Hur kan jag investera mina pengar på ett säkert sätt?

 | Lästid: 3 minuter | Uppdaterad: 1 februari 2024.

Hur kan jag investera mina pengar på ett säkert sätt

Att investera pengar innebär alltid en viss risk men det finns strategier och metoder för att minimera denna risk och öka chanserna för en stabil avkastning. Om du har pengar att spara så kan du få dem att växa snabbare med investeringar.

Hur stort kapital behövs för att börja investera?

Det finns ingen fast summa som behövs för att börja investera. Tack vare teknologiska framsteg och en alltmer inkluderande finansmarknad har tröskeln för att komma igång med investeringar sjunkit avsevärt. Så även om du upplever att det är svårt att få pengarna att räcka månaden ut, så kan det ändå vara möjligt för dig när tillfälle ges, att lägga åt sidan en mindre summa pengar till investeringar.

Några tips för att komma igång:

 • Börja smått

  Tack vare appar och mäklarplattformar online kan du nu börja investera med så lite som några hundra eller till och med några tiotal kronor.

 • Indexfonder och ETF:er

  Dessa lågkostnadsfonder kan ofta, beroende på plattform, köpas med låga startbelopp. De speglar ofta ett marknadsindex och är populära på grund av låga kostnader och spridda innehav.

 • Aktier

  Vissa aktier har ett högt pris per aktie, medan andra kan vara mer överkomliga. Många mäklarplattformar erbjuder även så kallad fraktionshandel där du kan köpa en del av en aktie för en bråkdel av dess totala pris (Aktieinvest 2024).

Handla med aktier

Hitta rätt aktiemäklare för dina behov. Jämför nätmäklare och deras villkor här.

 • Sparande före investering

  Innan du börjar investera är det klokt att ha en stabil ekonomisk grund. Den kan bestå av bland annat en nöd-fond för att undvika att behöva sälja av dina investeringar i nödsituationer.

 • Kostnader att tänka på

  Även om du kan börja investera med ett litet belopp så bör du vara medveten om eventuella avgifter eller minimikrav som din mäklarplattform kan ha. Läs alltid det finstilta.

 • Automatiskt sparande

  Vissa plattformar och banker erbjuder möjligheten att automatiskt avsätta en viss summa pengar varje månad för att investera med. Detta kan vara ett enkelt sätt att komma igång med att investera i aktier eller fonder.

Även om du kan börja investera med ett mycket litet belopp så är det viktigaste att först informera sig om risker, potentiella avkastningar och olika investeringsalternativ. Oavsett hur mycket pengar du börjar med så kommer en genomtänkt strategi och en förståelse för dina investeringsmål att vara nyckeln till framgång.

För att investera på ett säkert sätt bör du:

 • Börja med att förstå dina investeringsmål

  Är du ute efter en långsiktig investering för pensionen, eller en kortsiktig för en kommande stor utgift? Dina mål påverkar vilken typ av investering som är bäst för dig.

 • Sprida riskerna med diversifiering

  Genom att investera i en blandning av tillgångar, som aktier, obligationer och fastigheter så kan du sprida riskerna. Om en tillgång minskar i värde, kan en annan öka, vilket balanserar din totala avkastning.

 • Satsa på säkra kort

  Välj etablerade företag med en stabil historik, eller statsobligationer som generellt anses vara säkra.

 • Undvika att följa hajpen

  Investera inte i det senaste heta tipset utan att först ha gjort din egen analys och efterforskning.

 • Ägna dig åt långsiktigt tänkande

  Finansmarknaderna kan vara volatila på kort sikt men över längre tid tenderar de att öka i värde. Ha tålamod och undvik att sälja i panik vid marknadsnedgångar.

 • Få professionell hjälp

  Överväg att anlita en finansiell rådgivare eller investeringsrådgivare som kan ge dig råd utifrån din personliga situation och mål.

 • Ha förståelse för kostnaderna

  Se upp med avgifter och provisioner som kan äta upp dina avkastningar. Välj lågkostnadsfonder eller passivt förvaltade indexfonder om möjligt.

 • Analysera din portfölj regelbundet

  Gå igenom din portfölj regelbundet för att säkerställa att den fortfarande stämmer överens med dina investeringsmål och risktolerans.

 • Skapa en nöd-fond

  Det är alltid bra att ha en ekonomisk buffert som täcker 3-6 månaders utgifter i ett lättåtkomligt sparkonto innan du börjar investera. Detta ger dig en ekonomisk trygghet om något oförutsett skulle inträffa.

Jämför Sparkonton med Ränta

Jämför sparkonton med bästa sparräntan. Hitta ett sparande med bra villkor.

 • Utbilda dig

  Lär dig grunderna i hur man investerar sina pengar på bästa sätt. Det finns många onlinekurser, böcker och seminarier som kan hjälpa dig att förstå hur investeringar fungerar och hur du bäst hanterar dina pengar. Du kan även se på videos på Youtube eller Vimeo som utan kostnad förklarar hur du kommer igång med investeringar.

Ha en plan – investera på ett genomtänkt sätt

Att investera säkert handlar ofta mer om att ha en väl genomtänkt strategi och undvika onödiga risker snarare än att söka den högsta möjliga avkastningen. Genom att följa detta råd kan du skapa en robust investeringsstrategi som är anpassad till dina personliga behov och mål.


Källangivelser

Aktieinvest (2024), Vad är fraktionshandel?
https://www.aktieinvest.se/kampanj-vad-ar-fraktioner/


Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.

Denna artikel är faktagranskad och verifierad av:

Mia Ingelström
Utbildad civilekonom. Personlig tränare i ekonomi, föreläsare och författare.