Lån utan kreditupplysning existerar inte

 | Lästid: 4 minuter | Uppdaterad: 25 februari 2025.

Lån utan kreditupplysning

I Sverige finns inte möjligheten att ta lån utan kreditupplysning på grund av strikta lagar och regleringar som syftar till att skydda både konsumenter och långivare. Enligt konsumentkreditlagen är det obligatoriskt för alla långivare att genomföra en kreditkontroll innan de beviljar ett lån. Denna lagstiftning är utformad för att förhindra ohållbar skuldsättning och säkerställa att låntagare har förmågan att återbetala sina lån.

Kreditupplysningar ger en översikt av låntagarens ekonomiska historia och nuvarande situation, vilket hjälper långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till vederbörande. Genom att kräva en kreditupplysning, uppmuntras ett ansvarsfullt låntagande och konsumenter skyddas från att hamna i överskuldsättning.

Frånvaron av lån utan kreditupplysning i Sverige, är ett resultat av lagar som är avsedda att främja en sund och ansvarsfull kreditmarknad, vilket gynnar både låntagare och långivare på lång sikt.

”Alla kreditgivare måste göra en kreditprövning av konsumenten för att få erbjuda ett kreditavtal. Utifrån kreditprövningen ska du avgöra om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka krediten.” Källa: Konsumentverket (2025).

Vad säger lagen?

Enligt svensk lagstiftning är det obligatoriskt för alla långivare att genomföra en kreditkontroll innan de beviljar ett lån. Detta är en del av konsumentkreditlagen, som syftar till att skydda både låntagare och långivare (Riksdagen 2022). Kreditupplysningen är där för att säkerställa att låntagaren har en stabil ekonomisk situation och kan återbetala lånet. Detta innebär att idén om ett lån utan kreditupplysning i praktiken inte existerar på den svenska marknaden. För mer information, se vår artikel om konsumentkreditlagen.

Jämför lån med andra kreditupplysningsbolag än UC

Att låna kostar pengar
Att låna kostar pengar!
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
JaAccepterasdirectJa
1 000 - 45 000 kr
4 - 46 mån
41,18 - 52,57%
21 år
  • Lån utan UC
  • Accepterar betalningsanmärkning
  • Helgutbetalning
  • Utbetalning direkt
  • Helgutbetalning till Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank på Lördagar och Söndagar.
Lånexempel: Låna 20 000 kr i 12 månader och återbetala totalt 23 764,66 kr. Effektiv ränta: 41,18%.
Ferratum snabblån - Mer info!
JaJadirectJa
1 000 - 50 000 kr
3 - 96 mån
9,71 - 30,59%
20 år
  • Lån utan UC
  • Flexibel kontokredit
  • Direktutbetalning
  • Utbetalning dygnet runt via Trustly till dom större bankerna vid godkänd låneansökan.
Lånexempel: Låna 25 000 kr i 60 månader och återbetala totalt 38 629 kr. Effektiv ränta 2034%.
Northmill kontokredit - Mer info!
JaNejdirectJa
1 000 - 30 000 kr
1 - 60 mån
39,31 - 133,00%
18 år
  • Lån utan UC
  • Flexibel kontokredit
  • Direktutbetalning
  • Utbetalning dygnet runt via Trustly till dom större bankerna vid godkänd låneansökan mån-fre 8-18.
Lånexempel: Låna 20 000 kr i 12 månader och återbetala totalt 24 356 kr. Effektiv ränta 46,70%.
Smspengar snabblån - Mer info!
NejNejnejNej
10 000 - 40 000 kr
12 - 84 mån
Från 36,80%
20 år
  • Löptid på upp till 84 månader
  • Kreditupplysning via UC
  • Utbetalning inom 1 bankdag
Lånexempel: Låna 40 000 kr i 84 månader och återbetala totalt 80 174 kr. Effektiv ränta 25,62%.
Klicklån - Mer info!
Jämför fler lån här

Alternativ till traditionella lån

Trots att lån utan kreditupplysning inte finns, finns det alternativ för de som har en mindre gynnsam kreditvärdighet. Ett sådant alternativ är att ansöka om ett lån med en medlåntagare. En medlåntagare kan öka chanserna att få lånet beviljat och potentiellt leda till bättre lånevillkor. Läs mer om detta i vår artikel: Vad menas med att gå i borgen.

Alternativa finansieringsmetoder

Medan traditionella lån med kreditupplysning är normen, finns det alternativa finansieringslösningar som kan vara till hjälp för de som har svårt att få lån med låg kreditvärdighet. Dessa alternativ kan inkludera:

  • Peer-to-Peer Lån (P2P)

    Peer-to-peer-lån, eller P2P-lån, som är en form av lån där individer direkt lånar till andra individer utan inblandning av traditionella finansiella institutioner. Även om dessa också ofta kräver en form av kreditbedömning, kan de ibland erbjuda mer flexibla villkor än traditionella banker. För mer information, se vår artikel om P2P-lån och dess funktion.

  • Medlemslån

    Medlemslån är en typ av lån som erbjuds till medlemmar i vissa fackförbund, organisationer eller andra grupper. Dessa lån kan ofta ha förmånligare villkor jämfört med vanliga banklån, som lägre räntor eller mer fördelaktiga återbetalningsvillkor (Danske Bank 2025). Här är några exempel på olika typer av medlemslån som kan finnas tillgängliga i Sverige:

    Medlemslån via fackförbund
    Många stora fackförbund i Sverige, som Kommunal, Unionen, och IF Metall, har avtal med banker eller kreditinstitut för att erbjuda sina medlemmar särskilt framtagna lån.

    Medlemslån via kooperativa förbund
    Medlemmar i vissa kooperativa organisationer, som till exempel Coop, kan ha tillgång till medlemslån med förmånliga villkor.

    Bostadslån för medlemmar i bostadsrättsföreningar
    Vissa bostadsrättsföreningar kan ha avtal med banker om förmånliga bostadslån för sina medlemmar.

Vikten av ansvarsfullt låntagande

Det är viktigt att komma ihåg att även om det fanns lån utan kreditupplysning, skulle det inte nödvändigtvis vara en bra idé att ta ett sådant lån. Att låna pengar utan en ordentlig kreditkontroll kan leda till ohållbar skuldsättning och ekonomiska svårigheter. På Konsumentguiden.se betonar vi vikten av ansvarsfullt låntagande.

Vikten av transparens och information

När du överväger alternativa lånemöjligheter är det viktigt att göra det med en hög grad av försiktighet och kunskap. Det är viktigt att förstå de fullständiga villkoren för lånet, inklusive räntor, avgifter och återbetalningsplaner. Du kan läsa mer om vad du bör tänka på när det kommer till transparens i vår artikel om Konsumentguidens Transparency Index (KTI).

Lån med olika kreditupplysningsföretag

I Sverige finns det flera kreditupplysningsföretag, och de mest kända bland dessa är UC (Upplysningscentralen), Bisnode, Creditsafe, och Safenode. Varje företag samlar in och analyserar finansiell information om individer och företag för att bedöma deras kreditvärdighet.

UC (Upplysningscentralen)

UC är kanske det mest välkända kreditupplysningsföretaget i Sverige. Många banker och finansiella institutioner använder UC för sina kreditbedömningar. En nackdel med UC är att för många kreditupplysningar genom dem under en kort period kan påverka din kreditvärdighet negativt (Konsumenternas 2025).

Andra Kreditupplysningsföretag

Bisnode, Creditsafe, och Safenode är andra exempel på kreditupplysningsföretag som används av vissa långivare. De är dessa kreditupplysningsföretag som man oftast hittar om man är ute efter smslån, kontokredit eller liknande mikrolån. Dessa företag kan vara ett alternativ för de som vill undvika att deras kreditvärdighet påverkas av för många UC-förfrågningar.

Välja rätt lån utifrån kreditupplysningsföretag

När du väljer ett lån är det viktigt att inte bara titta på räntor och villkor, utan också vilket kreditupplysningsföretag som används. Om du redan har många förfrågningar hos UC, kan det vara klokt att välja en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Detta kan hjälpa till att skydda din kreditvärdighet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis finns det alltså inga lån utan kreditupplysning på den svenska marknaden. Detta på grund av lagkrav som är till för att skydda både långivare och låntagare. Det är dock viktigt att vara medveten om de alternativa finansieringsmöjligheter som finns tillgängliga och att närma sig dessa med försiktighet och kunskap. Genom att förstå dina alternativ och agera ansvarsfullt kan du hitta lösningar som passar din ekonomiska situation. Att förstå vilket kreditupplysningsföretag som används av olika långivare är en viktig del av låneansökningsprocessen.

För mer information och vägledning inom lån och kreditupplysningar, besök Konsumentguidens avdelning med konsumentråd.

Relaterad information till denna artikel:
Lån utan UC
Lån med Bisnode
Lån med creditsafe
Kontokredit utan UC
Kreditupplysning på sig själv
Låna pengar utan avslag
Lån med betalningsanmärkning
Lån utan inkomst

Vanliga frågor och svar

  • Kan jag få ett lån utan kreditupplysning i Sverige?

    Nej, enligt svensk lag måste alla långivare utföra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån.

  • Vad händer om jag har en dålig kreditvärdighet?

    Om du har en dålig kreditvärdighet kan det vara svårare att få ett lån, men det finns alternativ som att ha en medlåntagare.

  • Är det säkert att ta ett lån utan kreditupplysning?

    Lån utan kreditupplysning erbjuds inte i Sverige, och det är generellt sett riskabelt att ta lån utan ordentlig kreditkontroll.

  • Vad kan jag göra för att förbättra mina chanser att få ett lån?

    Att förbättra din kreditvärdighet genom att hantera befintliga skulder ansvarsfullt och undvika betalningsanmärkningar kan hjälpa.


Källangivelser

Danske Bank (2025), Vad är medlemslån och hur fungerar det?.
https://danskebank.se/privat/produkter/lan/guider/vad-ar-medlemslan

Konsumenternas (2025), Kreditprövning och kreditupplysning.
https://www.konsumenternas.se/lan–betalningar/lan/sa-fungerar-ett-lan/kreditprovning-och-kreditupplysning/

Riksdagen (2022), Konsumentkreditlag (2010:1846).
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/konsumentkreditlag-20101846_sfs-2010-1846/

Skribent

Redaktionen - Konsumentguiden.se

Innehållet i texten bearbetas av redaktionen, som även tar hand om eventuell bildsättning, innan författare och faktagranskare godkänner den för publicering. Genom att godkänna innehållet intygar författare och faktagranskare att det är uppdaterat enligt bästa kunskapsläge.