om du vill ha private banking som företagare bör du ta reda på om programmet har stöd för företagstjänster.
 • Vad gör programmet unikt? Kan du få hjälp med saker som utlandsflytt?
 • Kan du få särskilda rabatter då du reser? Tillgång till flygplatslounge?
 • Hur fungerar rådgivningen och hur pass omfattande är den?

Hur mycket kan du investera?

En fråga som kan bli avgörande för dig är hur mycket som krävs i investeringspengar. Banker som SEB och Nordnet har lägre krav på 2 miljoner (SEB 2024) och 2,5 miljoner (Nordnet 2024) för att placera. Andra traditionella svenska banker kräver minst 5 miljoner att placera som inträdeskrav till deras private banking-program.

Om du redan har bra tjänster i din bank så kanske du väljer att stanna kvar och använda deras private banking. Men i vissa fall kan det löna sig att se på en oberoende bank i detta syfte. Gör upp din egen lista med krav och gränser för att välja rätt.

Relaterad information till denna artikel:
Hur kan jag investera mina pengar på ett säkert sätt
Hur kan jag planera min pension och framtida ekonomi
Hur kan jag spara pengar på bästa sätt
Hur kan jag skydda mina investeringar under en lågkonjunktur

Private banking – Vanliga frågor

 • Vad är private banking?

  Private banking är banktjänster som erbjuds till kunder med utrymme i sin ekonomi för större investeringar. Det inkluderar personlig service, traditionella banktjänster, egendomsförvaltning, aktie- och valutahandel samt skatterådgivning.

 • Vem är private banking för?

  Private banking är för kunder med en förmögenhet att förvalta och investera. Det kan också vara för företagare med överskott som kan investera i aktier, valutahandel och liknande. Det finns även program med fokus på miljö, hållbarhet och välgörenhet.

 • Vilka krav ställer banker för private banking tjänster?

  För att få private banking-tjänster kräver banker vanligtvis att du har minst 5 miljoner kronor i tillgångar. Vissa banker kan ha en gräns på 3 miljoner eller lägre. Kravet är till för att det ska vara ekonomiskt fördelaktigt för banken att ge personlig service.

 • Finns det bolån för private banking?

  Ja, det finns bolån för private banking. Dessa kan erbjudas till hushåll där minst en person har en förmögenhet på 3 miljoner eller mer. Bolånen kan vara attraktiva med flexibilitet och ränta kopplad till styrräntan, samt möjliga rabatter baserat på förmögenheten.

 • Vad bör man tänka på när man väljer ett private banking-program?

  Några saker att tänka på är inträdeskravet för förmögenheten, stöd för företagstjänster om man är företagare, unika förmåner som hjälp med utlandsflytt eller rabatter vid resor, omfattningen av rådgivningen samt hur mycket som krävs som investeringspengar. Det kan vara värt att göra en egen lista med krav och gränser för att välja rätt bank.


Källangivelser

Avanza (2024), Fördjupad information bolån för Private banking.
https://www.avanza.se/private-banking-pro/private-banking/bolan/fordjupad-information-bolan.html

Handelsbanken (2024), Private Banking − personlig investeringsrådgivning.
https://www.handelsbanken.se/sv/privat/spara/private-banking

Nordnet (2024), En ny generation Private Banking.
https://www.nordnet.se/se/tjanster/private-banking

SEB (2024), Private Banking – personlig service och experthjälp.
https://seb.se/privat/private-banking

Wikipedia (2024), Private banking.
https://en.wikipedia.org/wiki/Private_banking

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.